Sommar och vår 2016 från mars och framåt.....

Lite av vad som hänt under vår och sommar 2016


Nostalgitripp - Speedy och Ragette från 50-60 talet
Båtarna Speedy och Ragette!


Nu börjar nog våren 2016
Lite vår bilder 2016!


Påsken i Rossön 2016, slyröjning, renovering av sovrum, Maud och Berit fyller 60 år och pimpelfiske på Tjärnnäset
Påsk 2016 i Rossön!


Pimpelfiske......hur går det till och hur får man upp fisk?
Pimpelfiske!


Vinområden i Italien och lite fakta kring viner
Italienskt vin!


Lite historia om cykelfabriken Svalan i Falun och MC Jansson......
Cykelfabriken Svalan!


Nu har vi börjat komma in i våren 2016 på riktigt och snart kommer sommaren
Våren och sommaren 2016 har gjort sitt intåg i 'sommarhagen'!


Nu har det blivit sommar på riktigt
Sommarbilder 2016!


Hösten börjar att tränga sig på
Snart har vi hösten här!


Moa har blivit stor flicka......
Moa har nu blivit 1 år den 21 september 2016 !


Arbete på tomten hemmavid......
Hösten fortsätter med arbete på tomten!


En vinprovningskväll på Systembolaget......
Vinprovningskväll av rött vin!


Oktober och november bilder 2016 ......
Lite bilder i oktober och november!


Amarone del Valpolicella ......
Amarone kväll på Systembolaget i november!


Slut......
Sommareka!




En berättelse och en nostalgitripp om båtarna vars namn är Speedy och Ragette.........

speddy-1

Mitt båtliv började med att jag själv byggde en båt vid namn Speedy en liten 'galosch' som presenterades i TFA Teknik för Alla i slutet av 50-talet.....köpte ritningen från TFA som båt konstruktör Åke Sundstedt ritat.........satte igång bygget i lillstugans kök och riggade bockar för att fästa spantet på.......virket köptes då från Appelqvist Trä i Falun och det var båtplywood och övrigt virke och Cascofen lim ett rött lim som blev 'stenhårt'......ratt och styrmekanismen gjorde pappa efter ritningar som jag gjort......


speddy-2

Till båten köptes sedan motorn en 18 hk Johnson årsmodell 1958 från familjen Skagerberg i Hosjö utanför Falun som också hade en bilfirma på Östra Hamngatan mellan Gruvgatan och Falugatan som även sålde båtmotorer.....jag betalade då 1450 kr för motorn som då var 2 år gammal.......vilken lycka de var när jag för första gången transporterade båt och motor till Vällan för provkörning.......motorerna kostade då nya ungefär '100' per hästkraft vilket betydde att min motor kostade ny ca: 1800 kr......


speedybygg

Detta är spanten på min Speedy som är uppbyggd......nu återstår bordläggning med båtplywood och lite mer......fören kläddes sedan med en plåt.......jag minns att min mamma var mycket intresserad av mina projekt och ställde upp dessa......pappa hjälpte alltid till om man frågade honom............


speddy-3

Båten transporterades på taket på bilen upp till Vällan.......båt och motor förvarades sedan på sommaren vid Görans stuga.......Göran Bergman i Pilbo var min kompis på den tiden och hade en sommarstuga i södra Vällan på andra sidan badplatsen......vi åkte faktiskt vattenskidor efter denna lilla båt som till mått var/är 2600 * 1300 alltså ganska liten båt......


wijkoragette

En av de populäraste småbåtstillverkarna vid 60-talet var Wijko Fabriks AB i Hägersten som bland annat tillverkade Ragette byggsatser och kostade då 825 kr.......allt virke, skruv, lim och ritningar med en byggspecifikation fanns med i leveransen........man fick komplettera med ruta, ratt och kapell......sedan var det att välja motor......vissa hade ända upp till 50 hk Mercury på denna lilla båt.....den var 3550 lång och 1550 bred och vägde ca: 100 kg......den gick riktigt bra i vattnet om man inte var för många i den......4-sittsig.....men bäst var det om man var 2 personer.......med min 18 HK motor så gjorde väl båten så där 24-25 knop vilket är tillräckligt för vattenskidor det går till och med att åka på en skida dvs slalomskida.......


ragette-1

Så såg min Ragette ut som jag byggde själv.....detta var min andra båt jag byggde.....den första var en Speedy......Bosse Tysk som sålde båtar och motorer var återförsäljare för Wijko Fabriks AB och jag köpte byggsatsen av honom..........båten byggdes uppe i källaren vid Pilbo bystuga som jag hyrde en vinter......årtalet var nog 1962-1963 då detta skedde......en träbåt är alltid känslig för skador som gör att om färgskiktet skadas så blir det lätt 'blånat' trä.......


ragette-2

Så såg min Ragette ut från en annan vinkel.......båttrailern köpte jag hos båtfirman Harald Gustafsson i Kvarnsveden Borlänge.....jag bytte bort min Speedy och betalade ett antal hundralappar ytterligare för att få köpa trailern......jag köpte dragkrok till våran Volkswagen 1200 och monterade detta själv samt besiktade bilen hos Svensk Bilprovning på Ingarvet.....dragkroken till VW var vid detta tillfälle enkla att montera och koppla in.....i huset till höger är 'lill-stugan' där jag byggde min Speedy........


ragette-3

Här har min morbror Gunnar från Upsala fotograferat mig uppe vid Södra Vällan där båten också låg förtöjd vid badbryggan....från bryggan startade vi våra vattenskidturer på Vällan.....till höger syns den berömda ön som man skulle simma till när man tog sina sim-märken......och rakt över sjön låg Göran Bergmans lilla stuga.......jag var många gånger ner till Båtfirma Bosse Tysk och pratade om att byta motor till en 30 HK Mercury som då kostade så där 3000 - 3500 kr.....men de blev aldrig av att jag gjorde någon affär.....


ragettesodra

Här ligger min Ragette i sin första utgåva uppe i Södra vällan vid badplatsen.....efter denna färgsättning så gjorde jag om kapellet.....jag satte dit bågar och sydda ett nytt kapell på våran gamla hederliga Singer trampmaskin som då stod uppe i mamma och pappas sovrum......färgsättningen gick då över mer i svart.......på senare tid hade jag båten på trailer och förvarade den i Uthusboden hemma på tomten.......


kjellvallan

Kjell Stenback var en annan kompis som bodde i Pilbo..........jag tror hans föräldrar köpte plastbåten åt Kjell......Kjell hade en liten stuga bredvid Göran Bergman......vi var ett gäng som höll till uppe vid Vällan och hade mycket trevligt på vattnet och i stugorna.....vi åkte ofta båt till Lilltorpet då det var fest och dans där......från början skulle vi bygga varsin båt i källaren vid Pilbo bystuga så det fanns två byggsatser uppe i bystugan......tanken var att vi skulle hjälpas åt och bygga dem.......men Kjell var aldrig med och hjälpte till någon gång......i efterhand så var nog Kjell lite speciell i många avseenden........så det slutade med att Kjell sålde sin byggsats.....


kjelltefat

Här åker Kjell tefat efter sin båt.....och troligen är det Göran Bergman som kör Kjells båt.....på andra sidan sjön ser vi badplatsen.....på den här tiden var även Olle Rylander ute med sin båt och åkte vattenskidor.......Olle med familj bodde på den södra spetsen av Vällan.....det var säkert Erik Rylander grundaren av ERYL pannan som hade byggt stuga där från tidernas begynnelse.....


ragetteber-1

En trevlig berättelse som man gott kan skriva under på i många stycken......


ragetteber-2

Båten såldes sedan till en kille i Borlänge i början av 80-talet då hade den varit placerad under tak i min uthusbod i många många år......tiden förändrar ens vanor så jag kände att jag inte längre var så intresserad av båtlivet.....motor och vattenskidor finns dock kvar.....i dag hade de av nostalgiska skäl varit kul att ha haft båten kvar........men men så är det inte.......


Våren är på väg att ta sitt grepp om 2016 och sommaren kan vara i antågande.........

vallan20160227-1

En prommenad runt Vällan den 27 fegruari......en skön dag och en fin promenad.....att promenera mot Lilltorpet förbi Vällan genom Gruvriset mot Pilbo och åter till Krondiket är en sträcka på ca: 7 km och det brukar ta så där 1 timme och en kvart......på höger sida kan man skymta några skidåkare på sjön.......


vallansatelit

En satellitbild på sjön Vällan och markering av skidspåret med 'röd' färg.....i bild syns markeringen av Lilltorpet och Krondiket......den 'gula' sträckan är promenadvägen mot Lilltorpet förbi Vällan genom Gruvriset mot Pilbo och åter till Krondiket......


vallan20160227-2

Ett foto från dammhuset vid norra Vällan mot Lilltorpet och där skidspåren tar sin början runt Vällan.....spårlängden runt Vällan är ca: 9-10 km........oftast fina 'stakspår' runt sjön......går från Lilltorpet ner mot södra Vällan och åter till Lilltorpet där bilen står parkerad......


vallan20160227-3

Här rinner vattnet från dammhuset ner mot sjön Krondiksdammen.........i denna lilla å/bäck fiskade vi kräftor när man var ung/liten så där 10-15 år gammal......


hemma20160311-1

Nu har våren börja ta sitt grepp........snösmältningen är i gång den 11 mars.....det var uppåt +6 grader varmt mitt på dagen och jag skulle just sätta i gång med en biltvätt......


hemma20160312-1

En syn från trappen en tidig morgon den 12 mars kl 6.33.......'strecket' som uppenbarar sig på himlen......troligtvis ett flygplan......


Vårvintern och påskhelgen 2016........

mars20160308

Snart är det påsk.....bilden är från den 8 mars 2016 på Öhn.....mycke snö är de.....det var mycke på gång under tiden den 14 - 29 mars på Öhn......listning och takmålning i sovrummet.....slyröjning på åkerkanten.........Maud och Berit fyllde 60 år.......pimpelfiske på Tjärnnäset......mm..........


Lisa och Moa........

lisamoa-1

Vi började vistelsen med att Lisa och Moa kom på besök den 14 mars på Öhn för lite fika och en pratstund........


moalasse-1

Vi fick flera besök av Lisa och Moa.......här är Moa och Lasse.....hon är otroligt snäll och trygg lilla Moa.......


moalasse-1 moalasse-1

Ibland är det inte så roligt......Lisa 'retas' lite med Moa.....men snart är dom vänner igen........


moalasse-1

Här sover Moa så skönt med händerna under huvudet.......hon har styrbords strumpa, grön på höger fot och babords strumpa, röd på vänster fot......kan de bli en 'sjöman' av Moa.......


moalasse-1

Då är dags att gå ut i solen en stund och då måste man ha solglasögon på sig säger mamma Lisa.....


Renovering av sovrummet på Öhn........

sovrum-1

På bilden har vi precis rivit ut den gamla garderoben och tagit ner de gamla tapeterna......hejåhå......här ligger tapeter och clickgolv och inväntar applicering......


sovrum-1

'

Då har vi börjat att 'lista' taket.....tretexen i taket 'hängde' ner så vi var tvungen att hitta på något sätt att kunna skruva/spika fast taket......det var inte så lätt gjort då spiken inte riktigt 'nöp' fast......då kom vi på att vi kanske kunde sätta upp lister och skruva dessa med långa skruv.....och så fick det bli.....


sovrum-1

Nu är listningen klar och renoveringen gjord efter den gamla garderoben......även en elkabel har satts dit för belysning av taklampa 'mitt i rummet'......nu återstår att måla taket.....tapetsera, lägga golv och att byta fönster på altanen mot ett karmfast glas (KFG) av 2-glas typ.......beställt från Skånska Byggvaror......


Röjning av busk och träd på Öhn........

rojning-1

Nu är det dags att börja röja träd och busk efter åkerkanten mot Johan Sandström och Marianne Östman......mycke jobb är de men det blir 'bra' med motion och frisk luft får man också bortsett från bensinångorna från motorsågen......här i kanten mot åkern går skidspåret som Malte Persson spårar 'upp' varje år......


rojning-2

Så var det dags att släpa iväg med lite träd och ris till uppläggning och kapning vid lagårn'.......


rojning-3

Nu är allt nersågat och röjt.....i bakgrunden syns nu att det glesnat mot Johan och Sam mellan björkarna......lite är påbörjat på den stora rishögen vid lagårn'......en liten 'hyfsning' är gjord så att det skall gå lättare att hantera riset........allt ris kommer att köras till avfallsanläggningen........


rojning-6

Lite vila en stund för att ta de sista greppet på motorsågen och färdigställa uppkapningen och känna sig nöjd med 'jobbet'........


rojning-4

Allt är nu den 27 mars sågat ......det blev en hyfsad vedhög att klyva och trava men det blir nästa moment........skulle tro att det är ungefär 1,5 - 2 kubikmeter ved.......det blev väl så där 7-8 små rishögar att ta hand om till våren......


rojning-5

Nu kan man se en nästan rak linje neröver efter björkarna.......hoppas att potatis Anders Jonsson skall bli nöjd nu när det går att obehindrat köra med traktorn efter åkerkanten utan att fastna med bakspeglarna i grenar och ris............


Uppvaktning av Maud på hennes 60 års dag den 23 mars 2016........

maud-1

Maud blev glad när vi kom.....hon hade säkert väntat hela dagen på att vi skulle komma.....vi var inte de första som uppvaktade Maud på högtidsdagen.......


maud-2

I dag har Moa bara 'babords' strumpor på sig och morfar håller ett stadigt grepp om Moa som håller lite koll på vad Maud gör......


maud-3

Nu har mamma Lisa tagit hand om Moa.....Moa satt lite farligt nära Amarone vinet som Maud hade fått i present.......Amarone är ett mycket gott Italienskt vin....finns i olka prisklasser beronde på årgång och lagring......vinet bör/skall lagras minst 5 år....nästan alla blir bättre av att lagras i 7-8 år.......Amarone är vinet som bara blir mer och mer populärt......detta röda och mustiga unika vin kommer från distriktet Valpolicella i norra Italien.......


maud-4

Det var en underbart god smörgåstårta......Maud hade beställt den på RSMH i Backe.......Åke ser ut att vilja ta en bit till......


maud-5

Nu har Moa tagit plats hos Maud.....lika glad och trygg vart än hon sitter........


Larsons' bjudning och pimpelfiske tävling på påskafton vid Tjärnnäset........

fiske-18

Då var det åter dags för Larsonrycket......ett 'ryck' i dubbel bemärkelse.........annonsen hittas på olika ställen men till 'största' del på Tjärnnäset.......


fiske-1

Då är vi plats inför pimpelfisketävlingen påskafton 2016......Sören inspekterar vad som finns att äta......Mari håller koll på Sören......för säkerhetsskull har man inhandlat 'stödben' för dem som är sugen på en öl.....det blir tillagning av maten direkt på den stora stekhällen Muurikka.....


fiske-2

Som alltid så finns det mycket god mat att ta för sig av......inledningsvis så bjöds det på ärtsoppa och Carlshamns Flaggpunsch innan pimpelfisket.......vilka 'drogregler' går detta under???........


fiske-3

Mats, Magnus och Nilkas inväntar fisket.......


fiske-4

Från vänster väntar också Niklas tjej, Micke, Emille, Linus, Elisabeth och Sören på att fisket skall sätta i gång.......


fiske-5

Mari börjar bli lite otålig och vill väldigt gärna börja att fiska......


fiske-7

Vi väntar på Lisa, Moa och Andreas som är på väg från den röda bilen på isen.....Andreas hade varit på fest dagen före och var lite trött på morgonen.....Lasse står närmast och funderar på taktik inför fisket, om de nu hjälper......


fiske-6

Nu redogör tävlingsledningen Mats & Mats för reglerna inför Larson rycket.......ingen förstod dessa regler.....Ingrid hade hade satt sig nära för att verkligen försöka förstå......frågan var om tävlingsledningen visste själva.....


fiske-15

Samtliga lyssnade noga på vad Mats & Mats hade att säga om reglerna.....här ser vi Emille, Mikael Edman med familj......


fiske-8

Nu har startskottet gått i Larsonrycket och nu har alla tagit sig ett ishål för att pimpla i.....


fiske-16

Fisket är över och nu är det dags för att göra prisbordet......Mikael Edmans Lotta gnuggar händerna för att få lite värme i kroppen.....Mats & Mats planerar prisbordet........


fiske-9

Fisket är avslutat och prisbordet är framställt......massor med priser blev det.....alla är nyfikna på vad som finns på bordet.....Lasse, Micke M, Lena, Linus och Mats & Mats finns i bild från vänster


fiske-12 fiske-12

Vinnare i Larsonrycket 2016 blev Andreas som lyckades dra upp en gädda.....Grattis säger vi till Andreas......


fiske-10

Nu är det dags att äta av all den goda maten som Larsons' bjuder på......samt hembakat tunnbröd gjort av Lena förstås....gotti-gotti......


fiske-11

Lena håller koll på att det finns mat på stekbordet till alla.....vi ber att få tacka så mycket för en trevlig dag med mycket god mat, tack Larsons'......


fiske-13

Nu är det dags för kaffe och äppelknyten med vaniljsås.....sagolikt goda äppelknyten......en skön värme spred sig från elden.........


fiske-14

Segraren Andreas med familj Lisa och Moa är nu på väg att åka hem.....Moa är trött och behöver få komma hem och in i värmen....det blev en lyckad dag......



Stilstudie på Mats Skoglund........Mats letar nog efter 'stödbenet'......
matsskog-1 matsskog-3 matsskog-2 matsskog-4
Pimpelfiske - hur går det till för att få fast fisken..........

pimpel-1 pimpel-2

Sundsvallskillen Mikael Rehnman blev guldmedaljör vid pimpel-SM i Dalarna. Fisken väger kanske 5-10 gram och det gäller att dra upp många! Det är totalvikten som räknas. Vanliga pimpelfiskare gör fel i att de har fel utrustning, de har för stora och styva spön. De känner inte fisken. Och de sitter för länge vid ett hål! Mikael borrar ofta ett nytt hål och börjar dra fisk igen. Mikael drar åtta abborrar på en minut. Det är perfekt djup här är 1,5 meter, då kan jag dra upp fisken med ett drag...........personen på bild är inte Mikael!


pimpel-3

Jag fiskar alltid vid botten säger Mikael.....tio centimeter ovanför. Känner jag ingenting på en minut så går jag ungefär tio meter och borrar ett nytt hål. Fisken står still på vintern så du måste hitta dem säger han och går iväg för att borra nytt hål.......ha alltid färsk och 'livlig' maggot som lockar fisken.......


pimpel-4

Man måste nog bilda sig en egen uppfattning genom att träna och lära......men det kan nog vara bra att lyssna till de som kan pimpelfiske........


pimpel-5

Du kan även klippa bort 'hullingen' på kroken så går det lättare att få fast maggoten......


Lite fakta kring Italienskt vin..........

veneto valpol

Jag har egentligen ingen större sakkunskap om viner.......drack gärna de franska vinet från Bordeaux 'Bordeaux Rouge' förr i tiden då man betraktade de Italienska vinet som 'blask'.....jag bestämde mig dock för att utforska lite om de Italienska vinerna och fördjupade mig lite i de olika begreppen.........i dagens läge är Italien världens näst största vinproducent och producerade runt 41.1 miljoner hektoliter år 2012....... att då jämföra med Frankrikes 41.4 miljoner som kommer på en första plats.......bilderna ovan visar till vänster de olika geografiska områden och bilden till höger visar området (appellation) Veneto/Venetien med sina Valpolicella viner.......


verona corvina

Namnet Valpolicella kommer från latinets Val Polis Cellae, som betyder "de många vinkällarnas dal".......det ger en vink om vilken ställning vinet alltid haft i dessa trakter..........romarnas ord för vin var retico och är ett sött vin gjort på torkade druvor.....på 800-talet odlades vin på närmare nittio olika platser i dagens Valpolicella.......


Valpolicella viner..........


Hur kommer de olika valpolicellavinerna till!

Utvecklingen av de olika valpolicellavinerna började med Recioto.
Redan på romartiden tillverkades vin genom att man torkade druvor under flera månader. Då förlorade druvorna ungefär hälften av sin ursprungliga vikt och vid pressning fick man en kraftig, söt och koncentrerad must som man kallade Recioto.

Först efter andra världskriget lärde man sig att hålla jästen vid liv vid en alkoholhalt som översteg 14,5%. Man lät då de torkade druvorna jäsa till torrhet och fick då ett vin som man kallade Amarone.

Idag används de bästa druvorna till Recioto och Amarone. De druvor som inte används till dessa viner får jäsa på vanligt sätt och kallas helt enkelt Valpolicella.

De senaste åren har en annan vintyp kommit fram som kallas Valpolicella Superiore. Detta vin görs av en blandning av torkade druvor och färska druvor. Man tar helt enkelt och gör vin på druvor som torkat i ca en månad (mot minst tre månader för Amarone) och blandar detta med vin gjort på färska druvor.

Vilka druvsorter ingår i valpolicellaviner?

De vanligaste druvsorterna i viner från Valpolicella är Corvina, Rondinella och Molinara.
Den lokala druvan Corvina är den viktigaste av dessa druvor. Den står normalt för 40-70% av vinet.
Kompletterande druvor är oftast Rondinella och lite Molinara.
Numera används i stor utsträckning också klonen Corvinone, som ger en mustigare smak, samt druvan Oseleta som ger en fin struktur och balanserad kraft.
Andelen Molinara får inte bli för hög, då blir resultatet ett utspätt vin.

En annan faktor som kan försämra kvaliteten är uppbindningen av vinplantorna. Binds vinrankorna upp i ett pergolasystem leder det ofta till alltför stora skördar och resultatet blir ett mindre koncentrerat vin.
Från lägen där Corvina dominerar, eller där man praktiserar bra vinodlingsmetoder, får vinerna dock både djup och intensitet och kan mäta sig med god chianti i koncentration.


Valpolicella viner fortsättning..........


Hur smakar de olika valpolicellavinerna?

Viner från Valpolicella är körsbärsaktiga och bittersöta.
Enkel Valpolicella är oftast lätt, Ripasso något kraftigare och Amarone tungviktigt och bittersött.
Valpolicella Superiore är något kraftigare än Ripasso men även om dessa båda viner är gjorda på samma druvsorter som Amarone kan de inte jämföras sig med detta vin.
Den största skillnaden är druvurvalet och att en Amarone görs helt på druvor som torkats i minst 3 månader.
Recioto är ett sött vin med smak och doft av fat, mörka körsbär, plommon och sötlakrits.

Amarone har en doft av russin och mörka körsbär. Amarone-aromen ger löfte om ett vin med kraft och fyllighet. I munnen känner man sötma från frukt och alkohol innan bitterheten sätter in och ger en torr avslutning. Till och med den bittra smaken är ljuvlig och de bästa exemplaren har den rikedom av körsbärsfruktig arom som är så karakteristisk för vinerna från Valpolicella. Då det mognar utvecklas smakerna av choklad, läder, tobak och kanel och framträder starkare. Amarone upplevs sällan som helt torrt vilket beror på den höga alkoholhalten (upp till 16%) och fruktkoncentrationen som uppkommer när man gör vin på torkade druvor. Amarone finns i olika stilar från den traditionella, kraftiga stilen till elegant och lite fruktigare stil.

Ripasso-viner ligger smakmässigt mellan enkel/vanlig Valpolicella och Amarone. Det har bättre alkohol och kropp än de yngre vinerna, men de är ofta grövre beroende på tillverkningsmetoden. Den bittra körsbärssmaken har ofta ett inslag av choklad.

Valpolicella Superiore är i jämförelse med Ripasso något kraftigare och passar bäst till mat, medan ett Ripassovin med fördel kan avnjutas utan mat.

Enkla valpolicellaviner är lätta och friska och bräddfulla av typiska morellsmaker.


Valpolicella viner fortsättning..........


Varför smakar valpolicellavinerna olika?

Det är tillverkningsmetoden som avgör hur vinet kommer att smaka.
Alla de nämnda vinerna från Valpolicella har sitt ursprung i samma druvsorter, huvudsakligen Corvina, Rondinella och Molinara.
Amarone görs av tidigt skördade valpolicelladruvor av hög kvalitet som får ligga på grunda torkställningar på ett svalt och luftigt ställe i upp till fyra månader. På grund av denna lufttorkning dunstar vattnet och musten blir söt och koncentrerad. De skrumpnade koncentrerade passito-klasarna som blir resultatet får sedan jäsa till torrhet. Vinet verkar dock aldrig riktigt torrt och ofta överskrids maximigränsen på åtta gram restsocker per liter.
Metoden att göra vin på helt torkade druvor kallas för Appassimento.

Vid ihållande luftfuktighet över 70% riskerar druvorna dock att angripas av sk botrytis cinerea, som också går under namnet ädelröta. Traditionellt anses att en viss botrytisering av druvorna bara är till godo för slutprodukten. Vinet blir då mer komplext.

De riktigt traditionella producenterna låter helt naturen styra över torkningsperioden och man ingriper inte alls annat än att man är synnerligen noga i druvurvalet. En del producenter har dock valt att göra helt modern Amarone där frukten går före allt annat och man styr noggrant temperatur och luftfuktighet genom ett datoriserat mikroklimat i torkningsanläggningarna.
De flesta är idag gjorda på ett traditionellt sätt, fast manuella fläktar finns tillgängliga och sätts på om luftfuktigheten blir alltför ihållande.

Amaronevinet lagras sedan på slovenska eller franska ekfat i normalt 2-4 år och sedan på flaska i allt från sex månader till flera år.
Amarone 'bör' vara minst fem år gammal innan man dricker den. Många amaroneviner lagras i 10-15 år. Regionen Veneto, distriktet Valpolicella och staden Verona har inte bara Amarone att vara stolta över. I området tillverkas nämligen tre andra viner, båda sprungna ur apassimentometoden.

Ripasso får jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna från alkoholjäsningen av amaronevinet, en metod som uppfanns av vinfirman Masi.
Ripasso är alltså 'vanlig' Valpolicella som fått jäsa en andra gång på amaronebottensatsen. Det ger vinet smakrikedom, tyngd och struktur samt högre alkoholhalt. Ripassovinerna har bättre alkohol och kropp än de yngre vinerna, men de är ofta grövre eftersom metoden kan liknas vid att laga en kopp te med en använd tepåse. All den goda smaken har ju redan extraherats i den första vändan.

Valpolicella Superiore görs av en blandning av torkade druvor och färska druvor. Man tar helt enkelt och gör vin på druvor som torkat i ca en månad (mot minst tre månader för Amarone) och blandar detta med vin gjort på färska druvor.

'Vanlig' Valpolicella, framställs utan torkning av druvorna och bör drickas ung, efter ungefär ett års lagring. Den kan vara underbar, lätt och frisk, bräddfull av typiska morellsmaker. Men det finns gott om Valpolicella som säljs efter två, tre år och ofta redan är trött, eftersom det har för lite substans för att kunna lagras ordentligt.

Recioto, detta närmast kultförklarade vin, får sin kraftiga sötma av att de torkade druvorna inte får eller kan jäsa ut helt.


Kvalitetsmärkning på viner..........

amaronedelvalpol

För Amarone används samma druvor som i vanlig Valpolicella, det vill säga Corvina Veronese, Rondinella och Molinara........Corvina är blandningens viktigaste druva med stor arom och hög syra......dess tjocka skal skyddar den mot röta under torkningen...... rondinella används för att den är bra att torka och har hög syra......molinara är mer utfyllnad och används allt mindre av kvalitetsmedvetna producenter........ Passito är en metod........efter druvskörden låter man druvorna torka något på speciella mattor.........


vinklasser

Hur bedöms vinkvaliteten och hur kategoriseras vinerna........ DOCG, DOC, IGT och VdT........de går i bland att se var vinet kommer från och vilken druva som använts på vinflaskans etikett........


docg

Här är två Amarone viner med varsin kvalitetsetikett av DOCG.........


Druvsorter i Italienskt vin..........

druvsort

I Valpolicella återfinns ett stort antal druvor men den viktigaste förblir Corvina........i regelverket som styr produktionen av samtliga viner inom det nyligen uppklassade DOCG-området.........för Valpolicella står att producenterna måste använda sig av mellan 40-80% Corvina (Veronese) (varav max 50% får vara Corvinone) och Rondinella mellan 5-30% och max 15% av andra lokala druvor..........Corvinone är inte att förväxla med Corvina. Corvinone är en mindre känd men ändå vanlig druva i Valpolicella och ingår ofta i blandingen av Amarone och Ripasso ...Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång.......två till tre veckor tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone........


Amarone vin..........

tommasi-2

Tommasi Amarone Classico.......Amarone della Valpolicella Classico DOCG.......
Direkt efter skörden lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras.........det får inte bli för fuktigt då vattnet från druvorna dunstar för då kan druvorna mögla.......I fem månader får druvorna ligga och torka.......därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt 14-15 procent och fylligt rött vin.........vinet lagras i 3 år på slavonska ekfat.........
DRUVA: 50% corvina veronese, 30% rondinella, 15% corvinone, 5% oseleta.......
KARAKTÄR: Djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut.


amarone amarone-2

Här är två 'lågprisvarianter' av Amarone vinet för 185 kr och 199 kr per flaska......men med mycket god smak......det finns fortfarande kvar på vissa systembolaget av 2011 vinet till vänster.......Vinmakare gör allt de kan för att framställa bästa möjliga vin, men det viktigaste är ändå vädret - det enda element som ligger utanför människans kontroll. År 2011 bjöd på bästa möjliga klimatförhållanden, vilket ledde till 5-stjärniga årgångar.......2012 var ett sämre år för Amarone - torr vinter 2011-2012 - för varm sommer - inget regn i juli aug - för mycket fukt i november.......


Ripasso vin..........

ripasso

Ett prisläge som är lite lägre cirka 100 lappen.....alkoholhalten också lite lägre........Ripassovinet är det nyaste i utvecklingen av valpolicellavinerna. Det är en blandning av Valpolicella och Amarone. Det tillverkas genom att färdigt valpolicellavin hälls över det fat där amaronebottensatsen finns. Detta valpolicellavin får sedan jäsa en andra gång på amaroneskalen. DOC klassat vin......


ripasso-2

....


Recioto vin..........

recioto

Recioto vinet är ett sött vin lämpat för desserer och ost.........Druvsort: Corvina 70%, Rondinella 20%, Molinari 5%, övrigt 5%.......Alkoholstyrka: 12,5%


Valpolicella Superiore vin..........

recioto

Valpolicella Superiore vin är ett vin lämpat för kött och ost.......priset är ungefär 110 kr...... Alkoholstyrka: 13,5%........är ett nytillskott på viner från Valpolicella......Valpolicella Superiore är något kraftigare än Ripasso.....


Club Amarone.........


Det finns 16.000 medlemmar i Sveriges och är den största vinklubb för Amaroneälskare. Som medlem får du de senaste vintipsen och uppdateringar om vad som händer i Valpolicella. Du blir också inbjudna till våra Amaroneprovningar och vinresor.


Cykelfabriken Svalan i Falun.........

svalan-2

Orsaken till att jag publicerar detta är att jag som min första cykel fick en Svalan pojkcykel i blå färg på min födelsedag vid så där 8-9 år av mamma och pappa..........


svalan-8

Cykelfabriken Svalan fanns i Falun i 60 år........först låg den på Holmtorget och sedan flyttades den till Kv Järnet för att till slut ligga där Hemköp Svalan nu finns.......fabriken upphörde på 80-talet och man byggde gedigna cyklar......i 80 år har Falun varit ledande i cykeltillverkning.......jag är ägare till Svalan tävlingscykel enligt bilden längst till höger........cykeln har ägts och använts av cyklisten Roine Grönlund som var en framstående cyklist bosatt i Falun och närmast granne till mig förut......


svalan-4

Svalan tillverkade också 'damscooters'.....2 växlad JB motor 128 cc......vikt 75 kg...... ......


svalan-5

Svalan motorcyklar årsmodell 1955......


MC Jansson i Falun.........


Jag minns MC Janssons första verkstad som jag tror låg på Gjutaregränd i hörnet mot Sturegatan.......

Inlägget nedan är skrivit av Johnny Jansson. Johnny var delägare i firman MC Jansson.

Johnny föddes i Storuman 1943 och hamnade sedan i Falun dit familjen flyttade.......Johnny fick hjälpa till i den verkstad som hans far och bror Olle hade startat för att serva Svalans fordon.
Numera har Johnny som hobby att leta redan på så många av Svalans Motorcyklar som möjligt. Hittills har han hittat inte mindre än 3.250 motorcyklar som är katalogiserad med modell, ram- nummer och när den såldes och som vilken årsmodell samt även eventuellt motornummer.
Och ändå så har jag 15 län kvar att beta av skrattar Johnny Jansson.

Historik om SVALAN och MC Jansson......

John Eriksson, född i Österfärnebo 1889, träffade sin Anna i Torsåker som han gifte sig med och fick två flickor.
John som till att börja med var Landsfiskalsbiträde i Torsåker, slog sig in på en ny bana, att sälja trampcyklar i Lin köping och hamnade sedan hos Nymans Verkstäder i Uppsala som resande säljare för cyklar.

Vid ett besök i Lindgrens maskinaffär i Falun, träffade han kamreren Birger Mård, och dessa båda blev kompanjoner och vid årsskiftet 1923-1924 hyrde de en 2-rums- lägenhet med kök som kontor och lager för de cykeldelar de monterade ihop och sålde. Affärerna gick dock tungt åren 1924 - 1926 så 1927 lämnade Mård skutan.
John bildade då Maskin AB John Eriksson och lyckan vände, cykelaffärerna gick så bra att han fick skaffa sig större lokaler. 1934 köpte han den fastighet som han hade haft sedan 1933 efter ännu en flytt och mot slutet av detta årtionde, gjorde de i stort sett hela cykeln själva inklusive egna ramar och lackering och började även exportera cyklar till bland annat Finland.
1944 bildade han moderbolagets Svalans cykelfabrik samt även dotterbolag på olika platser i Sverige, och hör och häpna, vid 25-års jubileet i augusti 1949, var omsättningen hela 80 miljoner kornor på cyklar omräknat till dagens penningvärde. Detta år började även motorcyklarna komma, en Husqvarna modell 24 blev med Svalannamn Modell 10.
John köpte halvfabrikat och satte ihop, bland annat med JAP-motorer så den mc:n hette Svalan JAP medan motorcyklar med Husqvarnamotor hette Svalan HVA.

Först hade Johnnys bror Olle flyttat till Falun och därefter följde far och mor efter tillsammans med sonen Johnny. De skulle 1951 börja att serva Svalans olika fordon samt att fixa garantijobben.
Svalan skaffade motorer från Tyskland och England och 1951 övergav man JAP-motorerna som inte hade bästa kvalitet till förmån för JB-motorer istället.
Svalan byggde även cyklar och motorcyklar som sålders under andra namn, såsom Frej från Gävle.
1952 tillverkades 100 trampcyklar och 25 motorcyklar varje dag, det blev hela 4.000 mc:n detta år. 1952 började man även tillverka mopeder med namn Svalette och 1954 Skotrar dvs mopeder, "som mest var gjord för damer". Karosserna till dessa skotrar tillverkades förresten i Sandviken och detta år kom även den fina motorcykeln Svalan 19 Sport med egentillverkad sportram. 1959 hade John överlåtit fabriken till en av sina mågar vid namn Lennart, som lät bygga en ny fabrik med invigning 1965 medan den andra mågen istället satsade på fastigheter. Numera såldes även Vauxhall bilar tillsammans med Svalanprodukterna, men affärerna gick allt sämre och slutade efter att de sista åren sålts fordon från ett lagerhus på industriområdet Ingarvet.
John avled 1984 och hans hustru Anna 1983.
......


John Alfred Prestwich J.A.P. och John Bensons JB.........


J.A.P.
är initialerna för John Alfred Prestwich, född i London 1874, död 1952. Ingenjör och konstruktör, som redan 1895 vid 21 års ålder startade The Prestwich Manufacturing Company.

JB.
John Bensons fabriks AB presenterade sin 128-kubiks motor i februari 1949. Då hade man experimenterat sedan 1945 med olika prototyper. Nymans verkstäder hade också ett finger med i spelet, och motorn hamnade redan 1949 i NV:s ramar som ersättare till den engelska Royal Enfield motorn på 125 kubik. I juni samma år visas motorcykeln upp med JB-motorn och nymodigheten teleskopgaffel. Efter andra världskrigets nödår var det fortfarande svårt att få tag på utländska motorer, så JB-motorn köptes in av andra svenska motorcykeltillverkare, en av dem var Monark i Varberg. Att motorn bara hade två växlar var från början ett försäljningsargument - den var ju betydligt enklare konstruerad än en treväxlad motor. Men utvecklingen sprang snart om den tvåväxlade JB-motorn, och redan 1951 hade NV bytt ut den mot en treväxlad DKW-motor.
Guldåren för JB-motorn på 128 kubik verkar ha varit 1949 - 1950. Vad som sedan hände med den omoderna motorn är höljt i dunkel, men våren 1954 presenteras "den första helsvenska scootern" - ett samarbete mellan Apollo- och Svalanfabriken, och som drivkälla har man valt JB-motorn på 128 kubik. Nu var den fläktkyld och hade ett därtill anpassat topplock med kylflänsarna på tvären. I övrigt var den likadan som vid starten drygt fyra år tidigare. Om detta var en nytillverkning av motorn eller resterna av ett lager kan vi inte svara på. Dessa scootrar var fulla med barnsjukdomar och försvann efter ett år, och motorn med dem.


recioto

Johnny Jansson 2010 vid en utställning uppe vid Falu Gruva.......det är en TT125 från 1952.....
Fotografen är Kjell Jansson.....


recioto

Torsdagen den 20 oktober 2011 hade MCHK Gävleborg besök av en verklig kännare när det gäller Svalan Motorcyklar-, Mopeder-, Skotrar-, och Cyklar, nämligen Johnny Jansson från Falun......


recioto recioto

MC Jansson vägg i vägg med Henningsons El på Ingarvet..........2010 går MC Jansson i konkurs......vilka som är kvar från familjen Jansson i verksamheten framgår inte......


Nu tror jag att våren är på väg och snart kommer sommaren..........

dackbyte-3

Moa har fått på sommardäcken på sin 'racerstol' så nu blir det åka av säger Moa.........pappa bytte däcken nu efter den 1 april så det blir inga böter om man blir stoppad av poilsen säger Moa.......


dackbyte-1

Då är det dags att byta till sommardäck på släpvagnarna........Tiki vagnen står först i tur.....


dackbyte-2

Här får gamla Heby sina sommardäck.......när däckbytet är gjort på bil och släpvagn så är det nära till att våren verkligen tar sitt grepp om 'vår' omgivning..........


moapiano

Moa får en lektion av pappa Eas i pianospel.....man undrar ju vilken som 'spelar andra fiol' här..........


bengtolsson ChristerHillner

Två personer i släkten Berg har dött nu på kort tid.......Christer Hillner som var son till pappas syster Inez och Bengt Olsson som var gift med Inger som hade moster Greta som sin mamma och Greta som var syster till pappa Ernfrid.....de börjar att 'tunna' ur lite i leden......


slaparenovering

Den 12 april var det riktigt fint väder och så pass varmt att det gick att måla lite på släpvagnen......besiktning på DEKRA den 31 maj skall göras......nu gäller det att justera bromsar och kolla att alla lysen fungerar.....vinterns saltade vägar är inte bra för en släpvagn i 'plåt'........


snoiluften

Den 14 april var det snöflingor i luften och endast några få plusgrader......


mossaigrasmattan

Efter ett tag så var det slut på 'snöandet' och jag kunde fortsätta med att kratta 'grönmossa' ur gräsmattan......det här får man göra så där vart' annat år för att hålla mossan i 'herrans tukt och förmaning.....


mosterfyllerar

Den 14 april fyllde moster Annalisa 94 år......Elisabeth var och hälsade på samt hjälpte henne lite med att duka upp för fest till högtidsdagen......


ohn20160417

Den 17 april såg det ut som på bilden på Öhn.....snön har snart 'farit' och det börjar torka upp......


ohn20160417-2

Tyvärr så har ingen varit där och kört bort riset som ligger där vid 'lagårn......


moa20160416

Nu har Moa blivit 'punkare' det vittnar frisyren om.....och så har vi den lilla favoriten i munnen.....det skräpar säger mamma.....men de struntar jag i för det är så gott att tugga på......


graven20160503

Graven är nu smyckad den 3 maj med lite försommarblommor i form av penseér.......


moa20160506 lisa201605

Moa kollar in mamma och tycker att hon är så fin i sin nya GAP tröja som Elisabeth har köpt åt Lisa i London......Gap är ett amerikanskt klädmärke lokaliserat i San Francisco och grundat 1969.......


heby20160506

Nu är allt målningsarbete utfört på Heby släpan och rostskydd är 'sprutat' på undersidan.....dags för besiktning och det är alltid lika nervöst när detta skall göras......bromsarna är man aldrig säker på.....de går inte att testa fullt ut utan det får göras på känsla med att hissa upp och frigöra hjulen på vagnen och med spännband för att få ihop bromskolven i påskjutsbromsen.......


gronskan20160506
Den 6 maj har det blivit riktigt grönt hemma på Krondiket.......


Vi är inne i mitten av maj och uppe i Rossön..........

ved20160515-1

Den 15 maj var vi på full gång med att klyva och trava veden.....Elisabeth har 'lärt' sig att trava veden med fin precision .....den 17 maj är det öppet på avfallsanläggningen för att åka och 'slänga' riset.......det var lite blåsigt denna dag men ändå ganska skönt att vara ute...


moa20160516

Moa och Lisa på besök den 16 maj......Moa har ett stadigt grepp om burken med majsgodis......hon vet precis vad det finns i burken......


moalisa20160517-1

Mamma fyller år i dag den 17 maj säger Moa och det är därför jag är så fint klädd.........klänningen har mamma haft när hon var liten......


moa20160517-2

Nu var det dags för mig att få lite mat säger Moa när ni har ätit smörgåståra för att fira den 17 maj.......man undrar ju om det verkligen var gott de som Moa nu får..........smörgåstårtan som Marie kom med var 'superb'.....


fonster20160519

Nu den 19 maj är fönstret utbytt......har precis spikat tillbaka lister och spacklat skarvarna......2-glas fönster som är karmfast.......arbetet tog mig så där 5 timmar att göra.....men nu är det gjort och kan inte bli ogjort......


ved20160520

Nästa projekt på gång 'veden steg 2'.....då var det dags att börja ta rätt på den gamla veden som blivit liggande ute sedan några år för att torka.......den 20 maj sätter vi igång med att såga upp och klyva den veden......Elisabeth öppnar just vedboden för att börja trava in veden i 'veboa'......Lasse 'tar sig ann' klyvningen......


ved20160522

Allt kräver sin tid och nu den 22 maj har vi gjort klart en hel del av den gamla vedhögen.......traktorn har fått batteriet på plats och körts igång för att flytta lite blöta lövhögar till å-backen.....än finns det plats kvar i 'veboa' så det kommer nog att minska i den 'gamla' högen ved innan veckan är slut......


golv20160527

Golvet är nu på plats den 27 maj i sovrummet.....klickgolv från Rusta.....kvaliteten är väl så där, men i sovrummet går det nog bra att ha detta golv......golvlisterna är kvar att spika tillbaka sedan är det OK......det har varit fyllt med arbete dessa två veckor i Rossön från den 15 till den 29 maj.......men det har blivit 'väldigt' mycket gjort.....tyvärr så har vi varit lite ängsliga för vattnet i brunnen igen, men de har gått bra.....vi har varit till Finland och duschat några gånger och handdiskat.......


Nu har sommaren kommit på allvar..........

skogs20160529-1

Den 29 maj är det Mors Dag och mammas födelsedag......mamma skulle fyllt 95 år i år......nu är jag på väg till graven på Skogskyrkogården i Falun.....kunde inte låta bli att fota denna fina 'lilla' regnbåge.....


skogs20160529-2

Försöker alltid att ta med mig syrener från Krondiket av den syren som mamma en gång i tiden planterat.....för så där 50 år......det är lite av en symbolhandling.......


rabarber20160529-1

Rabarberna dvs blommorna på rabarberna växer så det 'knakar'.......har plockat lite rabarbers-frukter och fryst in.......är egentligen inte så förtjust i rabarber men i en paj går det mycket bra att äta rabarber även för mig.......


katter20160529-1

Här pågår tillverkning av nya katter för trädgården.......jag påbörjade arbetet i Rossön.....två av de svarta katterna har varit med så länge att de vittrat sönder......figursågade med en sticksåg så det tog sin lilla tid att genomföra.....en 'blå' katt ytterligare finns att slutföra som skall bli vit eller svart.......jag tog fyra svarta katter som ett pris när jag var och spelade golf för många år sedan.....tyckte de såg så trevliga ut.......


katter20160529-2

Nu har de intagit sin plats nedanför trappen.....två stycken nya vita katter denna gång.......med de två gamla svarta......


Med sommaren kommer renoveringsarbete och andra förpliktelser..........

20160606rodfarg-1

Rödfärgning måste göras så där vart 8-10 år.....ibland om väder och vind är ogynnsam så behövs det göras så där vart 5-6 år......för min del så var det nog uppåt 10 år sedan som jag rödfärgade huset......nu pågår borstning och skrapning på Lillstugan........det här tar tid då man måste upp och ner på stegen hela tiden......


graven20160617

Då är vi framme vid den 17 juni 2016 och då är det 101 år sedan pappa föddes......graven behövde lite nya blommor och då passade jag på att göra det på födelsedagen.........


20160617rodfarg-1

Nu är målningsarbetet klart på det mest akuta sidorna......rödfärgning på mer än halva huset....en långsida bak och en gavel mot solen och en halv långsida vid entrén.....det blev även vitmålning av fönster och vindbrädor........passade på att plantera lite blommor även hemma.....några 'dvärg-begonior' och lite penseér från kyrkogården då dessa fortfarande var i blommning....kändes fel att slänga dessa......


Med sommaren kommer myggen och då behövs 'myggskydd'..........

myggskydd

Var till Jaktia butiken och köpte denna förpackning......hoppas nu att det håller vad den lovar......i höstas på jakten så provade vi en sådan och den funkade 'tror jag'........det var i alla fall 'myggfritt' en stund......kostade 379 plus 4-packs refill för 299 kr......blir att testa i midsommar.......


Renoveringen av sovrummet är nu klart..........

ren20160627

Nu är tapetseringen klar den 27 juni.....dörren in till vindsutrymmet är inte åtgärdat....kanske skall dörren målas....elarbetet är också kvar för vägguttagen samt takbelysningen......


ren20160627

Nu den 30 juni återstår lite uppstädning......takbelysningen måste få en ny matarkabel på plats och en ytterligare strömbrytare......


ren20160627

Nu är det uppstädat och nu återstår lite finputsning samt takbelysningen.....nya eluttag är monterade på väggarna och fler uttag än tidigare....allt tar tid men det blev nog rätt så bra i slutänden.....om man inte tapetserar så ofta så tar det lite tid att bli 'varm i kläderna'....


Hemma i Falun från den 4 juli..... och 4 juli i USA - självständigheten.....

usa4juli

För alla amerikaner är den fjärde juli helgdagen framför andra. Ungefär som midsommar, nationaldagen och nyårsafton i en och samma högtid. Vad man firar? Jo minnet av självständigheten från Storbritannien, men faktiskt också en gudagåva kallad frihet. ......


Sommarbilder från lite här och där.....

moa20160708

Första doppet i år för Moa den 8 juli.....det var lite kallt men jätteroligt...... ......


moa20160708-2

Efter doppet var det skönt säger Moa...... ......


juli20160711

Det har varit lite 'trångt' att ta sig upp för den lilla backen på gården med en släpvagn....nu har jag breddat vägen och fyllt upp med lite 'makadam' som det heter på fackspråk....åkte och köpte ca 600 kg på avfallsanläggningen......


juli20160713

Den '13' juli klockan 13.20 regnade så att regndropparna blir som streck i bilden.....det var vad man säger ett 'skyfall' utan dess like....det skapade rännor i backen som var nästan decimetern djupa......


samuelsdal20160715

En återkommande tradition som jag och min fd arbetskompis Steph på Landstinget brukar göra är att spela lite golf en dag.....här är från parkeringen på Samuelsdals Golfbana den 15 juli......grönt och fint men en ganska så blöt golfbana.....


uteplats20160715

Uteplatsen vid Lillstugan har fått ett extra vindskydd......har även lagt plattor så att man kan ställa grillen på........


graven20160717

Var upp till graven den 17 juli för att titta till blommorna och det var så fint.....på en månad har de växt sig så fina.....det var trevligt att se......


skydd20160717

Nu har ett efterlängtat insynsskydd kommit på plats den 17 juli......tanken är att det skall ge lite insynsskydd från vägen och att billjudet skall dämpas en aning.......det går lätt att stänga och öppna......det kommer att bli lite mer av en innergård......


vallen20160717

Elisabeth har fått besök av 'Junsele Vallen' den 17 juli......det var Örjan, Rigmor, Hilda och Jan som kom på ett spontan besök......


vallen20160717

Lagning av staket/plankett från i höstas.....en ny sektion är under tillverkning den 19 juli......så här gjorde jag samtliga sektioner förut.....prefabricerade så att säga.....


vallen20160717

Så ser det ut när det snart är klart......grannen Lars var ner för ett tag sedan och undrade när vi skulle laga 'hålet' i plankett.....har varit på Byggmax och köpt lite virke......Lars far 'backade' in i plankett i höstas eller snarare tappade kontrollen på bilen......det enda problem som nu återstår är att rikta eller kompensera för en järnstolpe som blivit sned och som håller trästolpen till plankett....tror jag kommit på en lösning, skall testa......


moa20160720

Moa och Lisa är på besök hos Elisabeth.......en glad tjej kan man säga om Moa......den 20 juli dagen före sin 10-månads födelsedag......nu är det snart fullt med 'mjölkisar' i munnen......


Lite sommarbilder från 26 juli.....

bilderjuli2016-1

Charm-Moa på besök på Ön......nu är det mycket 'myror i brallan'......Moa har svårt att sitta still.....enda sättet är majsgodis men det går så fort att äta upp så man hinner knappt blinka.....


bilderjuli2016-2

Moa gillar verkligen majsgodis.....får hon ta själv så blir det minst 2 st godis så Lisa ger henne en i taget.....


Ann-Mari fyller 95 år den 28 juli och firar på Centrat'.....

bilderjuli2016-3

Bjudningen började kl 13.00 och vi kom så där 13.45.....många hade redan avvikit men några sitter kvar....Rolands Karin närmast i bild och sedan är det en dam från Stockholm......vidare ser vi Gerd, Elisabeth, Ann-Mari och Galit (Evas' dotter).....på andra sidan bordet finns Anitas man......


bilderjuli2016-4

Gerd, Elisabeth, Ann-Mari, Galit och Anitas man......


bilderjuli2016-8

Ann-Mari vid alla blommor hon fått på födelsedagen.........


bilderjuli2016-7

Lennart sköter 'köket' denna dag....det gjorde han bra!!!........fast det tekniska med diskmaskinen där behövdes det 'teknisk personal'....


bilderjuli2016-18

Så minns vi Ann-Mari Andersson.....hon somnade tyvärr in natten den 11 augusti på Rossöns Centra......hon var med och fick uppleva sina 95 år den 28 juli 2016 och hon gjorde dagen till en minnesvärd stund för alla som kunde vara med och grattulera henne.......hon hade ett långt och innehållsrikt liv, mer än vad många får uppleva......95 år är en aktningsvärd ålder och får man behålla huvudet och tanken som hon fick så måste detta vara en stor lycka......


annmari-3

Ann-Mari Andersson......en fin dikt och minnesord......


annmari-2

Från begravningsgudstjänsten i Bodums kyrka torsdagen den 1 sept kl 11.00


annmari-1

Fotot på kistan är från Ann-Mari Anderssons 95 års dag......garnet på kistan personifierar verkligen Ann-Mari.........


Altan bygget och Röåns möbler........


bilderjuli2016-9

Nu är 'småfönstren' klara på övervåningen......när jag skulle börja med de stora fönstren så fattades lite sidobitar trodde jag.....men så var det inte, när jag skulle dammsuga i källaren så hittade jag dessa sidobitar dagen innan jag skulle åka hem.........detta jobb får då vänta till ett senare tillfälle......glasen och tillbehören fraktades upp till Rossön i september 2015 så det var ett tag sedan......får skylla på detta!......jag hade tyvärr inte allt virke för att göra detta jobb så i detta sammanhang så var det ingen skada skedd.....


bilderjuli2016-10

Elisabeth ville åka till Röåns Möbler och titta på samt eventuellt köpa lite stolar till altan......när vi kommer fram så hittar vi en text där det står 'Semesterstängt' så kan det gå......längre än hit kom vi inte denna dag då det gällde stolar till altan.....vi hade i alla fall tur med vädret......


bilderjuli2016-10

I september strax före älgjakten är inglasning klar uppe på altan.....'å fint blev de ja har ju gjort det själv'......det fattas lite fjällpanel som skall sättas dit.....men det blir nog gjort under 2017 skulle jag tro för sent att måla ute nu.....nu är det tätt för väder och vind och fåglar......


bilderjuli2016-10

Nu har även huset blivit målat......det blev stor skillnad och fint blev det......Ingemar Sundelin och en arbetskamrat från firman som han jobbar åt gjorde jobbet.....


Familjen Massop på besök i Rossön i slutet av juli och början augusti ........


bilderjuli2016-9

Familjen bodde på Finland.....det var golf, cykelåkning, fiske och utflykter.....den här kvällen var det lite bjudning på Finland.....Vanessa, Jensen och Charlotta i bild......


bilderjuli2016-10

Lisa, Moa och Eas kom förbi och hälsade på familjen Massop på väg till Näset......det var dagen före begravningen av Eas mormor Britta.......tyvärr så är Livia vänd med ryggen mot fotografen.....annars syns Lisa, Moa och Vanessa......



bilderjuli2016-9

Nu kom även Eas med i bild..........


massopjuliaug

Då var hela familjen samlad efter en golfrunda.....en skön stund efter 9 hål och laddning till ytterligare 9 hål.......i bild är hela familjen med Markus, Livia, pappa Jensen, Vanessa och mamma Charlotta.........Markus sitter och memorerar rundan för att göra ännu bättre score på kommande 9 hål......


bilderjuli2016-10

Då var det dags för avfärd mot Stockholm och Åkersberga.......barnen Markus, Livia och Vanessa sitter 'inpackade' i bilen....Jensen och Charlotta kollar packningen och lämnar tillbaka några flytvästar som man lånat vid fisketuren.....


bilderjuli2016-10

Innan avfärd så diskuteras det 'gråa' hår....Charlotta påpekar just att Jensen har lite gråa skäggstrån.....men det var trevligt att träffa familjen Massop trots gråa hår........


Hösten i antågande..........

regnbage1

På Öhn är hö på åkern nu skördat och då börjar det gå mot höst.......regnbågen visar upp sig med sin 'skugga' den 13 augusti 2016.....himlen är lite orolig säger Elisbeth som fotade.......


OS i Brasilien den 5-21 augusti i Rio började redan den 3 aug med fotbollen.......

osrio

Ett minnesvärt OS i många riktningar kan man säga......


sporterrio

Några nya sporter har kommit in i spelen...... golf och rugby är nya sporter 2016........även 2020 i Tokyo kommer det in nya sporter.....


sporterrio

Olympisk Guldmedaljör i golf OS 2016 67 slag (bästa runda 65 slag)......Justin Rose, född 30 juli 1980 i Johannesburg i Sydafrika flyttade till England då han var fem år gammal.....gift med Kate Phillips 2006.....två barn.....


sporterrio

Olympisk Silvermedaljör i golf OS 2016 68 slag (bästa runda 66 slag)......Henrik Olof Stenson, född 5 april 1976 i Göteborg.....gift med Emma Lofgren 2006.....två barn.....


Arbete på hemmaplan.......

pumpautomat

Pumpautomaten har plötsligt 'stannat' den kan inte leverera något vatten till Lillstugan och då är det 'kris'.....vad är felet.....efter att undersöka och göra en analys så förfaller det att vara 'tryckströmbrytaren'.....åker ut till Elis Janssons Rör firma och köper en ny strömbrytare för så där 350 kr där även pumpautomaten köptes en gång i tiden......hem och byta ut brytaren och göra nya försök......nu fungerar detta igen.....härligt.....pumpautomaten är väl så där 30-35 år gammal.....tömmer och gör ren pumpautomaten varje höst och placerar den inomhus varje vinter.....bilden är tagen innan ny tryckströmbrytare satts dit!!........


Rengöring av tak.......

kuvostaket

Knäskurar med såpa på glasfibertaket på uteplatsen vartannat år.....det blir mycket ljusare efter den behandlingen.....men det tar bra många timmar att genomföra hela den proceduren......måste ha plankor och stadiga skivor att lägga på taket att gå på......vattenslang ska fram...stegar mm......nu är allt återställt och taket ser riktigt bra ut igen......


balkongtak-1

Nästa tak 'till rakning'.....brukar alltid göra rent plåttaket på altanen från löv och skräp......i år fick detta tak samma behandling som uteplatsen......knäskurning även här.....trätrallen måste resas upp för att komma åt under......vattenslang ska fram mm.........


balkongtak-2

Knäskurar även här......skurhink med varmvatten...... gummihandskar och såpa och borstar och spackelspade samt kaffekopp med färskt kaffe......då är det bara att sätta igång......man skulle kunna säga att detta är 'Rapport från en skurhink'.....samma som Maja Ekelöf publicerade 1970....


Kantareller plockat på tomten.......

kantareller

Brukar ha några ställen på tomten där det växer kantareller vid bra svampår........gick dit för att se om det fanns även i år.....'jojo men' det fanns det....härligt det ska bli gott......


Lagning av planket.......

planklaga-2

Då var det äntligen dags att laga planket.....en ny sektion finns ju redan tillverkad.....måste bara sättas dit....grannen Lars hade tid den 20 aug så då plockar vi ner den provisoriska lagningen som syns i bild......


planklaga-1

Efter att vi startat så där i nio tiden på morgonen så var allt klart ungefär vid halv tre tiden på eftermiddagen.....allt bortplockat och uppstädat.....en liten hög för transport till 'tippen' blev det också......återstår att göra upp med Lars om ersättningen för virke och jobb?......


Promenad på Stora Essingen med Moster.......

mostersept2016

Moster Anna-Lisa på promenad vid Essingetorget och just nu lite vila i skuggan för solen......Elisabeth hälsade på i några dagar och passade då på att göra lite promenader med moster......


Lagning för nummerplåt på släpvagn.......

ksx313-1

Under jaktdagarna så gick fästet sönder på stödhjulet och för nummerplåten.....vid hemfärd från Björkhöjden så tappade jag tyvärr reg-plåten någonstans på vägen men var?.....för säkerhets skull gjordes en anmälan till polisen på att jag förlorat reg-skylten om någon skulle hitta den och otillåtet använda denna i något icke önskvärt syfte......ny plåt är beställd......gjorde en tillfällig skylt och placering så att det gick att åka hemmavid......


ksx313-2

Nu har ny nummerplåt skruvats dit på den bakre lemmen och belysning samt anslutningskablar har monterats ......tidigare satt skylten under golvet på den bakre ramdelen......ingen bra placering när man åker på skogsbilvägar.....detta är den tredje regskylten som monterats på släpvagnen.......


Moa har blivit 1 år den 21 september 2016..........

moa1ar

Nu har Moa blivit stor flicka 1 år.....'mamma jag tror jag slänger tutten nu när jag har börjat läsa Mumin, säger Moa'......sant eller falskt!? .......man skulle nästan kunna tro att det är de hon säger.....Lisa har fotat strax klockan sju på morgonen den 21 september 2016 på '1' års dagen.......


moapresent20160921

Mitt i presenthögen sitter Moa......dagen till ära har hon fått en 'tofs' i håret.....får man så mycket presenter när man fyller 1 år vad ska det då bli när man fyller 2 år, dubbelt upp kanske......


moatarta20160921

När man fyller 1 år så måste man få smaka på tårtan.....någon sked behövs inte, det går jättebra med fingrarna säger Moa......galonställ på och sen är det bara att roa sig.....


moa20160924

Lite eftersläntar presenter blir det också.....Elisabeth uppvaktar på lördag i veckan och då fick Moa en giraff som hon önskat sig.....hon ser lite undrande ut.....ska jag verkligen få denna fina giraff tänker Moa..........


Lite bilder på Moa tidigare i år..........

moavaknat

Hej och ursäkta mig, jag har precis vaknat säger Moa.....


moagungar20160606

Hej nu är jag i lekparken och gungar och det är jätteroligt säger Moa.....


moasth20160810-1

Hej nu är jag i Stockholm på besök med mamma och pappa säger Moa.....jag har lagt undan tutten nu när vi är i 'storstan'......


moasth20160810-2

Hej nu besöker vi Slottet där kungen bor säger Moa.....då måste man få ha tutten i mun för det har varit en lång dag och mycket att titta på.....


moa20160908

Jag har inte badat.....mamma håller på och byter blöjor på mig för jag har ski... på mig säger Moa.....men snart skall vi börja pott-träning säger mamma......


Hösten fortsätter med arbete på tomten..........

sly20160925-1 sly20160925-2

Dags för lite slyröjning igen......2 år sedan detta blev gjort på nedre delen av tomten mot Gruvvägen.......på denna yta växer det även Korallkornell, Fläder, Tibast, Ek, Lönn, Rönn, Krikon, Björk, Gran och Tall.......sen växer det sly i form av Sälg, Spirea och Asp.....även mängder med Ormbunkar har slagit rot här......ett fullt släpvagnslass till tippen, minst 1 meter högt på flaket.....


ved20160926

Nytt tak till veden ute på gården.....den gamla 'ställningen' för veden var ett provisoriskt bygge som funnite i minst 10 år och som nu började att gå sönder.....satte upp en ny konstruktion som kommer att hålla lite bättre......


ved20160928

Några dagar senare är taket klart med plåten och lite rödfärg på virket....några nya lastpallar behövs för att lägga veden på.....de gamla lastpallarna hade ruttnat upp så dessa måste bytas.....


ved20160928

Nu är 'nästan' allt på plats.... nya/gamla fräscha lastpallar har lagts dit så nu går det att lägga ved där igen för torkning och förvaring.....


ved20161006

Veden har nu fått sina 'bås' och trädgårdskärran sitt lilla utrymme så nu är det klart......uppdelningen förde även med sig att taket per automatik fick en ytterligare 'stöttning' inför vinterns snötyngd......


ved20160928

Golf med Stefan Gustafsson på Samuelsdals Golfbana den 30 sept......lite fika efter rundan med 'negerboll' eller chokladboll och ostmacka....gick väl som det ska när man/vi spelat totalt 2 rundor detta år!! första rundan spelade vi också på Samuelsdal i juli.....trevligt att träffa Steph min gamla jobbarkompis från Landstinget......Samuelsdal har nu snart 18 hål att spela på.....


Vinprovning av rött vin på systembolaget..........

sommareka1

Passet varar som det beskrivs i ca: 2 timmar....vilket är kort men ger bara att man blir mer nyfiken på dess olika moment......handledare för kvälllen var Carina Mian som var från Djurås butiken i Dalarna.....


sommareka1

Här finns olika sorters vinprovning och inte bara av rött vin.....en intressant kväll är förmodligen Amarone kvällen där man provar olika sorters Amarone och får veta mer om detta vin......den här kvällen var den 28 sept 'Lär dig prova röda viner'.....vi var sammanlagt 24 st personer med varierande ålder från så där dryga 25 till omkring 70 år.....satt bredvid en man som nyligen flyttat från Östersund där han bodde på Körfältet innan flytten till Falun.......


sommareka1

Kvällen inleddes med att vi fick testa våra 'luktsinnen'.....11 glas med innehåll ställdes upp på 11 stationer och vi fick lukta och gissa vad respektive glas motsvarade för 'doft'......glasen var invirade med folie så vi kunde inte se innehållet.....sedan var det dags att smaka, lukta och titta på de olika vinerna i respektive glas.....texten ovan är i stort exakt på de sätt vi genomförde vinprovningen och de olika faserna som genomgicks......När det gäller vin så tillför tannin både bitterhet, strävhet och komplexitet - dvs det får vinet att till olika grad smaka "torrt".


Doftgissningen..........


Glasen innehöll olika örter, kryddor osv.
Glas 1 ==> Kryddnejlikor min gissning var Fläder
Glas 2 ==> Vitpeppar min gissning var Tobak, cigarr
Glas 3 ==> Kaffe min gissning var Kaffe
Glas 4 ==> Choklad min gissning var Choklad
Glas 5 ==> Fikon min gissning var Russin
Glas 6 ==> Dill min gissning var Kräftspad, dill
Glas 7 ==> Vinbär (svarta) min gissning var Vinbär
Glas 8 ==> Smörkola min gissning var Choklad, Godis
Glas 9 ==> Lakrits min gissning var Kanel
Glas 10 ==> Charketurier min gissning var Salami
Glas 11 ==> Blåbärsdryck min gissning var Syrligt, Citron, frukt


Med denna övning så ville Carina visa att det är så olika uppfattning av dofter.....det behövs mycket träning på att kunna identifiera de olika dofterna.......även ålder har betydelse och så även erfarenhet......jag prickade väl in 8 st av de olika dofterna....men de svåra var att sätta ORD på doften, man kände så väl till doften men kunde inte uttrycka detta i ord.....och här är det träning som skall till.....


Olika druvsorter vid vinprovning..........

sommareka1

Vi satt vid ett långbord dukat med 6 stycken glas vid varje kuvert/plats.....i glasen fanns det ett vin av olika sort.....man börjar alltid från vänster och går till höger i ordning för vinprovning berättade Carina.....


Teknisk mall för vinprovning..........

analysnomenklatur-1

Vi använde inte denna mall vid vår provning, men många punkter är dock tagna och applicerade i vårt fall.....


Själva vinprovningen av respektive vin/glas..........

sommareka1

För varje vin vi provade så gjorde vi anteckningar i detta protokoll.....vi skrev också in hur vi uppfattade själva vinet såsom om det var vanilj, gräs, hallon, lakrits osv.....Carina gjorde en gemensam anteckning på en tavla av våra uppleveleser.....vi fick sedan facit?.....alla ställde inte riktigt upp på denna beskrivning.....smaken är som baken 'delad'.....


Facit på vin nummer 1 Druvsort = Grenache..........

dryck1

Säljstart = 2008-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %.... Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Ungdomlig, bärig doft med inslag av skogsbär, muskot och lakrits. Råvaror = Grenache, carignan, syrah och merlot.... Sockerhalt = <3 g/l.... Förslutning = Skruvkapsyl ....
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Vanilj, gräs och hallon var några av förslagen....vi var eniga om att det var en 'ungdomlig' karaktär på vinet.....


Facit på vin nummer 2 Druvsort = Cabernet sauvignon ..........

dryck2

Säljstart = 1991-04-08.....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, svarta vinbär, örter, lakrits och körsbär....Råvaror = Cabernet sauvignon....Sockerhalt = 3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Vinbär, gräsig, dill....vi var eniga om att det var fruktrik och smakrik.....


Facit på vin nummer 3 Druvsort = Tempranillo ..........

dryck3

Säljstart = 2009-04-01....Alkoholhalt = 13,5 %....Färg = Blåröd färg....Doft = Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, jordgubbar, choklad och dill ....Råvaror = Tempranillo....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Läder och lingon....troligen ett spanskt vin föreslog någon.....


Facit på vin nummer 4 Druvsort = Malbec ..........

dryck4

Säljstart = 2003-04-07....Alkoholhalt = 13 %....Färg = Mörk, blålila färg....Doft = Fruktig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, björnbär, choklad, viol och vanilj....Råvaror = Malbec....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Skruvkapsyl
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> surare, fotbollsstrumpa....troligen till fet mat hög syra.....


Facit på vin nummer 5 Druvsort = Zinfandel ..........

dryck5

Säljstart = 2014-09-01....Alkoholhalt = 14,5 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Mycket fruktig doft med inslag av fat, drottningsylt, choklad och vanilj....Råvaror = Zinfandel....Sockerhalt = 10 g/l....Förslutning = Naturkork
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> Blommig, vanilj, russin....gott tyckte många men inte alla.....


Facit på vin nummer 6 Druvsort = Merlot + lite Cabernet sauvignon och Cabernet franc..........

dryck6

Säljstart = 2015-03-02....Alkoholhalt = 14 %....Färg = Mörk, blåröd färg....Doft = Nyanserad doft med tydligt rostad fatkaraktär, inslag av plommon, korinter, kaffe, mörk choklad och tobak....
Råvaror = 88% merlot, 11% cabernet sauvignon och 1% cabernet franc....Sockerhalt = <3 g/l....Förslutning = Naturkork
Under provningen försökte vi redogöra för doft och smak ==> blommig, vanilj, russin....stramare.....


Sammanfattning..........


Några råd på vägen för att prova viner och få den bästa smakupplevelsen.......

Vid själva vinprovningen, ställ fram ett glas med vatten och vitt bröd för du behöver skölja munnen och neutralisera dina smaklökar under vin provningen

Var noga med att lufta vinet i glaset, rulla runt vinet i glaset så att du syresätter vinet

Använd bägge näsborrarna vid själva doft provet och luta glaset så att du kan rulla det under näsan

Titta på vinet uppifrån och ner i glaset och ha en vit duk under glaset för att kunna se och göra analysen av utseendet

Testa olika viner och lär dig att avgöra dofter och smaker, 'blindköp' ett spännande vin och gör en egen test av vinet

Var försiktig med vinet, ha rätt temperatur på vinet, förvara vinet mörkt och se till att du har samma temperatur under hela förvaringen, helst lite svalare

Dekantera vinet och häll det i en karaff, töm ev entuella rester och bottensatser i flaskan och häll tillbaka vinet i flaskan om du vill visa vinets etikett, visserligen sägs det att vissa viner inte behöver dekanteras

Förvara som regel inte ett vin från sytembolaget mer än 2-3 år, kolla vad som skrivs på Systembolaget 'Hållbarhet'.

Det finns några Systembolag i Sverige som har 'äkta' vinkällare och kvalitetsviner som alltså går att förvara längre tid


Med dessa råd och ord så ville Carina hjälpa oss att få den bästa upplevelsen av vin....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....


Amarone della Valpolicella Classico Begali 2012..........

BegalisAmarone2012-4 BegalisAmarone2012-2

Sverigepremiär för ännu ett vin från Lorenzo Begali.... Amarone årgång 2012.
Årgång 2009 respektive 2010 erhöll båda 93 poäng av Robert Parker....
Begalis Amarone 2012 är inte provat ännu men visar upp harmoni och elegans......
Vinets bouquet är rik och kraftfull och visar mogen frukt, körsbär, grillade kryddor och espresso....
fin syra och ren frukt......pris 395kr......


BegalisAmarone2012-3

Lite data kring vinet......


BegalisAmarone2012-

Doften av vinet innehåller många olika komponenter......primär och sekundär doft.....Arom <==> Bouquteten......


BegalisAmarone2012-6

Vingården ligger mitt i Verona området....grannar är Vicenza, Padova och Rovigo....


BegalisAmarone2012-7

De vanligaste druvorna i Amarone vinet.....plus druvan Molinara med ett litet inslag......


Lite bilder från olika aktiviteter i oktober..........

polestar

Uppgradering av XC70 med Polestar Performance vilket ger 40 hk extra i motorn som motsvarar ca: 22 % mer.....bränsleförbrukningen minskar något......men det ger extra 'skjuts' vid omkörning och ett högre vridmoment....den blå dekalen visar på Polestar uppgraderingen.....Volvo skickar till och med ut ett 'POLESTAR CERTIFICATE' till bilägaren......alla garantier gäller som vanligt på bilen......


Urnbegravning - Ann-Mari Andersson

polestar

Gravsättningen sker på familjegraven vid Bodums kyrkogård den 8 oktober på morgonen.....här syns en samlad Anders Rinzen i bild......alla har här tagit ett sista farväl av Ann-Mari och Gerd har sänkt ner urnan i jorden......Karin Flodin läste ett litet stycke vid graven som avslutning på akten.....rosor i vasen och ljus tänt till Ann-Maris minne.....


annmari20161008-2

Sören, Olof och Elisabeth syns här i bild.....Sören ser mycket samlad ut.....det var en fin och värdig urnsättning......efteråt så var vi på Bygdegården och åt en matbit då det var höstmarknad där med sopplunch.....Ann-Mari var alltid där och åt lite soppa vid denna höstmarknad så det var lite 'symbolik' i detta samkväm......


Moa i en bildsvit........

moa20161016-1

Moa blundar lite......den 16 oktober i köket på Ön..........


moa20161016-2

Nu har Moa vaknat till och vill göra sig uppmärksam......hej här finns jag....


moa20161016-3

Kan du ge mig den där vattenflaskan säger Moa......


moa20161016-4

Ja men ser du inte vad jag pekar på säger Moa......


moa20161016-5

Va fotograferar du mig?.....du såg väl att dom inte ville ge mig vattenflaskan säger Moa......vad skall jag göra för att dom skall förstå mig?.....


moa20161021-1

Hej, nu väntar jag på att få lite mat.....hoppas dom har nått' att bju' på i köket på Öhn......


moa20161021-2

Jora' jag fick lite käk' och då blir man glad och go' i knät' på Elisabeth......nu skall vi leka säger Moa......


moa20161021-3

Fotbolls dax' på gräset vid Kulvägen......nu ska jag dribbla bort farsan' säger Moa....


Vi närmar oss vinter och året är på väg att skifta till 2017..........

falun20161031-1

Den 31 oktober var det en vacker dag med en härlig morgonsol strax före kl 08.00......


falun20161031-1

Rakt in genom ekbladen strålar solen......hur länge kommer detta att fortsätta?.....


falun20161101-1

Den 1 november Allhelgonadagen var det inte lika vackert som dagen före......klockan 07.30 var det vitt på backen dock var det plusgrader så snön skjunker ihop och smälter......ingen höjdare att det blir vinter.....


Tillsatsmedel till bilar........detta fungerar och är faktiskt BRA

polestar polestar

STA-BIL DIESEL Formula håller bränslet friskt genom att förhindra uppkomsten av smuts och avlagringar...... motverkar även oxidation......smörjer och håller rent......förhindrar vattenseparation......motverkar att alger-bakterier-svamp uppkommer........
OMEGA packningsmedel tätar i hydralsystem och växellådor mm......
REKOMMENDERAS.....medlen/vätskorna är tyvärr inte så billiga men dock värda sitt pris......
STA-BIL kostar så där 550 kr för ca 2 liter.....OMEGA kostar 360 kr för ca: 1 dl..... ......


Vinprovning på Systembolaget av Amarone del Valpolicella den 9 nov 2016..........

amaronelagring doftamarone

Här lagras Amaronevinet på ekfat......nedan ses hur avprovning av vinet kan gå till......Carina Mian och hennes kollega Stefan var värdar för kvällen......vi hade en mycket trevlig kväll med många skratt och skämt, en avslappnad kväll.....träffade en person som jobbar på butiken och han sa att kvällen hade varit riktigt trevlig med en oerhört öppen och inresserad grupp.....


Kvällen inleds med historik och råd kring vinet Amarone..........


Kvällen var för att lära mer om Amarone vinet och dess ursprung, historia, tillverkning och hur man kombinerar med mat för att få rätt smakupplevelse.......

Vinprovningen i sig var väldigt lik föregående vinprovning 'Lär dig prova röda viner'.....ett glas med vatten för att du behöver skölja munnen och neutralisera dina smaklökar, kaffebönor för att snabbt neutralisera doften som fanns i näsa och mun inför nästa Amarone vin

Carina och Stefan inledde kvällen med att berätta om just Amarone vinet och dess unika egenskaper

Amarone vinerna beskrivs som väldigt potenta och har en alkoholhalt av över 15%....kraftfulla och fylliga samt ha en russinliknande smak...men utan sötman....

De bästa Amarone vinerna är komplexa, djupa och väl balanserade.........vinerna lagras på ekfat i minst 2 år......många vingårdar har gått över till slovenska ekfat för att få en mer koncentrerad smak.....dessa ekfat är betydligt mindre.....

Amarone vinet bör serveras till huvudrätten och passar bra till en rejäl köttbit av nöt, vilt eller lamm gärna som rött kött.....

* Viltkött, nötkött som biffar eller grytor
* Fågel som struts, anka och fasan samt till foie gras som är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet
* Alla pastarätter som har en riktigt 'hjärtligt' tomatbaserad sås gärna med viltkött
* Starka ostar, som Gorgonzola, Roquefort och Gouda
* Servera Amarone vinet i rumstemperatur med omkring 18-20 grader och i glas med stor rund kupa
* Dekantera vinet, töm ev entuella rester och bottensatser i flaskan och häll tillbaka vinet till flaskan och visa vinets etikett
* Lufta vinet ordentligt, mycket viktigt!!!!


Detta är en sammanfattning av kvällens 'lektion' för Amarone....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....


Syra, Sötma, Strävhet, Ek och Alkohol är 'fem' viktiga komponenter i vinet.........


Grundbult nr 1: Syra
Att förstå sig på ett vins syrlighet är den enskilt viktigaste kunskapen att ha när man skall ge sig på att kombinera ett vin med en maträtt. Syran påverkar på flera sätt:

1. Citronklyfteregeln
Precis som att pressa lite citron över maten för att fräscha till en maträtt så fungerar det att servera ett vin med hög syra till mäktiga, salta, oljiga, feta eller lätt kryddiga rätter. Syran i vinet reagerar på smakerna i maträtten och framstår som fruktigare och sötare än när du smakar på vinet utan att äta något till.

2. Surt x 2
Syrliga rätter som t ex en sallad med en skarp vinägrett och ingredienser som salladslök, tomater och kapris fungerar bäst med viner som har en liknande hög krispig syra. Ett vin som har lägre syra än maträtten kommer att upplevas som tunt.

3. Syrliga viner minskar smaken av sälta.

4. Syran är smakernas "Spotlight"
Ett vin med en fräsch syra lyfter vissa ingredienser och tillsammans med vinet skapar de en ny magisk smakdimension.


Syran i vinet betyder så mycket för kombinationen med maten........



Grundbult nr 2: Sötma
Alla viner har någon form av sötma, de är ju faktiskt gjorda av vindruvor vars eget socker jäses till alkohol i varierande grad.

1. Sötma är en utmärkt motvikt till moderata nivåer av kryddhetta
Det moderna köket har inspirerats mycket av det sydamerikanska och asiatiska köken där kryddhetta är ett vanligt inslag i smaksättningen. Om maträtten inte är riktigt kryddhet går det bra att kombinera med ett torrt vin med viss restsötma eller ett halvtorrt vin med hög syra. Sötman fungerar som en liten brandsläckare mot den eld som brinner på din tunga.

2. Sötma i vinet kan komplettera en svag sötma i maten
Halvtorra viner passar riktigt bra med rätter där något av tillbehören exempelvis har en söt smak, som t ex en chutney eller en salsa på mango eller andra tropiska frukter.

3. Sötma är en effektiv kontrast till sälta
Några av de mest underbara kombinationerna av sött och salt är ett glas portvin till en bit stilton, eller en ljuvlig Sauternes till en skiva Rocquefort. Söta viner passar med andra ord inte bara till dessert utan kan verkligen lyfta en salt förrätt.

4. Om maten är söt måste vinet vara sötare
Regeln är en förutsättning för att vinet inte skall upplevas som en släkting till batterisyra.


Sötma i vinet neutraliserar och kombinerar och stödjer avsaknad av komponenter i maten....



Grundbult nr 3: Strävhet
- Sträva viner, eller vad vi vinnördar kallar Tanninrika viner, är något som många vindrickare har svårt för. Tanniner återfinns också i Te som fått dra för länge - då blir det strävt och upplevs som beskt. Det är i och för sig inte specielltangenämt att dricka ett strävt vin utan att äta därtill, men får man väl något passande på tallriken sjunger dessa viner de mest underbara sånger du kan tänka dig. Tanniner i vin kommer huvudsakligen från två källor; antingen från druvskalen, eller från de ekfat som vinet lagrats i före buteljering.

1. Servera mat med viss beska till sträva viner
- Grillat, halstrat, sotat etc. är alla bra tillagningstekniker för att möta sträva viner. Finns det något bättre än en stor kalifornisk Cabernet Sauvignon tillsammans med en kolgrillad Entrecôte?

2. Motverka tanniner med fett och protein
- Ett snyggt sätt att säga att röda viner och kött passar bra tillsammans. Feta råvaror eller krämiga tillbehör, och kött med insprängt fett har en förmåga att neutralisera tanninerna och lämna kvar en fyllig mörk frukt som tillsammans med maten får dina smaklökar att jubla.

3. Tanniner kan förstärka kryddhetta och umami
- En grundregel är att undvika att kombinera riktigt kryddhet mat med sträva viner, och även umamirika råvaror som inte blivit smaksatta på något sätt (t ex en skiva lufttorkad skinka).

Vad är Tanniner?
- Tanniner, som även kallas garvämnen, är en viktig beståndsdel i röda viners smak. På sätt och vis kan man säga att de är vinets själ och ryggrad. Tanninerna finns i druvskalen och inte i druvans saft. Under vinets jäsning utvinns tanninerna och färgämnen (precis som färgämnen tillhör tanniner gruppen fenoler) ur skalen. Ett rött vins tanninhalt beror på olika faktorer, till exempel jäsningenstidens längd eller druvsorternas naturliga tanninhalt. Det finns sorter med hög tanninhalt, som Cabernet Sauvignon, Syrah eller Nebbiolo. Druvsorter med låg tanninhalt är t.ex. Merlot, Pinot Noir eller Gamay.
- Ger mjuka viner
Tanniner spelar en viktig roll för röda viners smak. De förstärker aromerna och ser till att vinerna kan hävda sig även mot fylligare rätter. I gommen verkar bra tanniner mjukt och varmt sammandragande och du kan känna en angenäm och lite "sträv" känsla.
- Omogna tanniner
Tanniner som inte är mogna, till exempel på grund av att druvorna skördats för tidigt, är grönaktiga. De utlöser en aggressiv, gräsig och sammandragande verkan i gommen.
- Bottensats i flaskan
Ett av skälen, varför ett bra rött vin behöver en viss tid på sig för att mogna, ligger i tanninernas struktur. I kraftigt tanninhaltiga röda viner, som till exempel Bordeaux, Barolo eller Syrah (från floden Rhone) avtar tanninhalten då vinerna mognar. De "smälter" då harmoniskt in i smakbilden. Vid längre lagring kan så kallad bottensats förekomma i din vinflaska och det är resultatet av tanninerna. Men ingen fara för vinet, det kan du njuta av ändå!
- Hälsosamma tanniner
Dessutom har forskningar kommit fram till, att fenoler, alltså även tanniner, förebygger förkalkning i artärerna. Därmed kan de i viss mån förebygga hjärtinfarkt. Även vid läkandet av sår kan tanniner enligt vetenskapliga undersökningar spela en viktig roll.
- Hur smakar tanniner
Tannin har en sammandragande effekt och smakar därför mycket torrt. Du kan känna det specifikt på mitten av tungan och den främre delen av munnen. I vinet kan tanniner somsagt skapa egenskaper som bitterhet och strävhet, men också bidra till komplexiteten i ett vin. Osötat svart te är ett bra exempel på nästan rent tannin upplöst i vatten. Mat med högt innehåll av tanniner är t.ex.
*Teblad
*Valnötter, mandel och nötter med skal
*Mörk choklad
*Kryddor som t.ex. kanel och kryddnejlika
*Granatäpplen, vindruvor och Acai bär
*Röda bönor


Strävhet i vinet kan upplevas som beskt men i kombination med maten ger de en gudomlig gemenskap....



Grundbult nr 4: Ek
Även om inte alla viner kommer i kontakt med ek på något sätt så är det ändå en viktig faktor att ha med i beräkningen när du skall kombinera mat och vin. Ekfatslagring (eller på andra sätt tillförd eksmak) påverkar vinets smak väsentligt. Smör, vanilj, choklad, rök, rostat bröd är exempel på smaker som uppstår när vinet kommer i kontakt med ek under en tid.

1. Eksmaker framhävs av mat
- Det kan bli antingen en angenäm upplevelse att kombinera ett ekfatslagrat vin med mat eller en känsla av att man slickar på en planka. En enkel grundregel att komma ihåg är kokt mat med oekade viner och stekt mat med ekfatslagrade (dock gäller devisen "ingen regel utan undantag").

2. Ekfatslagrade viner mår bäst av vissa tillagningstekniker
- Som i punkten 1 ovan så speglas ekens bitterhet bäst av grillat, stekt, sotat, rökt, rostat etc.

3. Lätt ekade eller oekade viner är enklast att kombinera med mat
- Oftast är det enklare när ett vin är i balans och ingen del av vinets byggstenar dominerar, det är alltid svårt att göra ett allround-vin av något som har starka smaker.

4. Ek tillför en rondör och mjukhet till vinet
- Det är lätt att tycka om den rondör och fyllighet som en lyckad ekfatslagring tillför. En smörighet i vita viner som passar utmärkt till smörstekta rätter eller såser med smörsmak. I röda viner tillför eken en avrundad fyllighet som minskar upplevelsen av syran något och gör vinet till en bra match till kött.


Eklagring ger en tillsatts till vinet med en 'underton' och fyllighet.......



Grundbult nr 5: Alkohol
Alkoholhalten i ett vin är den primära bedömningsgraden av vinets kropp och tyngd. Generellt kan man säga att ju högrealkoholhalt desto kraftigare uppfattas vinet. Precis som med fetthalten i mejeriprodukter så uppfattas vin med hög alkoholhalt som mer tjockflytande och fylligt. Jämför exempelvis genom att ta en klunk av en Mosel-riesling på ca 8% och sedan en klunk ekfatslagrad amerikansk Chardonnay på ca 15%, du kommer uppleva det sistnämnda som oerhört kraftigt och fylligt i jämförelse med det lättare tyska vinet.

1. Kombinera maträtter med vin i jämförbar fyllighet
- En enkel regel att följa, ju kraftigare rätt desto kraftigare vin och vice versa när det kommer till lättare viner och maträtter.

2. Alkohol framhävs av salt & peppar
- Är maten överdrivet salt kommer vinet att framstå som mycket "eldigare" än det egentligen är, du vill väl helst att det ska smaka vin och inte vodka? Lika gäller för kryddhet mat, ju hetare maträtt desto mer framträder alkoholen. Effekten är lite som att försöka släcka eld med bensin.


Alkoholhalten ger mer kraft till vinet och fyllighet........


Provningen av de fem vinerna........


Fem viner fanns att prova för kvällen.....vi fick inte veta något om vinsorten innan vi började att dofta och provsmaka......kommentarerna var faktiskt enhälliga från gruppen som var med......det var 20 personer närvarande.....

* Vin 1
Strävt vin, passar till rött kött gärna vilt, känns tunt, ingen favorit, smakar som balsam vinäger, hade varit bättre kanske med något tilltugg, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Inte så gott....(men OK)

* Vin 2
Inte så strävt vin, lättare i smaken, inte så fylligt, passar till ett lättare kött dvs inte för rött kött, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Ganska gott....

* Vin 3
Lite strävt vin, mycket balanserad, lagom syra, passar till ett rött kött, gudomligt, passar även till stekt lax med kall sås med 'hög' syra, mörkare till färgen
Omdöme==> Mycket gott ++....

* Vin 4
Liten syra, passar till lite lättare rätter, möjligen 'fläskfile', ljusare till färgen
Omdöme==> Inte så gott -....

* Vin 5
Lite syra, lite mer strävhet, fyllighet och bra, passar till lite rödare kött, mörkare till färgen
Omdöme==> Gott +....


Detta är en sammanfattning av kvällens 'lektion' för Amarone....hantera vinet med varsam hand och med omsorg....


Dessa var de fem vinerna........

amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,5 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Något utvecklad, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, kanel, romrussin, choklad och lakrits.
Råvaror = 60% corvina, 25% rondinella, 5% corvinone, 5% croatina och 5% oseleta.
Sockerhalt = 13 g/l
Hållbarhet = Kan lagras.


Gruppens bedömning Vin 1 var ==>
Inte så strävt vin, lättare i smaken, inte så fylligt, passar till ett lättare kött dvs inte för rött kött, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Ganska gott....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, mörka körsbär, korinter, peppar, nötter och salvia
Råvaror = Corvina samt övriga druvsorter
Sockerhalt = 8 g/l
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 2 var ==>
Strävt vin, passar till rött kött gärna vilt, känns tunt, ingen favorit, smakar som balsam vinäger, hade varit bättre kanske med något tilltugg, lite ljusare i färgen
Omdöme==> Inte så gott....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==> Drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget.
Alkoholhalt = 15,0 %
Producent = Massimago S.S.AGR Leverantör = Wine Group Sweden AB Färg =
Doft =
Råvaror =
Sockerhalt =
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 3 var ==>
Lite strävt vin, mycket balanserad, lagom syra, passar till ett rött kött, gudomligt, passar även till stekt lax med kall sås med 'hög' syra, mörkare till färgen
Omdöme==> Mycket gott ++....


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, torkade körsbär, kanel, tobak, russin, nötter, peppar och choklad.
Råvaror = Corvina, rondinella och molinara samt övriga druvsorter.
Sockerhalt = 6 g/l
Hållbarhet = Ingen uppgift


Gruppens bedömning Vin 4 var ==>
Liten syra, passar till lite lättare rätter, möjligen 'fläskfile', ljusare till färgen
Omdöme==> Inte så gott -


amaronelagring

Systembolagets fakta ==>
Alkoholhalt = 15,0 %
Färg = Mörk Röd färg
Doft = Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, russin, torkade körsbär, chokladpraliner, arrak och kanel.
Råvaror = Corvina, rondinella och molinara.
Sockerhalt = 12 g/l
Hållbarhet = Kan lagras


Gruppens bedömning Vin 5 var ==>
Lite syra, lite mer strävhet, fyllighet och bra, passar till lite rödare kött, mörkare till färgen
Omdöme==> Gott +


Sommareka..........

sommareka1

Vi hoppas att det skall bli en fin sommar......




Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional