Vinprovning av Amaronevinet på Systembolaget.....

Vinprovning på Systembolaget av Amarone del Valpolicella den 9 nov 2016..........

amaronelagring doftamarone

Här lagras Amaronevinet på ekfat......nedan ses hur avprovning av vinet kan gå till......Carina Mian och hennes kollega Stefan var värdar för kvällen......vi hade en mycket trevlig kväll med många skratt och skämt, en avslappnad kväll.....träffade en person som jobbar på butiken och han sa att kvällen hade varit riktigt trevlig med en oerhört öppen och inresserad grupp.....


Kvällen inleds med historik och råd kring vinet Amarone..........


Kvällen var för att lära mer om Amarone vinet och dess ursprung, historia, tillverkning och hur man kombinerar med mat för att få rätt smakupplevelse.......

Vinprovningen i sig var väldigt lik föregående vinprovning 'Lär dig prova röda viner'.....ett glas med vatten för att du behöver skölja munnen och neutralisera dina smaklökar, kaffebönor för att snabbt neutralisera doften som fanns i näsa och mun inför nästa Amarone vin

Carina och Stefan inledde kvällen med att berätta om just Amarone vinet och dess unika egenskaper

Amarone vinerna beskrivs som väldigt potenta och har en alkoholhalt av över 15%....kraftfulla och fylliga samt ha en russinliknande smak...men utan sötman....

De bästa Amarone vinerna är komplexa, djupa och väl balanserade.........vinerna lagras på ekfat i minst 2 år......många vingårdar har gått över till slovenska ekfat för att få en mer koncentrerad smak.....dessa ekfat är betydligt mindre.....

Amarone vinet bör serveras till huvudrätten och passar bra till en rejäl köttbit av nöt, vilt eller lamm gärna som rött kött.....

* Viltkött, nötkött som biffar eller grytor
* Fågel som struts, anka och fasan samt till foie gras som är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet
* Alla pastarätter som har en riktigt 'hjärtligt' tomatbaserad sås gärna med viltkött
* Starka ostar, som Gorgonzola, Roquefort och Gouda
* Servera Amarone vinet i rumstemperatur med omkring 18-20 grader och i glas med stor rund kupa
* Dekantera vinet, töm ev entuella rester och bottensatser i flaskan och häll tillbaka vinet till flaskan och visa vinets etikett
* Lufta vinet ordentligt, mycket viktigt!!!!


Detta är en sammanfattning av kvällens 'lektion' för Amarone....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....


Syra, Sötma, Strävhet, Ek och Alkohol är 'fem' viktiga komponenter i vinet.........


Grundbult nr 1: Syra
Att förstå sig på ett vins syrlighet är den enskilt viktigaste kunskapen att ha när man skall ge sig på att kombinera ett vin med en maträtt. Syran påverkar på flera sätt:

1. Citronklyfteregeln
Precis som att pressa lite citron över maten för att fräscha till en maträtt så fungerar det att servera ett vin med hög syra till mäktiga, salta, oljiga, feta eller lätt kryddiga rätter. Syran i vinet reagerar på smakerna i maträtten och framstår som fruktigare och sötare än när du smakar på vinet utan att äta något till.

2. Surt x 2
Syrliga rätter som t ex en sallad med en skarp vinägrett och ingredienser som salladslök, tomater och kapris fungerar bäst med viner som har en liknande hög krispig syra. Ett vin som har lägre syra än maträtten kommer att upplevas som tunt.

3. Syrliga viner minskar smaken av sälta.

4. Syran är smakernas "Spotlight"
Ett vin med en fräsch syra lyfter vissa ingredienser och tillsammans med vinet skapar de en ny magisk smakdimension.


Syran i vinet betyder så mycket för kombinationen med maten........



Grundbult nr 2: Sötma
Alla viner har någon form av sötma, de är ju faktiskt gjorda av vindruvor vars eget socker jäses till alkohol i varierande grad.

1. Sötma är en utmärkt motvikt till moderata nivåer av kryddhetta
Det moderna köket har inspirerats mycket av det sydamerikanska och asiatiska köken där kryddhetta är ett vanligt inslag i smaksättningen. Om maträtten inte är riktigt kryddhet går det bra att kombinera med ett torrt vin med viss restsötma eller ett halvtorrt vin med hög syra. Sötman fungerar som en liten brandsläckare mot den eld som brinner på din tunga.

2. Sötma i vinet kan komplettera en svag sötma i maten
Halvtorra viner passar riktigt bra med rätter där något av tillbehören exempelvis har en söt smak, som t ex en chutney eller en salsa på mango eller andra tropiska frukter.

3. Sötma är en effektiv kontrast till sälta
Några av de mest underbara kombinationerna av sött och salt är ett glas portvin till en bit stilton, eller en ljuvlig Sauternes till en skiva Rocquefort. Söta viner passar med andra ord inte bara till dessert utan kan verkligen lyfta en salt förrätt.

4. Om maten är söt måste vinet vara sötare
Regeln är en förutsättning för att vinet inte skall upplevas som en släkting till batterisyra.


Sötma i vinet neutraliserar och kombinerar och stödjer avsaknad av komponenter i maten....



Grundbult nr 3: Strävhet
- Sträva viner, eller vad vi vinnördar kallar Tanninrika viner, är något som många vindrickare har svårt för. Tanniner återfinns också i Te som fått dra för länge - då blir det strävt och upplevs som beskt. Det är i och för sig inte specielltangenämt att dricka ett strävt vin utan att äta därtill, men får man väl något passande på tallriken sjunger dessa viner de mest underbara sånger du kan tänka dig. Tanniner i vin kommer huvudsakligen från två källor; antingen från druvskalen, eller från de ekfat som vinet lagrats i före buteljering.

1. Servera mat med viss beska till sträva viner
- Grillat, halstrat, sotat etc. är alla bra tillagningstekniker för att möta sträva viner. Finns det något bättre än en stor kalifornisk Cabernet Sauvignon tillsammans med en kolgrillad Entrecôte?

2. Motverka tanniner med fett och protein
- Ett snyggt sätt att säga att röda viner och kött passar bra tillsammans. Feta råvaror eller krämiga tillbehör, och kött med insprängt fett har en förmåga att neutralisera tanninerna och lämna kvar en fyllig mörk frukt som tillsammans med maten får dina smaklökar att jubla.

3. Tanniner kan förstärka kryddhetta och umami
- En grundregel är att undvika att kombinera riktigt kryddhet mat med sträva viner, och även umamirika råvaror som inte blivit smaksatta på något sätt (t ex en skiva lufttorkad skinka).

Vad är Tanniner?
- Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak. På sätt och vis kan man säga att de är vinets själ och ryggrad. Tanninerna finns i druvskalen och inte i druvans saft. Under vinets jäsning utvinns tanninerna och färgämnen (precis som färgämnen tillhör tanniner gruppen fenoler) ur skalen. Ett rött vins tanninhalt beror på olika faktorer, till exempel jäsningenstidens längd eller druvsorternas naturliga tanninhalt. Det finns sorter med hög tanninhalt, som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Nebbiolo. Druvsorter med låg tanninhalt är t.ex. Merlot, Pinot Noir eller Gamay.
- Ger mjuka viner
Tanniner spelar en viktig roll för röda viners smak. De förstärker aromerna och ser till att vinerna kan hävda sig även mot fylligare rätter. I gommen verkar bra tanniner mjukt och varmt sammandragande och du kan känna en angenäm och lite "sträv" känsla.
- Omogna tanniner
Tanniner som inte är mogna, till exempel på grund av att druvorna skördats för tidigt, är grönaktiga. De utlöser en aggressiv, gräsig och sammandragande verkan i gommen.
- Bottensats i flaskan
Ett av skälen, varför ett bra rött vin behöver en viss tid på sig för att mogna, ligger i tanninernas struktur. I kraftigt tanninhaltiga röda viner, som till exempel Bordeaux, Barolo eller Syrah (från floden Rhone) avtar tanninhalten då vinerna mognar. De "smälter" då harmoniskt in i smakbilden. Vid längre lagring kan så kallad bottensats förekomma i din vinflaska och det är resultatet av tanninerna. Men ingen fara för vinet, det kan du njuta av ändå!
- Hälsosamma tanniner
Dessutom har forskningar kommit fram till, att fenoler, alltså även tanniner, förebygger förkalkning i artärerna. Därmed kan de i viss mån förebygga hjärtinfarkt. Även vid läkandet av sår kan tanniner enligt vetenskapliga undersökningar spela en viktig roll.
- Hur smakar tanniner
Tannin har en sammandragande effekt och smakar därför mycket torrt. Du kan känna det specifikt på mitten av tungan och den främre delen av munnen. I vinet kan tanniner somsagt skapa egenskaper som bitterhet och strävhet, men också bidra till komplexiteten i ett vin. Osötat svart te är ett bra exempel på nästan rent tannin upplöst i vatten. Mat med högt innehåll av tanniner är t.ex.
*Teblad
*Valnötter, mandel och nötter med skal
*Mörk choklad
*Kryddor som t.ex. kanel och kryddnejlika
*Granatäpplen, vindruvor och Acai bär
*Röda bönor


Strävhet i vinet kan upplevas som beskt men i kombination med maten ger de en gudomlig gemenskap....



Grundbult nr 4: Ek
Även om inte alla viner kommer i kontakt med ek på något sätt så är det ändå en viktig faktor att ha med i beräkningen när du skall kombinera mat och vin. Ekfatslagring (eller på andra sätt tillförd eksmak) påverkar vinets smak väsentligt. Smör, vanilj, choklad, rök, rostat bröd är exempel på smaker som uppstår när vinet kommer i kontakt med ek under en tid.

1. Eksmaker framhävs av mat
- Det kan bli antingen en angenäm upplevelse att kombinera ett ekfatslagrat vin med mat eller en känsla av att man slickar på en planka. En enkel grundregel att komma ihåg är kokt mat med oekade viner och stekt mat med ekfatslagrade (dock gäller devisen "ingen regel utan undantag").

2. Ekfatslagrade viner mår bäst av vissa tillagningstekniker
- Som i punkten 1 ovan så speglas ekens bitterhet bäst av grillat, stekt, sotat, rökt, rostat etc.

3. Lätt ekade eller oekade viner är enklast att kombinera med mat
- Oftast är det enklare när ett vin är i balans och ingen del av vinets byggstenar dominerar, det är alltid svårt att göra ett allround-vin av något som har starka smaker.

4. Ek tillför en rondör och mjukhet till vinet
- Det är lätt att tycka om den rondör och fyllighet som en lyckad ekfatslagring tillför. En smörighet i vita viner som passar utmärkt till smörstekta rätter eller såser med smörsmak. I röda viner tillför eken en avrundad fyllighet som minskar upplevelsen av syran något och gör vinet till en bra match till kött.


Eklagring ger en tillsatts till vinet med en 'underton' och fyllighet.......



Grundbult nr 5: Alkohol
Alkoholhalten i ett vin är den primära bedömningsgraden av vinets kropp och tyngd. Generellt kan man säga att ju högrealkoholhalt desto kraftigare uppfattas vinet. Precis som med fetthalten i mejeriprodukter så uppfattas vin med hög alkoholhalt som mer tjockflytande och fylligt. Jämför exempelvis genom att ta en klunk av en Mosel-riesling på ca 8% och sedan en klunk ekfatslagrad amerikansk Chardonnay på ca 15%, du kommer uppleva det sistnämnda som oerhört kraftigt och fylligt i jämförelse med det lättare tyska vinet.

1. Kombinera maträtter med vin i jämförbar fyllighet
- En enkel regel att följa, ju kraftigare rätt desto kraftigare vin och vice versa när det kommer till lättare viner och maträtter.

2. Alkohol framhävs av salt & peppar
- Är maten överdrivet salt kommer vinet att framstå som mycket "eldigare" än det egentligen är, du vill väl helst att det ska smaka vin och inte vodka? Lika gäller för kryddhet mat, ju hetare maträtt desto mer framträder alkoholen. Effekten är lite som att försöka släcka eld med bensin.


Alkoholhalten ger mer kraft till vinet och fyllighet........


Provningen av de fem vinerna........


Fem viner fanns att prova för kvällen.....vi fick inte veta något om vinsorten innan vi började att dofta och provsmaka......kommentarerna var faktiskt enhälliga från gruppen som var med......det var 20 personer närvarande.....

* Vin 1
Strävt vin, passar till rött kött gärna vilt, känns tunt, ingen favorit, smakar som balsam vinäger, hade varit bättre kanske med något tilltugg, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Inte så gott....(men OK)

* Vin 2
Inte så strävt vin, lättare i smaken, inte så fylligt, passar till ett lättare kött dvs inte för rött kött, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Ganska gott....

* Vin 3
Lite strävt vin, mycket balanserad, lagom syra, passar till ett rött kött, gudomligt, passar även till stekt lax med kall sås med 'hög' syra, mörkare till färgen
Omdöme==> Mycket gott ++....

* Vin 4
Liten syra, passar till lite lättare rätter, möjligen 'fläskfile', ljusare till färgen
Omdöme==> Inte så gott -....

* Vin 5
Lite syra, lite mer strävhet, fyllighet och bra, passar till lite rödare kött, mörkare till färgen
Omdöme==> Gott +....


Detta är en sammanfattning av kvällens 'lektion' för Amarone....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....


Dessa var de fem vinerna........

amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,5 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Något utvecklad, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, romrussin, choklad och lakrits.
Råvaror = 60% corvina, 25% rondinella, 5% corvinone, 5% croatina och 5% oseleta.
Sockerhalt = 13 g/l
Hållbarhet = Kan lagras.


Gruppens bedömning Vin 1 var ==>
Inte så strävt vin, lättare i smaken, inte så fylligt, passar till ett lättare kött dvs inte för rött kött, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Ganska gott....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, mörka körsbär, korinter, peppar, nötter och salvia
Råvaror = Corvina samt övriga druvsorter
Sockerhalt = 8 g/l
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 2 var ==>
Strävt vin, passar till rött kött gärna vilt, känns tunt, ingen favorit, smakar som balsam vinäger, hade varit bättre kanske med något tilltugg, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Inte så gott....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==> Drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget.
Alkoholhalt = 15,0 %
Producent = Massimago S.S.AGR Leverantör = Wine Group Sweden AB Färg =
Doft =
Råvaror =
Sockerhalt =
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 3 var ==>
Lite strävt vin, mycket balanserad, lagom syra, passar till ett rött kött, gudomligt, passar även till stekt lax med kall sås med 'hög' syra, mörkare till färgen
Omdöme==> Mycket gott ++....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, torkade körsbär, kanel, tobak, russin, nötter, peppar och choklad.
Råvaror = Corvina, rondinella och molinara samt övriga druvsorter.
Sockerhalt = 6 g/l
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 4 var ==>
Liten syra, passar till lite lättare rätter, möjligen 'fläskfile', ljusare till färgen
Omdöme==> Inte så gott -


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, russin, torkade körsbär, chokladpraliner, arrak och kanel.
Råvaror = Corvina, rondinella och molinara.
Sockerhalt = 12 g/l
Hållbarhet = Kan lagras


Gruppens bedömning Vin 5 var ==>
Lite syra, lite mer strävhet, fyllighet och bra, passar till lite rödare kött, mörkare till färgen
Omdöme==> Gott +


Amarone della Valpolicella Classico Begali 2012..........

BegalisAmarone2012-4 BegalisAmarone2012-2

Sverigepremiär för ännu ett vin från Lorenzo Begali.... Amarone årgång 2012.
Årgång 2009 respektive 2010 erhöll båda 93 poäng av Robert Parker....
Begalis Amarone 2012 är inte provat ännu men visar upp harmoni och elegans......
Vinets bouquet är rik och kraftfull och visar mogen frukt, körsbär, grillade kryddor och espresso....
fin syra och ren frukt......pris 395kr......


BegalisAmarone2012-3

Lite data kring vinet......


BegalisAmarone2012-

Doften av vinet innehåller många olika komponenter......primär och sekundär doft.....Arom <==> Bouquteten......


BegalisAmarone2012-6

Vingården ligger mitt i Verona området....grannar är Vicenza, Padova och Rovigo....


BegalisAmarone2012-7

De vanligaste druvorna i Amarone vinet.....plus druvan Molinara med ett litet inslag......




Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional