Vinområden i Italien

Lite fakta kring Italienskt vin..........

veneto valpol

Jag har egentligen ingen större sakkunskap om viner.......drack gärna de franska vinet från Bordeaux 'Bordeaux Rouge' förr i tiden då man betraktade de Italienska vinet som 'blask'.....jag bestämde mig dock för att utforska lite om de Italienska vinerna och fördjupade mig lite i de olika begreppen.........i dagens läge är Italien världens näst största vinproducent och producerade runt 41.1 miljoner hektoliter år 2012....... att då jämföra med Frankrikes 41.4 miljoner som kommer på en första plats.......bilderna ovan visar till vänster de olika geografiska områden och bilden till höger visar området (appellation) Veneto/Venetien med sina Valpolicella viner.......


verona corvina

Namnet Valpolicella kommer från latinets Val Polis Cellae, som betyder "de många vinkällarnas dal".......det ger en vink om vilken ställning vinet alltid haft i dessa trakter..........romarnas ord för vin var retico och är ett sött vin gjort på torkade druvor.....på 800-talet odlades vin på närmare nittio olika platser i dagens Valpolicella.......


Valpolicella viner..........


Hur kommer de olika valpolicellavinerna till!

Utvecklingen av de olika valpolicellavinerna började med Recioto.
Redan på romartiden tillverkades vin genom att man torkade druvor under flera månader. Då förlorade druvorna ungefär hälften av sin ursprungliga vikt och vid pressning fick man en kraftig, söt och koncentrerad must som man kallade Recioto.

Först efter andra världskriget lärde man sig att hålla jästen vid liv vid en alkoholhalt som översteg 14,5%. Man lät då de torkade druvorna jäsa till torrhet och fick då ett vin som man kallade Amarone.

Idag används de bästa druvorna till Recioto och Amarone. De druvor som inte används till dessa viner får jäsa på vanligt sätt och kallas helt enkelt Valpolicella.

De senaste åren har en annan vintyp kommit fram som kallas Valpolicella Superiore. Detta vin görs av en blandning av torkade druvor och färska druvor. Man tar helt enkelt och gör vin på druvor som torkat i ca en månad (mot minst tre månader för Amarone) och blandar detta med vin gjort på färska druvor.

Vilka druvsorter ingår i valpolicellaviner?

De vanligaste druvsorterna i viner från Valpolicella är Corvina, Rondinella och Molinara.
Den lokala druvan Corvina är den viktigaste av dessa druvor. Den står normalt för 40-70% av vinet.
Kompletterande druvor är oftast Rondinella och lite Molinara.
Numera används i stor utsträckning också klonen Corvinone, som ger en mustigare smak, samt druvan Oseleta som ger en fin struktur och balanserad kraft.
Andelen Molinara får inte bli för hög, då blir resultatet ett utspätt vin.

En annan faktor som kan försämra kvaliteten är uppbindningen av vinplantorna. Binds vinrankorna upp i ett pergolasystem leder det ofta till alltför stora skördar och resultatet blir ett mindre koncentrerat vin.
Från lägen där Corvina dominerar, eller där man praktiserar bra vinodlingsmetoder, får vinerna dock både djup och intensitet och kan mäta sig med god chianti i koncentration.


Valpolicella viner fortsättning..........


Hur smakar de olika valpolicellavinerna?

Viner från Valpolicella är körsbärsaktiga och bittersöta.
Enkel Valpolicella är oftast lätt, Ripasso något kraftigare och Amarone tungviktigt och bittersött.
Valpolicella Superiore är något kraftigare än Ripasso men även om dessa båda viner är gjorda på samma druvsorter som Amarone kan de inte jämföras sig med detta vin.
Den största skillnaden är druvurvalet och att en Amarone görs helt på druvor som torkats i minst 3 månader.
Recioto är ett sött vin med smak och doft av fat, mörka körsbär, plommon och sötlakrits.

Amarone har en doft av russin och mörka körsbär. Amarone-aromen ger löfte om ett vin med kraft och fyllighet. I munnen känner man sötma från frukt och alkohol innan bitterheten sätter in och ger en torr avslutning. Till och med den bittra smaken är ljuvlig och de bästa exemplaren har den rikedom av körsbärsfruktig arom som är så karakteristisk för vinerna från Valpolicella. Då det mognar utvecklas smakerna av choklad, läder, tobak och kanel och framträder starkare. Amarone upplevs sällan som helt torrt vilket beror på den höga alkoholhalten (upp till 16%) och fruktkoncentrationen som uppkommer när man gör vin på torkade druvor. Amarone finns i olika stilar från den traditionella, kraftiga stilen till elegant och lite fruktigare stil.

Ripasso-viner ligger smakmässigt mellan enkel/vanlig Valpolicella och Amarone. Det har bättre alkohol och kropp än de yngre vinerna, men de är ofta grövre beroende på tillverkningsmetoden. Den bittra körsbärssmaken har ofta ett inslag av choklad.

Valpolicella Superiore är i jämförelse med Ripasso något kraftigare och passar bäst till mat, medan ett Ripassovin med fördel kan avnjutas utan mat.

Enkla valpolicellaviner är lätta och friska och bräddfulla av typiska morellsmaker.


Valpolicella viner fortsättning..........


Varför smakar valpolicellavinerna olika?

Det är tillverkningsmetoden som avgör hur vinet kommer att smaka.
Alla de nämnda vinerna från Valpolicella har sitt ursprung i samma druvsorter, huvudsakligen Corvina, Rondinella och Molinara.
Amarone görs av tidigt skördade valpolicelladruvor av hög kvalitet som får ligga på grunda torkställningar på ett svalt och luftigt ställe i upp till fyra månader. På grund av denna lufttorkning dunstar vattnet och musten blir söt och koncentrerad. De skrumpnade koncentrerade passito-klasarna som blir resultatet får sedan jäsa till torrhet. Vinet verkar dock aldrig riktigt torrt och ofta överskrids maximigränsen på åtta gram restsocker per liter.
Metoden att göra vin på helt torkade druvor kallas för Appassimento.

Vid ihållande luftfuktighet över 70% riskerar druvorna dock att angripas av sk botrytis cinerea, som också går under namnet ädelröta. Traditionellt anses att en viss botrytisering av druvorna bara är till godo för slutprodukten. Vinet blir då mer komplext.

De riktigt traditionella producenterna låter helt naturen styra över torkningsperioden och man ingriper inte alls annat än att man är synnerligen noga i druvurvalet. En del producenter har dock valt att göra helt modern Amarone där frukten går före allt annat och man styr noggrant temperatur och luftfuktighet genom ett datoriserat mikroklimat i torkningsanläggningarna.
De flesta är idag gjorda på ett traditionellt sätt, fast manuella fläktar finns tillgängliga och sätts på om luftfuktigheten blir alltför ihållande.

Amaronevinet lagras sedan på slovenska eller franska ekfat i normalt 2-4 år och sedan på flaska i allt från sex månader till flera år.
Amarone 'bör' vara minst fem år gammal innan man dricker den. Många amaroneviner lagras i 10-15 år. Regionen Veneto, distriktet Valpolicella och staden Verona har inte bara Amarone att vara stolta över. I området tillverkas nämligen tre andra viner, båda sprungna ur apassimentometoden.

Ripasso får jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna från alkoholjäsningen av amaronevinet, en metod som uppfanns av vinfirman Masi.
Ripasso är alltså 'vanlig' Valpolicella som fått jäsa en andra gång på amaronebottensatsen. Det ger vinet smakrikedom, tyngd och struktur samt högre alkoholhalt. Ripassovinerna har bättre alkohol och kropp än de yngre vinerna, men de är ofta grövre eftersom metoden kan liknas vid att laga en kopp te med en använd tepåse. All den goda smaken har ju redan extraherats i den första vändan.

Valpolicella Superiore görs av en blandning av torkade druvor och färska druvor. Man tar helt enkelt och gör vin på druvor som torkat i ca en månad (mot minst tre månader för Amarone) och blandar detta med vin gjort på färska druvor.

'Vanlig' Valpolicella, framställs utan torkning av druvorna och bör drickas ung, efter ungefär ett års lagring. Den kan vara underbar, lätt och frisk, bräddfull av typiska morellsmaker. Men det finns gott om Valpolicella som säljs efter två, tre år och ofta redan är trött, eftersom det har för lite substans för att kunna lagras ordentligt.

Recioto, detta närmast kultförklarade vin, får sin kraftiga sötma av att de torkade druvorna inte får eller kan jäsa ut helt.


Kvalitetsmärkning på viner..........

amaronedelvalpol

För Amarone används samma druvor som i vanlig Valpolicella, det vill säga Corvina Veronese, Rondinella och Molinara........Corvina är blandningens viktigaste druva med stor arom och hög syra......dess tjocka skal skyddar den mot röta under torkningen...... rondinella används för att den är bra att torka och har hög syra......molinara är mer utfyllnad och används allt mindre av kvalitetsmedvetna producenter........ Passito är en metod........efter druvskörden låter man druvorna torka något på speciella mattor.........


vinklasser

Hur bedöms vinkvaliteten och hur kategoriseras vinerna........ DOCG, DOC, IGT och VdT........de går i bland att se var vinet kommer från och vilken druva som använts på vinflaskans etikett........


docg

Här är två Amarone viner med varsin kvalitetsetikett av DOCG.........


Druvsorter i Italienskt vin..........

druvsort

I Valpolicella återfinns ett stort antal druvor men den viktigaste förblir Corvina........i regelverket som styr produktionen av samtliga viner inom det nyligen uppklassade DOCG-området.........för Valpolicella står att producenterna måste använda sig av mellan 40-80% Corvina (Veronese) (varav max 50% får vara Corvinone) och Rondinella mellan 5-30% och max 15% av andra lokala druvor..........Corvinone är inte att förväxla med Corvina. Corvinone är en mindre känd men ändå vanlig druva i Valpolicella och ingår ofta i blandingen av Amarone och Ripasso ...Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång.......två till tre veckor tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone........


Amarone vin..........

tommasi-2

Tommasi Amarone Classico.......Amarone della Valpolicella Classico DOCG.......
Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras.........det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar för då kan druvorna mögla.......I fem månader får druvorna ligga och torka.......därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt 14-15 procent och fylligt rött vin.........vinet lagras i 3 år på slavonska ekfat.........
DRUVA: 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone, 5% oseleta.......
KARAKTÄR: Djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut.


amarone amarone-2

Här är två 'lågprisvarianter' av Amarone vinet för 185 kr och 199 kr per flaska......men med mycket god smak......det finns fortfarande kvar på vissa systembolaget av 2011 vinet till vänster.......Vinmakare gör allt de kan för att framställa bästa möjliga vin, men det viktigaste är ändå vädret - det enda element som ligger utanför människans kontroll. År 2011 bjöd på bästa möjliga klimatförhållanden, vilket ledde till 5-stjärniga årgångar.......


Ripasso vin..........

ripasso

Ett prisläge som är lite lägre cirka 100 lappen.....alkoholhalten också lite lägre........Ripassovinet är det nyaste i utvecklingen av valpolicellavinerna. Det är en blandning av Valpolicella och Amarone. Det tillverkas genom att färdigt valpolicellavin hälls över det fat där amaronebottensatsen finns. Detta valpolicellavin får sedan jäsa en andra gång på amaroneskalen. DOC klassat vin......


ripasso-2

....


Recioto vin..........

recioto

Recioto vinet är ett sött vin lämpat för desserer och ost.........Druvsort: Corvina 70%, Rondinella 20%, Molinari 5%, övrigt 5%.......Alkoholstyrka: 12,5%


Valpolicella Superiore vin..........

recioto

Valpolicella Superiore vin är ett vin lämpat för kött och ost.......priset är ungefär 110 kr...... Alkoholstyrka: 13,5%........är ett nytillskott på viner från Valpolicella......Valpolicella Superiore är något kraftigare än Ripasso.....


Club Amarone.........


Det finns 16.000 medlemmar i Sveriges och är den största vinklubb för Amaroneälskare. Som medlem får du de senaste vintipsen och uppdateringar om vad som händer i Valpolicella. Du blir också inbjudna till våra Amaroneprovningar och vinresor.




Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional