Generell vinprovning på Systembolaget.....

Vinprovning av rött vin på systembolaget..........

sommareka1

Passet varar som det beskrivs i ca: 2 timmar....vilket är kort men ger bara att man blir mer nyfiken på dess olika moment......handledare för kvälllen var Carina Mian som var från Djurås butiken i Dalarna.....


sommareka1

Här finns olika sorters vinprovning och inte bara av rött vin.....en intressant kväll är förmodligen Amarone kvällen där man provar olika sorters Amarone och får veta mer om detta vin......den här kvällen var den 28 sept 'Lär dig prova röda viner'.....vi var sammanlagt 24 st personer med varierande ålder från så där dryga 25 till omkring 70 år.....satt bredvid en man som nyligen flyttat från Östersund där han bodde på Körfältet innan flytten till Falun.......


sommareka1

Kvällen inleddes med att vi fick testa våra 'luktsinnen'.....11 glas med innehåll ställdes upp på 11 stationer och vi fick lukta och gissa vad respektive glas motsvarade för 'doft'......glasen var invirade med folie så vi kunde inte se innehållet.....sedan var det dags att smaka, lukta och titta på de olika vinerna i respektive glas.....texten ovan är i stort exakt på de sätt vi genomförde vinprovningen och de olika faserna som genomgicks......När det gäller vin så tillför tannin både bitterhet, strävhet och komplexitet - dvs det får vinet att till olika grad smaka "torrt".


Doftgissningen..........


Glasen innehöll olika örter, kryddor osv.
Glas 1 ==> Kryddnejlikor min gissning var Fläder
Glas 2 ==> Vitpeppar min gissning var Tobak, cigarr
Glas 3 ==> Kaffe min gissning var Kaffe
Glas 4 ==> Choklad min gissning var Choklad
Glas 5 ==> Fikon min gissning var Russin
Glas 6 ==> Dill min gissning var Kräftspad, dill
Glas 7 ==> Vinbär (svarta) min gissning var Vinbär
Glas 8 ==> Smörkola min gissning var Choklad, Godis
Glas 9 ==> Lakrits min gissning var Kanel
Glas 10 ==> Charketurier min gissning var Salami
Glas 11 ==> Blåbärsdryck min gissning var Syrligt, Citron, frukt


Med denna övning så ville Carina visa att det är så olika uppfattning av dofter.....det behövs mycket träning på att kunna identifiera de olika dofterna.......även ålder har betydelse och så även erfarenhet......jag prickade väl in 8 st av de olika dofterna....men de svåra var att sätta ORD på doften, man kände så väl till doften men kunde inte uttrycka detta i ord.....och här är det träning som skall till.....


Olika druvsorter vid vinprovning..........

sommareka1

Vi satt vid ett långbord dukat med 6 stycken glas vid varje kuvert/plats.....i glasen fanns det ett vin av olika sort.....man börjar alltid från vänster och går till höger i ordning för vinprovning berättade Carina.....


Teknisk mall för vinprovning..........

analysnomenklatur-1

Vi använde inte denna mall vid vår provning, men många punkter är dock tagna och applicerade i vårt fall.....


Själva vinprovningen av respektive vin/glas..........

sommareka1

För varje vin vi provade så gjorde vi anteckningar i detta protokoll.....vi skrev också in hur vi uppfattade själva vinet såsom om det var vanilj, gräs, hallon, lakrits osv.....Carina gjorde en gemensam anteckning på en tavla av våra uppleveleser.....vi fick sedan facit?.....alla ställde inte riktigt upp på denna beskrivning.....smaken är som baken 'delad'.....


Facit på vin nummer 1 Druvsort = Grenache..........

dryck1

Säljstart = 2008-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %.... Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Ungdomlig, bärig doft med inslag av skogsbär, muskot och lakrits. Råvaror = Grenache, carignan, syrah och merlot.... Sockerhalt = <3 g/l.... Förslutning = Skruvkapsyl ....
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Vanilj, gräs och hallon var några av förslagen....vi var eniga om att det var en 'ungdomlig' karaktär på vinet.....


Facit på vin nummer 2 Druvsort = Cabernet sauvignon ..........

dryck2

Säljstart = 1991-04-08.....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, svarta vinbär, örter, lakrits och körsbär....Råvaror = Cabernet sauvignon....Sockerhalt = 3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Vinbär, gräsig, dill....vi var eniga om att det var fruktrik och smakrik.....


Facit på vin nummer 3 Druvsort = Tempranillo ..........

dryck3

Säljstart = 2009-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Blåröd färg....Doft = Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, jordgubbar, choklad och dill ....Råvaror = Tempranillo....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Läder och lingon....troligen ett spanskt vin föreslog någon.....


Facit på vin nummer 4 Druvsort = Malbec ..........

dryck4

Säljstart = 2003-04-07....Alkoholhalt = 13 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, choklad, viol och vanilj....Råvaror = Malbec....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> surare, fotbollsstrumpa....troligen till fet mat hög syra.....


Facit på vin nummer 5 Druvsort = Zinfandel ..........

dryck5

Säljstart = 2014-09-01....Alkoholhalt = 14,5 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, drottningsylt, choklad och vanilj....Råvaror = Zinfandel....Sockerhalt = 10 g/l....Förslutning = Naturkork
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Blommig, vanilj, russin....gott tyckte många men inte alla.....


Facit på vin nummer 6 Druvsort = Merlot + lite Cabernet sauvignon och Cabernet franc..........

dryck6

Säljstart = 2015-03-02....Alkoholhalt = 14 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Nyanserad doft med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av plommon, korinter, kaffe, mörk choklad och tobak....
Råvaror = 88% merlot, 11% cabernet sauvignon och 1% cabernet franc....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Naturkork
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> blommig, vanilj, russin....stramare.....


Sammanfattning..........


Några råd på vägen för att prova viner och få den bästa smakupplevelsen.......

Vid själva vinprovningen, ställ fram ett glas med vatten och vitt bröd för du behöver skölja munnen och neutralisera dina smaklökar under vin provningen

Var noga med att lufta vinet i glaset, rulla runt vinet i glaset så att du syresätter vinet

Använd bägge näsborrarna vid själva doft provet och luta glaset så att du kan rulla det under näsan

Titta på vinet uppifrån och ner i glaset och ha en vit duk under glaset för att kunna se och göra analysen av utseendet

Testa olika viner och lär dig att avgöra dofter och smaker, 'blindköp' ett spännande vin och gör en egen test av vinet

Var försiktig med vinet, ha rätt temperatur på vinet, förvara vinet mörkt och se till att du har samma temperatur under hela förvaringen, helst lite svalare

Dekantera vinet och häll det i en karaff, töm ev entuella rester och bottensatser i flaskan och häll tillbaka vinet i flaskan om du vill visa vinets etikett, visserligen sägs det att vissa viner inte behöver dekanteras

Förvara som regel inte ett vin från sytembolaget mer än 2-3 år, kolla vad som skrivs på Systembolaget 'Hållbarhet'.

Det finns några Systembolag i Sverige som har 'äkta' vinkällare och kvalitetsviner som alltså går att förvara längre tid


Med dessa råd och ord så ville Carina hjälpa oss att få den bästa upplevelsen av vin....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....




Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional