Valpolicella vinet i Italien ..........

italien20161209

Italien.......


valpolicella20161209

Valpolicella är ett område i den italienska provinsen Verona, öster om Gardasjön. Den bergiga regionen är känd för jordbruk och marmorbrytning och områdena norr om floden Adige är kända för sin vinproduktion. "Valpolicella" är nämnt i urkunderna från 1100-talet där två dalgångar kämpade för självständighet. Ordets etymologi är inte helt utredd, men det kan härstamma från latinet för 'dalen med vinkällare'. Valpolicella består av sju kommuner; Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano, Fumane, Sant'Ambrogio och Sant'Anna d'Alfaedo.......


amarone20161209-1


amarone20161209-2


amarone20161209-3


amarone20161209-4


amarone20161209-5

Tyvärr så finns det mindre nogräknade producenter......kvalitetsmärkningen DOC och DOCG borgar för att du får ett bra vin gjord enligt de regler som ställts på Amarone vinet.....se nedan på Masi Campofiorin.....nedan finns de tre olika vintyperna, Amarone, Ripasso och Valpolicella Classico 'det vanligaste'.....


Amarone del Valpolicella vinet

aplhazeta-1

Alkoholhalten är 15%...mörkröd...stor kryddig doft, druvor, 70 %corvina, 25 % ronidella och 5 % cabernet sauvignon......kan lagras!!......ett kraftfullt vin som passar till en 'riktig' köttbit.....vinet heter 'alpha zeta'


Valpolicella Classico vinet

masibonacosta-1

Alkoholhalten är 12%...blåröd...druvor, corvina, ronidella och molinara......inte så kraftfullt och passar till många lättare rätter......


Valpolicella Ripasso vinet

masicampofiorin-1

Alkoholhalten är 13%...blåröd...kryddig doft.....druvor, 70 % corvina, 25 % ronidella och 5 % molinara......ett mellanvin som passar till många rätter......Masis dubbeljäsningsmetod......Jäst vin från färska druvor jäses en andra gång med 25% halvtorkade druvor i temperaturen 18-20 grader i ca 15 dagar.....På 1960-talet ville Sandro Boscaini och hans far Guido skapa ett mellanting mellan det lätta valpolicella-vinet och den kraftfulla amaronen och ett Ripasso vin blev till.....Sedan några år har Masi slutat kalla vinet ripasso eftersom allt för mycket tvivelaktigt vin med denna beteckning kommit ut på marknaden som man inte vill förknippas med. Campofiorin är vingårdens namn och betyder "blomsterängar"........




Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional