Från jaktmarken 2020

Här börjar 2020-2021 års jaktsäsong

JAKT Journalen nr 12 o ÄBIN-s tillförlitlighet ..... ÄBIN .....!

Sveaskog vill skjuta älg med hjälp av helikopter ..... Sveaskog .....!

Mer än 4 år har gått sedan rapporten 2015 och ännu har ingenting hänt kring 'Vargen' ..... Vargen .....!

Så ska du förvara ditt vapen ..... Fövara vapen .....!

Avskjutning 2019-2020 Hocksjön och Fjällsjö ..... Hocksjön och Fjällsjö .....!

Föreläsning - Om din hund skadas - AniCura på Jaktia 27 febr ..... Veterinär föreläste på Jaktia .....!

Allas ansvar för nedskräpning i naturen ..... Farligt avfall i naturen .....!

Teoretisk utbildning i eftersök - Jägarförbundet ..... Utbildning i eftersök .....!

Klartecken från Mark- och miljööverdomstolen om Hocksjön ..... Klartecken från Mark- och miljö .....!

Är vindkraften en hot mot JAKT - MILJÖ - MÄNNISKAN ? ..... Är vindkraften en hot .....!

Björkhöjden och Kilen våren 2020 - saltsten och rovdjur ..... Björkhöjden/Kilen våren/april-maj 2020 .....!

Förberedelser inför Jakt 2020 ..... Förberedelser inför Jakt 2020 .....!

Iordningsställande av jaktstugan 2020 ..... På Björkhöjden för jakt 2020 .....!

Corona tider och jakten 2020 ..... Jakt i Corona tider 2020 .....!

Thomas Björklund har avlidit den 14 maj 2020 ..... Thomas Björklund .....!

Bli en mästerkock med Sous Vide ..... Laga mat med Sous Vide .....!

Gräsröjning mm vid jaktstugan augusti 2020 ..... På Björkhöjden 6 augustei 2020 .....!

Dax för jakt på våra jaktmarker Björkhöjden och Nagasjön hösten 2020 ..... Jakt 2020-2021 .....!

Jakt på Björkhöjden den 7-12 september 2020 ..... Jakt september 2020 - Björkhöjden .....!

Jakt på Björkhöjden från den 12 oktober 2020 ...... Jakt oktober 2020 - Björkhöjden och Nagasjön .....!

Älgförvaltning i framtiden ...... Jägarna skall inte betala byråkratin - Mikael Hultnäs JRF .....!


En fundering av ÄBIN enligt JAKT Journalen ......


kanmanlitapaABIN-10

Jag har under många funderat på just hur skogsbolagen genomför sina ÄBIN rapporter och hur man 'manipulerar' dessa rapporter .... kanske ordet 'manipulerar' är för kraftigt tilltagit men det finns ett stycke 'misstroende' till hanteringen av all data .....


kanmanlitapaABIN-11 kanmanlitapaABIN-12

Är ÄBIN verkligen tillförlitligt ??? .....


kanmanlitapaABIN-21 kanmanlitapaABIN-22

Är ÄBIN användbart i sin nuvarande utformning ??? .....


kanmanlitapaABIN-23

Det finns en del frågetecken är det tillräckligt kvalitetssäkrat de inventering som görs ??? .....


kanmanlitapaABIN-31 kanmanlitapaABIN-32

Skogsbonden Bertil Forsberg har många poäng i sin syn på hur man skall bedriva skogsbruk och naturvård .... kanske är det dags att lyssna på gräsrötterna !!! .....


kanmanlitapaABIN-24

.....


kanmanlitapaABIN-33

.....


kanmanlitapaABIN-34

Vilken har rätt och fel .... ett är säkert och det är att skogsbolagen har i princip bara ett enda i sitt fokus 'tjäna så mycket pengar som möjligt' .....


Sveaskog vill skyddsjaga älg från helikopter ......


sveaskog-1

Sveaskog vill skyddsjaga älg från helikopter ? HEJ O HÅ
Sveaskog ansökte strax före jul 2019 om att få skyddsjaga 32 älgar på två skogsfastigheter norr om Harads i Norrbotten, man vill antingen med hjälp av helikopter eller skoter och drönare skjuta älg
Sveaskog anger som skäl omfattande betesskador för att få utföra skyddsjakten

Sveaskog försvarar bruk av helikopter ?
Det finns planer på att gps-märka älgar i Haradsområdet för att se vandringsmönster uppger Sveaskog som samtidigt vill skyddsjaga 32 älgar
Men enligt Jägareförbundet finns redan kunskap om hur älgarna rör sig i området. .


Sveaskog vad håller Ni på med ???......

Sveaskog vill ALLTSÅ skyddsjaga älg från helikopter

Sveaskog ansökte strax före jul om att få skyddsjaga 32 älgar på två skogsfastigheter norr om Harads i Norrbotten. Antingen med hjälp av helikopter eller skoter och drönare.
Bolaget anger omfattande betesskador som skäl för skyddsjakten.

I första hand vill Sveaskog fälla älgarna från helikopter och i andra hand yrkar bolaget att länsstyrelsen ger tillstånd att använda drönare och skoter i samband med skyddsjakten.

I sin ansökan om skyddsjakt skriver Sveaskog att tillstånd till skyddsjakt bör ges för att förhindra allvarlig skada på skog. Länsstyrelsen i Norrbotten ska nu ta ställning till ansökan. Sveaskog hänvisar även till Naturvårdsverkets riktlinjer om att pågående skador bör vara så omfattande att det är nödvändigt stoppa dem för att förhindra att framtida ackumulerande skador når en allvarlig nivå.

Hårt betestryck
Betesskadorna är mycket höga i området, påpekar Sveaskog. Så pass höga att Skogsstyrelsen bedömt att bestånden i området inte uppfyllde skogsvårdslagens minimikrav på antal godkända huvudstammar. Därför fick Sveaskog ett föreläggande om att utföra återväxtåtgärder.
Så här skriver Sveaskog i sin ansökan till länsstyrelsen:

"Sveaskog menar att det är uppenbart att det för att förhindra ytterligare allvarlig skada på skogen är nödvändigt att bolaget ges tillstånd att genomföra skyddsjakt i området i enlighet med denna ansökan. Meddelas inte ett sådant tillstånd kommer det tveklöst att orsakas ytterligare mycket omfattande skador i området. Sveaskog kommer i sådant fall inte heller att kunna fullgör skyldigheten att genomföra återväxtåtgärder enligt föreläggandet från Skogsstyrelsen."

Vandringsälg
Skadorna i området har, enligt Sveaskog, orsakats av älgar som inte uppehållit sig i området under den ordinarie jakttiden. Skadorna har istället orsakats av älgar som befunnit sig i området efter den ordinarie jakttidens utgång.


Debatt: "Makalöst av Sveaskog"......


När man får läsa att svenska folkets skogsbolag ska skyddsjaga älg från helikopter - då tar man sig för pannan.

Svenskjakt.se avslöjar att statliga skogsbolaget Sveaskog har lämnat in en ansökan om att få skjuta älg från helikopter. Tydligen betraktar Sveaskog älgen som ett stort skadedjur, jämförbar med brunråttan i våra storstäder.

Bolaget har på några år helt förändrat synen på vårt största hjortdjur och Sverigesymbol. Från att ha varit en resurs, till att bli ett stort skadedjur.

Älgtomma områden
Anledningen till skyddsjaktansökan är att man fått in vandringsälg på några skiften, vilket är något som vi aldrig kommer ifrån. Älgen vandrar ner från höglänta områden till områden med mindre snö, vilket den gjort sedan urminnes tider.
Ska man då skjuta bort de älgar som samlats för vinterbete på vissa ställen? Vad innebär det för älgstammen när vintern är över och älgen återvänder till sommarbete? Jo, det är uppenbart att stora områden kommer att vara mer eller mindre älgtomma.

Inför tjänstemannaansvar
Mitt förslag är att låta älgen beta på sina vandringsområden och den skadade skog som blir kvar kan man nyttja som ENERGIVED när det inte är betningsbart längre. Vi kommer nämligen inte ifrån vandringsälg. Sveaskog, om någon, borde ha råd att acceptera detta.

Jag har svårt att tro att styrelsen för Sveaskog är medveten om vilken policy som tjänstemännen utövar när det gäller älgförvaltning.

Utifrån ovanstående anser jag att det är dags att införa tjänstemannaansvar hos myndigheter och statens bolag.

Vi får väl annars anmäla Sveaskog till Artdatabanken, vilken näst intill rödlistat älgen.

Tommy Sander


harads20200112

Harads ligger på väg 97 mellan Luleå och Jokkmokk ....


Debatt: Jägareförbundet: "Ett slag i ansiktet på jägarna"......

sveaskogalg20200116

Sveaskog anser att dagens förvaltningssystem inte klarar av att hantera problemet med vandringsälg och koncentrationsområden då jakttiden på älg i normalfallet är slut innan älgarna når vinterbetesområden. Jägareförbundet Norrbotten anser dock att Sveaskogs skyddsjaktsansökan är ett slag i ansiktet på jägarna. Foto: Lars-Henrik Andersson ....

Sveaskogs skyddsjaktanasökan på älg i Norrbotten får nu kraftig kritik från jägarhåll. Jägareförbundet Norrbotten kallar ansökan för ett slag i ansiktet på de jägare som följt avskjutningsplanerna och därmed sänkt älgstammen.


Debatt: Svensk Jakt
Många frågetecken i Sveaskogs skyddsjaktansökan på älg

asokansveaskog20200116

Länsstyrelsen vill att Sveaskog kompletterar sin ansökan om att få skyddsjaga 32 älgar från helikopter. Myndigheten konstaterar att Sveaskog beskriver betesskador i närliggande områden och inte på markerna där bolaget ansöker om skyddsjakt..


JRF-basen om att Sveaskog vill avliva älgar från helikopter
"Tragedi för både älgar och skog"

jrf-vandringsalg20200118

Solveig Larsson Ordförande i Jägarnas Riksförbund håller med Mikael LUndberg skogsvårdschef på Sveaskog i kritiken av älgförvaltningssystemet .....


Aktuellt Jakt&Jägare Publicerad: 2020-01-16 11:57

Sveaskog har ansökt om att få skyddsjaga 32 älgar i Norrbotten med hjälp av helikopter, skoter och drönare. JRF-basen tycker att det är en tragedi för både älgar och skog i de aktuella områdena.
- Det är inte jakt, utan en nödåtgärd för både skogen och älgarna, konstaterar Solveig Larsson, förbundsordförande i Jägarnas Riksförbund. Syftet med Sveaskogs skyddsjaktsansökan är att komma tillrätta med de omfattande betesskadorna på skogen, eftersom företaget menar att det varken kan uppfylla skogsvårdslagen eller sina egna skötselmål i de aktuella områdena i Bodens kommun.

Bristfälligt förvaltningssystem
Sveaskog anser att det nuvarande förvaltningssystemet inte klarar av att hantera problemen med vandringsälg och koncentrationsområden, då jakttiden på älg i normalfallet är slut innan älgarna når vinterbetesområden.
- Som det ser ut nu så planterar vi nya plantor som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet om återplantering. Det här är ett problem för många skogsägare, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, i ett pressmeddelande. Solveig Larsson håller med Sveaskog i kritiken av förvaltningssystemet. Hon menar dock att problemen inte bara handlar om skadorna på skogen, utan också om det stora lidandet som vandringsälgarna utsätts för.
- De fastnar och orkar inte gå längre. Till slut svälter de ihjäl. Skogen behöver få växa upp så att älgen får mat att äta där, förklarar hon.

Svårtillgängligt område
Anledningen till att Sveaskog i sin skyddsjaktsansökan vill få tillstånd att avliva 32 älgar med hjälp av helikopter, skoter och drönare är att jakten ska bli effektivare och stressa djuren mindre. Området är svårtillgängligt på grund av all snö.
- Helikopter används redan vid skyddsavskjutning av annat vilt. Jakten är det enskilt viktigaste verktyget för att minska betesskadorna och när vi nu inte lyckades uppnå avskjutningsmålet tvingas vi till denna drastiska åtgärd för att kunna uppfylla skogsvårdslagen, säger Mikael Lundberg. Länsstyrelsen i Norrbottens län behandlar skyddsjaktsansökan just nu och har begärt in kompletterande upplysningar från Sveaskog innan beslut fattas.

Mari Edman mari.edman@jaktojagare.se

Vad skall man tycka om detta uttalande från JRF ??


Skogsstyrelsen: Yrkesjägare ska skjuta ner klövviltet

skogsstyrlesen20200121

Där jakten som folkrörelse inte förmår att skjuta ner klövviltsstammarna till de nivåer skogsnäringen och myndigheterna önskar kan särskilt utsedda yrkesjägare göra jobbet, föreslås i en rapport från Skogsstyrelsen. Foto: Jan Henricson.....


I det 88-punktsprogram som Skogsstyrelsen tagit fram för ökad skogsproduktion återfinns flera förslag till hur klövviltsstammarna ska minska.
Ett av de mer radikala:
anställ yrkesjägare där jakten som folkrörelse inte räcker till för att skjuta bort älg, rådjur och hjort.

I dagarna har Skogsstyrelsen presenterat ett åtgärdsprogram för hur tillväxten i de svenska skogarna på sikt ska öka med, som man säger, tiotals miljoner skogskubikmeter. Programmet har tagits fram i samarbete med skogsnäringen, forskningen och Naturskyddsföreningen, som reserverade sig mot den slutliga skrivningen.
Inte oväntat spelar minskande klövviltsstammar en stor roll för att nå målet. Och i rapporten Skogsskötsel med nya möjligheter förs flera radikala förslag och tankar fram för färre älgar, rådjur, hjortar och vildsvin.

Höjer på ögonbrynen
På Jägareförbundet har biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson tagit del av rapporten. Han är inte särskilt förvånad över anslaget från skogsbrukets företrädare, även om det finns anledning att höja på ögonbrynen över en del av de nya förslagen.

- Man kan säga att den här rapporten vad jakten beträffar ligger i linje med det vi har sett på senare tid, både från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Man har intagit en allt hårdare attityd till viltet. Det finns några nya förslag som sticker ut, men tyvärr har rapportförfattarna inte tänkt färdigt, säger Anders Nilsson.

Han åsyftar bland annat förslaget i rapporten om att klövviltet kan ligga till grund för att bygga upp en viltköttsbaserad charkindustri på landsbygden och på så sätt skapa arbetstillfällen.

- Ja, det skulle man kanske kunna göra, men samtidigt föreslår man en radikal sänkning av klövviltstammarna. Vad ska den industrin hämta sin råvara när man efter några år har skjutit ner klövviltet radikalt, frågar Anders Nilsson.

Föreslår yrkesjägare
Under punkten 5.1.3 med rubriken Sänk klövviltpopulationerna generellt och radikalt tycker man inte att jakten som folkrörelse och fritidsaktivitet räcker till för att skjuta ner klövviltstammarna i den hastighet och till den nivå som är önskvärt.
Den vanliga jakten kan behöva kompletteras med yrkesjägare för att nå balans mellan samhällsintressena, sägs det i rapporten som i det sammanhanget pekar på behovet av särskilda jägare även när det gäller att minska populationerna av skadegörande gäss och sälar.

- Möjlighet till jakt på myndighets initiativ finns redan i paragraf 7 jaktlagen. Staten kan gå in och jaga om man anser att situationen är för extrem, säger Anders Nilsson och fortsätter:
- Nu framgår det inte hur man tänkt att det här ska gå till. Är det skogsbolagen som ska anställa jägare i de fall man anser att de egna jaktlagen inte gör sitt, eller är det staten som ska skicka torpeder till privata skogsägares marker om Skogsstyrelsen bedömer att det skjuts för lite?

Vad vill markägarna? I rapporten ifrågasätts också nuvarande förvaltningssystem. Älgförvaltnings- och skötselområden bör bli större för att avskjutningsmål ska kunna nås, och markägarnas inflytande måste öka.
- Resultatet ska bli dramatiskt mindre med klövvilt. Men man har inte funderat på vad alla de markägare som vill ha klövvilt på sina marker anser. Den här rapporten får säkert hurrarop av enstaka markägare, men om man gör en undersökning om vad privata skogsägare tycker om myndigheters diktat och statligt anställda jägare på sina marker så blir nog inte reaktionerna så positiva, säger Anders Nilsson.

Fond för skador
Ytterligare ett förslag som sticker ut är att fällavgifter ska fonderas av myndigheterna för att senare kunna betalas ut till skogsägare som drabbats särskilt hårt av viltskador. Ett sådant system har tidigare funnits, men gällde då skador i jordbruket. Till exempel skador då älgarna betade havre.
Den så kallade Älgskadefonden slopades efter en utredning av riksdagsman Jan Fransson, som fann att det var bättre att ge markägarna möjlighet att påverka älgstammens storlek genom att vara delaktiga i skötselområdenas arbete.
- En fråga man kan ställa i sammanhanget är vad som händer när det inte finns tillräckligt med älg för att finansiera den här fonden och anslagen till markägare med skogsskador. Vad ska myndigheten göra då? Ska jaktlag som inte fäller tilldelade älgar helt enkelt för att de inte finns, belastas med högre fällavgifter, frågar Anders Nilsson.

88-punktsprogram som Skogsstyrelsen


Så ville Naturvårdsverket utveckla skyddsjakten på varg 2015 ......

Vad har hänt sedan dess ??? ......


varge20200113

Vargen som den kan se ut i det vilda .... hotfull och på jakt efter föda .....


Bucht20200113

Sven-Erik Bucht född 1954 i Karungi i Karl Gustavs församling i Haparanda kommun Norrbottens län .... svensk politiker som var Sveriges landsbygdsminister från 2014 till 2019 och ledamot av Sveriges riksdag mellan åren 2010 och 2019 .....


Så ville Naturvårdsverket utveckla skyddsjakten på varg



Den 25 juni 2015 fick Naturvårdsverket Ett regeringsuppdrag att undersöka hur skyddsjakten på varg kunde utvecklas för att möta de behov som finns, givet den ökande vargtätheten i vissa områden. Uppdraget undertecknades av dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Den 6 oktober samma år kom Naturvårdsverkets 126-sidiga rapport
"Skyddsjakt varg - Översyn av regler och tillämpning"
där verket ville se en rad förändringar av skyddsjakten i de mest vargtäta områdena.

Förebyggas tidigt
Naturvårdsverket skriver i sin rapport att om en varg under en längre tid får röra sig nära människor med fortsatt tillgång till partners eller föda och utan några negativa konsekvenser, kan man förvänta sig en gradvis tillvänjning som skulle kunna göra den mindre benägen att vika undan för människor. Detta skulle på sikt kunna leda till att vargen i en trängd situation till och med kan uppvisa ett aggressivt beteende. För att undvika sådana framtida situationer bör tillvänjning av varg undvikas och förebyggas tidigt.

Riktlinjer
Men vad är då en närgången varg? Svårt att definiera, menar Naturvårdsverket. Men verket har gett följande riktlinjer: "Skälet bör kunna åberopas om rovdjur regelbundet uppehåller sig vid bebyggelse, och inte viker undan i närvaro av människor, eller snart återvänder. Det kan till exempel handla om att samma individ uppehåller sig runt bebyggelse flera gånger under en kort tidsperiod. Förutsättningen bör också vara att det finns en stor sannolikhet att närvaron resulterar i allvarlig skada på tamdjur. Om rovdjuret bedöms som farligt för människor bör det hanteras av polisen."

"Liberala" riktlinjer för skyddsjakt
En utveckling av skyddsjakten bör utgå från de vargpolitiska målen, menar Naturvårdsverket. En möjlig väg är att differentiera bedömningen av risken för allvarlig skada så att detta bedöms olika beroende på om skadan sker inom ett område med hög vargtäthet, inom särskilt sårbara områden eller renskötselområdet. I vargtäta områden föreslås att man kan överväga att utforma lite mer "liberala" riktlinjer för skyddsjakt efter varg. Naturvårdsverket föreslår till exempel att skyddsjakt skulle kunna beviljas redan efter två angrepp på hundar under perioden 21 augusti-28 februari inom samma vargrevir.

Tamdjursattacker
Statiska kriterier för skyddsjakt är heller inte optimalt när de tillämpas vid attacker mot boskap. Verket menar att resultatet av dagens tillämpning av statiska kriterier i stället blir en zonerad skyddsjakt med fler skyddsjakter i Götaland i proportion till antalet vargar som faktiskt finns i dessa delar av landet, och färre skyddsjakter i västra Svealand i proportion till antalet vargar i detta område. Om man i stället sänker ribban för skyddsjakt i vargtäta områden skulle det, enligt Naturvårdsverket, behövas en höjd ribba för skyddsjakt i områden som saknar vargetableringar.

Ingen författningsändring
Naturvårdsverket anser att en eventuell framtida tillämpning av differentierade kriterier för bedömning av allvarlig skada inte kräver någon författningsändring. Det handlar snarare om vägledning av tillämpningen av gällande regelverk, vilket är Naturvårdsverkets ansvar.

Närgångna vargar
I rapporten ser också Naturvårdsverket goda möjligheter att utveckla arbetssättet vid hantering av närgångna vargar. Myndigheten bedömer att en ökad förutsägbarhet, samsynen och effektiviteten i hanteringen av närgångna vargar kan minska människors oro och öka förtroendet för förvaltningen. "Forskning visar också att det finns ett samband mellan människors rädsla för varg och graden av förtroende för förvaltande myndigheter", skriver Naturvårdsverket.

Bör revideras
I rapporten tar verket också upp att Viltskadecenters rekommendationer kring hantering av närgångna rovdjur används i stor utsträckning av länsstyrelserna när de ska fatta beslut gällande skyddsjakt på varg. Myndigheten menar att rekommendationerna kan behöva revideras. "Utvärdering och revidering kan ges i uppdrag till Viltskadecenter av Naturvårdsverket och göras i samverkan med Naturvårdsverket", uppger verket i sin rapport som publicerades den 6 oktober 2015.

Fyra år har gått sedan dess. Ännu har ingenting hänt.
Detta är ett utdrag ur en artikel i Svenskjakt.se
.....


Jakt på varg - Naturvårdsverket

https://www.naturvardsverket.se > Var-natur > Jakt > Jakt-pa-rovdjur > Varg
För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt
... Naturvårdsverket har delegerat rätten att fatta beslut om skyddsjakt på varg till ...

Jakt på varg
Vargen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former. För att reglera antalet vargar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras, om förutsättningarna för jakten är uppfyllda.

Så gott som all vargjakt beslutas av länsstyrelsen.
Du som tänker jaga varg behöver känna till en del villkor utöver de generella bestämmelserna om jakt och vapen som finns i jakt- och vapenlagstiftningen. Du behöver läsa länsstyrelsens beslut om jakt för just det län eller område där du ska jaga. Du måste även känna till hur många djur som finns kvar på tilldelningen i området.

Skyddsjakt på varg
Naturvårdsverket har delegerat rätten att fatta beslut om skyddsjakt på varg till länsstyrelserna. Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt vid behov, året om. Jakttiden för det specifika tillfället fastställs i beslutet om skyddsjakt.

Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt.
Ansökan om skyddsjakt ska skickas in till länsstyrelsen i det län där jakten ska ske. Skyddsjakt kan medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på renar, tamboskap och hundar. Behov av skyddsjakt bedöms från fall till fall. Beslut om skyddsjakt på varg finns hos den länsstyrelse som har fattat beslutet.

Licensjakt på varg
I år 2019 har Naturvårdsverket inte delegerat rätten att besluta om licensjakt på varg till länsstyrelsen under kommande jaktperiod.

Om vissa förutsättningar är uppfyllda kan Naturvårdsverket delegera rätten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna.
Länsstyrelsernas beslut om licensjakt utgår från den inriktning som den regionala förvaltningen har beslutat ska gälla i länet. Licensjakt får aldrig ske så att antalet föryngringar i ett län eller ett förvaltningsområde understiger den miniminivån som Naturvårdsverket fastställt för länet och förvaltningsområdet. En föryngring är en varghona som har eller har haft valpar. Jakttid för licensjakt på varg är från och med den 2 januari till och med den 5 februari. Tillåtna vapen och fångstmetoder För jakt på varg krävs kulvapen klass 1. Tillstånd för användandet av hagelvapen vid viss skyddsjakt kan ges av Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen besiktigar fällda vargar
Besiktningsmän från länsstyrelsen besiktigar fällda vargar. Hela vargkroppen tas omhand och skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt. Förvaltning och forskning samarbetar och många provdata som samlas in används inom vargforskningen. Vid licensjakt får jägaren behålla skinnet.

Informationen från Naturvårdverket, senast uppdaterad: 30 augusti 2019 Sidansvarig: Mikael Wallén .....


JennieNilsson20200114

Jennie Gaby Christel Nilsson 47 år född i Torups församling i Hallands län .... som sedan januari 2019 är landsbygdsminister i Regeringen Löfven och socialdemokratisk politiker .....


Svar från Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ==> Skyddsjakten på varg fungerar bra!
I juni 2015 gav tidigare landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka hur skyddsjakten på varg kunde utvecklas.
Vi lät nuvarande Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svara på frågan varför inte regelverket ändrats?
Naturvårdsverket bedömde att det inte fanns skäl att ändra varken författningar eller vägledning. Regeringen bedömde att utvecklandet kan åstadkommas inom ramen för gällande lagstiftning och praxis
Rapporten lades efter remittering till HANDLINGARNA svarar landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett mejlsvar till Svensk Jakt

Anser du att vi har en välfungerande skyddsjakt på varg i Mellansverige? Ja säger Jennie Nilsson (S), myndigheterna fattar beslut skyndsamt och det finns ett skyndsamhetskrav för den domstol som prövar överklagade beslut.

Vid beslut om skyddsjakt måste tre förutsättningar vara uppfyllda:

- att beslut om skyddsjakt ska leda till att allvarlig skada på exempelvis boskap förhindras,
- att det inte finns annan lämplig lösning än skyddsjakt
- att beslut om skyddsjakt inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten.

Om dessa TRE kriterier sammantaget INTE är uppfyllda kan myndigheten inte fatta ett beslut om skyddsjakt, menar Jennie Nilsson.


vargnorrbotten2020202011

Anna Danell Savela, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att de vargar som kommer till Norrbotten oftast är av finsk-rysk ursprung - alltså vargar som Naturvårdsverket vill ska vandra vidare, ner till det så kallade "vargbältet". Foto: Lars-Henrik Andersson .... Artikel Svensk Jakt 11 januari 2020 .....


Genetiskt viktiga vargar bromsar skyddsjakt i Norrbotten

De senaste fem åren har länsstyrelsen i Norrbotten fått 14 ansökningar om skyddsjakt på varg. Inte en enda har beviljats. Enligt länsstyrelsen beror det på flera orsaker. Den främsta är att det handlar om genetiskt viktiga vargar som Naturvårdsverket vill ska vandra söderut till vargbältet i Mellansverige.

Varg i renskötselområdet

Redan i propositionen Sammanhållen rovdjurspolitik från december 2000 fastslås att det även inom renskötselområdet bör vara möjligt med enstaka vargföryngringar utanför åretruntmarkerna.

Den huvudsakliga delen av vargstammen måste emellertid finnas utanför renskötselområdet, menade regeringen, som föreslog att målet för vargstammens förekomst i renskötselområdet i huvudsak begränsas till de områden utanför åretruntmarkerna där den gör minst skada.

I propositionen En ny rovdjursförvaltning (prop. 2008/09:210) ansåg regeringen att vargstammen bör begränsas till områden utanför renskötselns åretruntmarker och att enstaka invandrande vargar bör kunna accepteras under förutsättning att de inte etablerar sig i renskötselområdet.

I regeringens proposition 2012/13:191 En hållbar rovdjurspolitik, från 2013, skriver regeringen att varg är det rovdjur som är svårast för rennäringen att hantera:
"Mot denna bakgrund är regelbundna föryngringar av varg i stora delar av renskötselområdet inte möjligt att förena med modern renskötsel. Men i den mån det kan vara möjligt med enstaka föryngringar, bör föryngringarna begränsas till områden där de gör minst skada, oavsett om det är i åretruntmarkerna eller i vinterbetesmarkerna. Det kan vara områden där det inte finns renar under den aktuella perioden eller där förutsättningarna för att vidta förebyggande åtgärder är gynnsamma."

Vidare skriver regeringen i propositionen att det är mycket viktigt att invandrade vargar kan ta sig till vargpopulationen i Mellansverige och att genetiskt värdefulla vargar som invandrar från nordost till renskötselområdet i första hand ska flyttas så snart som möjligt.

"Behovet av att tillåta vargförekomst i renskötselområdet under en längre tid synes inte välmotiverat med hänsyn till kostnaderna och svårigheterna att vidta förebyggande åtgärder."

I Naturvårdsverkets Nationella förvaltningsplan för varg 2014-2019, står att läsa:
"I stora delar av renskötselområdet kan regelbunden föryngring av varg vara svår att förena med modern renskötsel."


Så ska du förvara vapen - publicerad SvenskJakt okt 2018 ......


forvaravapen20180808

Det ställs högre krav för förvaring av vapen i en jaktstuga jämfört med att förvara vapnet i en bil. Foto: Olle Olsson och Jan Henricson .....


olawalimaa

Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa menar att Naturvårdsverket måste göra många justeringar i sitt förslag om regler för jaktvapen. Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson .....


De allra flesta jägare tar bilen till och från jakten

Så ska du förvara vapnen i bilen

==> Det här bör du tänka på när du transporterar jaktvapnen under färden.

Under transport ska vapnet hållas under ständig uppsikt och självklart får inte vapnet vara laddat. Med laddat menas att du inte får ha patroner i vapnets patronläge eller magasin (fast magasin eller löstagbart magasin som är instucket i vapnet.)
* Det råder oklarheter om du ens får ha patroner i ett löstagbart magasin under biltransport. Men Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa tolkar lagen så att det är OKEJ att ha patronerna i magasinet under transport om det inte är instucket i vapnet. *

* Det är inte prövat i domstol, men jag gör den tolkningen. Och det är givetvis bättre ju mer åtskilt magasinet och vapnet är, till exempel vapnet i bakluckan och magasinet i jackfickan.
* Att ha både vapnet och magasinet med patroner i samma fodral kan vara tveksamt, säger Ola Wälimaa.

==> Tas isär och packas ned

Vapnet ska också "om det lämpligen kan ske" vara nedpackat och isärtaget.
En repeterstudsare, där det är lätt att ta bort slutstycket, ska alltså delas genom att slutstycket tas ur.
Även brytvapen ska delas genom att du tar bort framstocken.
En generell rekommendation är att du dessutom förvarar vapnet i fodral eller liknande vid transport i bil.

==> Om du stannar

Men vad gäller då om du måste tanka, handla, äta eller göra något annat kortare ärende under transporten? I första hand, och om det är praktiskt möjligt, ska du ta med dig ditt vapen. Det ska då vara isärtaget och nedpackat i fodral.

Men alla och envar förstår säkert det många gånger olämpliga i att ta med sig bössan på affären. Då ska du istället dela på vapnet och låsa in huvuddelen i bilen samt ta med dig vital del. Kan du inte dela ditt vapen eller om det har yttre hanar ska det förses med ett godkänt vapenlås.

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås "ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag." men det kan vara svårt att hitta sådana lås som kan monteras i ett vapen.

Såväl delat vapen som vapen försett med godkänt vapenlås ska förvaras väl gömt i bilen när du gör ditt ärende.

==> Det här är vapnens vitala delar

Kul- och hagelgevär med slutstycke: Slutstycke och pipa
Vapen av bryttyp (exempelvis hagelgevär): Kolv, baskyl och pipor. Om vapnet har blindavfyrats utgör framstock eller underbeslag vital vapendel om det inte är fråga om vapen med yttre hanar.

==> Om ditt vapen blir stulet

Om ditt vapen blir stulet och du anses ha varit försumlig i din hantering av vapnet förlorar du sannolikt rätten att inneha skjutvapen under normalt tre år. Du riskerar också att dömas till böter, eller i värsta fall fängelse i upp till sex månader.


De allra flesta jägare bor oftast i en stuga eller husvagn under jakten

Så ska vapnen förvaras under boendet

Det är inte alls ovanligt att bo i en jaktstuga eller husvagn i samband med jakten.
==> Det här gäller vid vapenförvaring när du vistas tillfälligt någon annanstans än i hemmet.

Det bästa är såklart att du förvarar dina vapen i ett godkänt säkerhetsskåp i din jaktstuga. Men livet ser inte alltid ut så att du alltid åker till samma stuga och jagar. Tvärt om kanske du hyr en stuga - eller bor i husvagnen under jakten. Där finns högst sannolikt inget godkänt säkerhetsskåp.

==> Godkänt vapenlås

Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter ska vapen som lämnas utan tillsyn i en stuga eller liknande delas och den vitala delen ska tas med. Vapnets huvuddel ska dessutom förvaras väl gömd och under betryggande lås.
Det krävs alltså inte ett säkerhetsskåp, men i vart fall ett äldre vapenskåp duger men även andra bra låsta utrymmen.
Men för ett brytvapen räcker det inte att ta med framstocken. Då ska vapnets huvuddel även vara låst med ett godkänt vapenlås.
* Så här skriver Rikspolisstyrelsen i sina föreskrifter:
"Delas ett vapen och medtas en sådan vital vapendel för vilken tillstånd till innehav inte erfordras, till exempel framstock till hagelgevär, ska vapnets huvuddel förvaras väl gömd och försedd med ett godkänt vapenlås."

==> Klass 3
Ett vapen som inte kan delas ska vara väl gömt, fastlåst och försett med ett godkänt vapenlås.
Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter är ett godkänt vapenlås "ett sådant lås som uppfyller de krav som uppställs i klass 3 för hänglås och hänglåsbeslag", men det kan vara svårt att hitta sådana lås som kan monteras i ett vapen.

==> Högre krav i jaktstuga
- Det ställs alltså högre krav för förvaring av vapen i till exempel en jaktstuga jämfört med att förvara vapnet i en bil, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

==> Jag ska på jaktresa för jakt på älg och fågel.
Jag har med mig studsare och hagelbössa och ska bo i husvagn. Hur ska jag förvara hagelvapnet när jag är ute och jagar älg?
- Bäst är ju att ta med sig båda vapnen och ha dem under uppsikt.
I annat fall kan man ta med vital del från hagelvapnet och gömma huvuddelen av vapnet i din låsta bil, och vice versa. Men det gäller bara vid kortare avbrott under jakten. Alternativt måste du försöka få tag på ett godkänt vapenlås till vapnet du inte tar med dig på jakten, säger Ola Wälimaa.

==> Om du bor på hotell
I Rikspolisstyrelsens föreskrifter ger myndigheten ett så kallat allmänt råd till dig som ska bo på hotell och ha med jaktvapen. I rådet framgår att om vapnet "inte kan förvaras under uppsikt bör det delas och vital del tas med eller låsas in i så kallat hotellsafe eller liknande utrymme."


Så blev avskjutningen på Hocksjön och Fjällsjö ......


helahocksjoavskjutning

Kronparken har skjutit 2 tjurar, 7 kor och 3 kalvar .... summa 12 älgar i backen vilket innebär att jaktlaget har 20 % mer än tilldelningen .... det är 3 kor över tilldelningen och 1 kalv under tilldelningen .....


helafjallsjoavskjutning

Lillmyrkilen har skjutit endast 1 kalv vilket är 1 tjur och 1 ko mindre än tilldelningen .... kanske är det bra att 1 kalv blivit skjuten i alla fall .....


redovisninghocksjofallavg

Kronparken har alltså skjutit 2 tjurar, 7 kor och 3 kalvar .... vi skall betala 250 kr för vuxet djur och 50 kr för kalv .... belopp som skall erläggas är 2400 kr .....


betalningfallavg20200204

Då är även inbetalningarna gjorda på fällda älgar och jakten för perioden 20190201-20200131 är därmed avslutad .... betalningarna belastar ekonomin för jakten 20200201-20210131 .... inbetalningarna är gjorda den 4 februari 2020 .....


Föreläsning av AniCura veterinär på ClubJaktia i Falun ......


Jaktiahundutb-1

En mycket inressant förläsning som jag kände var en 'utökning och repetition' av utbildningen 'Vård i det Vilda' .... gick utbildningen 'Vård i det Vilda' på försommaren 2017 .... kursen var en heldags kurs med praktiska övningar på 'dockor' och förevisning på kursledarens egen hund ..... man glömmer tyvärr lite under åren då det som tur är inte händer allt för många 'olyckor' på våra jakter .....


Jaktiahundutb-2

Föreläsning av AniCura veterinär på Jaktia i Falun .... det var dessutom 3 st ytterligare trevliga medarbetare från AniCura som hade sin/sina hund/-ar med sig för att vi deltagare på föreläsningen skulle få något att öva på .... det var mycket snälla och 'tåliga' hundar och ville gärna 'gosa' .... Tomas Sund kommer från norra tyskland och har arbetat i Sverige och AniCura sedan 2018 berättade han .....


Jaktiahundutb-3

Vi välkomnades av denna reklam-vimpel utanför Jaktia butiken vid Norslund i Falun ....
Anicura TC AB är ett svenskt privatägt aktiebolag, som driver djursjukhus och kliniker för sällskapsdjur.
Ägare är Mars Petcare med huvudkontor i Danderyds kommun och omsättning 2016 var 1,8 miljarder kronor. Företaget grundades 2014 (2011), antal anställda var 2016 cirka 2000. Det finns omkring 30-talet dotterbolag fördelade i Tyskland och dess grannländer.


"Veterinärerna har gett bort sin bransch".....

De hemliga riskkapitalisterna har blivit supermiljonärer, nu lockar nya branscher som husdjur och ensamkommande flyktingbarn. Det får professorn på Handelshögskolan att tala om "råkapitalister". Här publiceras ett utdrag ur den nya boken "De svenska riskkapitalisterna", skriven av SvD Näringslivs reportrar Carolina Neurath och Jan Almgren. publicerad 2014-09-01

Valedo Capital har lyckats knyta till sig en verklig tungviktare i den svenska samhällsdebatten, den forne statsministern Göran Persson (S). Han sitter som ordförande och delägare i ett av Valedos bolag, Cambio Healthcare Systems. Persson har därmed gjort en liknande resa som sin före detta finansminister Pär Nuder, som lämnade politiken och gick in i riskkapitalsektorn. Både han och Göran Persson avböjer en intervju.

Riskkapitalets inträde i veterinärvården har väckt oro bland djurägare.

Många räknar med att priserna stiger och att veterinärerna nu håller kvar hundarna, katterna och hästarna längre än nödvändigt för att få ut så mycket pengar som möjligt av försäkringsbolaget.

Flera artiklar i tidningen Ridsport vittnar om höga priser och farhågor om att hästarna stannar länge och får behandlingar precis så långt som maxbeloppet på försäkringen räcker.Det här avspeglar sig i försäkringspremierna, som nu har höjts.

I april 2013 skickade Agria Djurförsäkring ut ett brev till smådjursägare med en varning om att premierna ska höjas.

"Vi såg en trend i första kvartalet 2013 där priserna gick upp och som oroade oss", säger Pekka Olson, chef för veterinära strategier på Agria Djurförsäkring. Han tillägger att ökningen sedan stannade av, och att premierna nu stannat på den nya högre nivån.

Det var i början av 2012 som den svenska djursjukvården intogs av två bolag, som nu dominerar marknaden i Sverige. Riskkapitalägda Evidensia är alltså det största, det mindre är Djursjukhusgruppen, med investmentbolaget Fidelio Capital som huvudägare.


Jaktiahundutb-4

Jag kom till föreläsningen så där vid 18-tiden och då var det nästan fullt i lokalen .... skulle tro att vi var uppåt 70 personer och kanske mer på föreläsningen .... jag hamnade precis utanför bilden i vänster kant .... och här har Tomas Sund kommit i gång med föreläsningen .... jag vill dock tillägga att föreläsningen var bra och nyttig oavsett 'Riskkapitalisterna' i branschen .....


Jaktiahundutb-5

Efter halva föreläsningstiden så var det dags för lite kaffe och kaka .... butiken var i princip öppen för att få köpa varor ur .... många gick runt och hade med sig lite 'prylar' fram till disken för att få betala .... denna gång stod jag emot frestelsen att handla men på föreläsningen om Viltövervakning jag var på så gick det åt 800 kr på ett par Lundhags byxor .... så kan de gå .....


Jaktiahundutb-6

Ett litet utdrag ur powerpoint bilderna som visades under förläsningen .....


kursboken-3

Hade en stark känsla av att ämnen som togs upp i kursen 'Vård i det Vilda' skulle vara ett 'huvuddrag' även denna kväll .... jag kopierade denna bild från mitt tidigare 'arkiv' och tog den med mig till föreläsningen på kvällen .....


Föreläsninge tar sin början

Jaktia personalen började med att hälsa deltagare och AniCura personalen välkommen till kvällens föreläsning

Tomas Sund Veterinär på AniCura i Falun började föreläsningen med en presentation av AniCura och sina medarbetare denna kväll!

Föreläsningen startade med frågan! Vad gör man vid en olycka som första åtgärd ?

Svaret är ==> Man säkrar platsen !!
Se till att hunden och övriga kommer på en plats där inte något yttre kan störa det fortsatta arbetet, se punkt 'L' ovan!

Gå vidare med att Exponera/Skydda
Gör enligt ==> punkt 'E' ovan dvs Exponera det du behöver se och skydda allt annat mot väder och vind

Man kollar enligt punkterna 'A+B+C' ovan ==> A=Luftväg(Airway) - B=Andning(Breathing) - C=Cirkulation(Circulation)

NOSSNARA
Men Men som första åtgärd ==> Gör en nossnara på hunden alternativt sätt en munkorg på hunden .... den hundägare som vet med sig att 'min' hund är 'kinkig' skall i förebyggande syfte ta med en munkorg till jakten!! En hund som är skadad eller sjuk kan bitas. På grund av smärta kan skadade eller sjuka hundar bitas även om de är medvetslösa! Koppla alltid en skadad hund och vid behov ska du nossnara (säkra) den innan du försöker ge första hjälpen.
==> Nossnara aldrig en hund som kräks eller blöder ur munnen.
Det är viktigt att hålla hunden så lugn som möjligt och undvika stress.

BÄRA OCH FÖRFLYTTA EN HUND VID OLYCKA
Se till att hundens rygg och nacke har stöd vid förlyttning. Använd till exempel en filt eller en jacka som bår. Skadade ben hålls om möjligt i högläge. Om hunden har svårt att andas ska du, om möjligt, låta den själv inta en position där andningen underlättas. Hunden väljer ofta att sitta alternativt att inta bröstläge.

Obs! Onödig förflyttning av hunden ökar smärtan och kan orsaka ytterligare skador.

Så bär du din hund på bästa sätt.
Vid en olycka är det viktigt att veta hur du på bästa sätt förflyttar din hund. Här kan du följa fyra enkla första hjälpen råd hur du bär din hund utan att skada eller förvärra hundens skador.Lägg hunden på dess högra sida (vänster sida upp) på ett stadigt, plant underlag (hjärtat är placerat lite till vänster i hundkroppen)
se till att frigöra luftvägar genom att dra fram tungan lite försiktigt

TRANSPORTERA EN HUND I BUR TILL VETERINÄREN

STOPPA BLODFLÖDE
Stoppa all blödning så fort som möjligt! För att stoppa ett akut blodflöde behövs inte nödvändigtvis ett sterilt tryckbandage, det viktiga är att blodflödet stoppas!
Blödningar från små sår upphör normalt inom några minuter.

Allvarliga blödningar kräver akut första hjälpen. Om det inte behandlas kan det leda till chocktillstånd och i värsta fall döden. Hundar som måste sys bör komma till veterinär snarast möjligt. Sprutande och/eller pulserande blödning innebär artärblödning som kräver tryckförband. Blodet är då klarrött.Lägg bandage med en hårt rullad kompress eller liknande mot såret och tryck tills blödningen upphör. Se till att förbandet sitter åt så att blödningen stoppas men inte snör åt blodtillförseln. Lätta tillfälligt på förbandet var 30:e minut. Om blödningen fortsätter, förstärk bandaget. Högläge av det skadade området om det är möjligt. Transportera hunden till veterinär.

En hund på 30 kg har cirka 2,5 liter blod i kroppen


hundenspuls-1

Hundars puls är lättast att hitta/känna på insidan av ljumsken .... Träna på att hitta din hunds puls innan faran är ett faktum ....
För att känna pulsen i lårbensartären sätter du fingrarna på insidan av ljumsken/låret ....
Flytta runt fingrarna tills du hittar pulsen.
Hittar du inte pulsen i den uppkomna situationen kan du också känna efter hjärtslag genom att lägga en hand på nedre delen av bröstkorgen bakom vänster framben !! .... här ligger hunden på sin högra sida .....




CHOCK
Vi sjukdom eller skada kan en hund hamna i CHOCK. Detta är farligt för hunden. Chock uppstår när hundens vitala organ inte får tillräckligt mycket syre och/eller vid större förlust av blod. Om tillståndet inte behandlas kan hunden dö.

Symtom på chock hos hunden ==>
Blekt tandkött.
Svag, hastig puls och snabb, ytlig, oregelbunden andning.
Vidgade pupiller, kalla öron och tassar.
Svaghet, yrsel, kollaps och slutligen medvetslöshet.

Så gör du om hunden hamnat i chock ==>
Handskas varsamt med hunden. Försök att få den lugn genom att prata med den. Håll om möjligt kroppskontakt.
Stoppa eventuell blödning med tryckförband och/eller högläge.
Kontrollera andning, puls och fri luftväg
Håll hunden varm och transportera den till veterinär.


HUNDENS TEMPERATUR
För att veta om din hund är sjuk eller mår dåligt är det bra att ha koll på hundens kroppstemperatur.
Normal kroppstemperatur för hundar är 38°C-39°C. Temperaturer under 37°C och över 40°C är tecken på att något är fel. Hundens temperatur mäts lättast i anus.

HEIMLICHMANÖVER PÅ HUND
Så utför du Heimlichmanöver på hund. Om något fastnat i hundens hals eller strupe kan du behöva utföra Heimlichmanöver. Här lär du dig steg för steg hur du går tillväga. ==> se bild nedan!


heimlichmanoverpahund

1) Vänd hunden upp och ner om möjligt, med ryggen mot ditt bröst.
1.1) Placera hundens huvud mellan dina ben.
1.2) Ta tag runt buken på hunden.
1.3) Lyft hunden mot ditt bröst.
1.4) Om du inte orkar lyfta hunden kan du ställa dig bakom hunden och ta tag med båda armarna runt hundens buk.
2) Med båda armarna ger du hunden fyra stora "björnkramar" över magen. Var inte rädd för att ta i för hårt. Kraften ska vara så pass hård att det ger resultat. Anpassa trycket efter hundens storlek.
3) Kontrollera om föremålet har lossnat. Om så är fallet, ta bort det och ge tre nosinblåsningar. Om luften fortfarande inte passerar, fortsätt med ytterligare kramar.
4) Uppsök veterinär omgående.
.....


konstgjordandninghund

Kontrollera hundens andning
Kontrollera om hundens bröstkorg höjs och sänks vid in- och utandning.
Om du inte ser några bröströrelser kan du hålla handen framför hundens nos för att känna värme/luftrörelser från andningen.
Du kan också hålla en fickspegel framför nosen och se om det bildas imma på spegeln.


konstgjordandninghund-2


hjartlugnraddning-1
Så gör du hjärt- och lungräddning på hund


hjartlugnraddning-2


klobrott-1
OBS Minska risken för kloskador genom att hålla hundens klor kortklippta OBS


klobrott-2



Andra former av skador och påverkan

==> Ormbett
Helst bör man uppsöka veterinär, men lite beronde på hur hunden uppträder och om det syns att hunden är kraftigt påverkad av bettet, huggormsbett är farligast, snokbett är betydligt lindrigare och kanske inte märks alls. Oftast blir bettet på tassar och nos

==> Insektsbett, geting, bi, humlor
Inte så farligt, kolla om hunden har andningsbesvär

==> Förgiftningar, råttgift, snigelgift, frostskyddsvätska
Här finns det nog bara en rekommendation, uppsök veterinär snarast

==> Främmande föremål i Öga
Om möjligt spola ögat annars uppsök veterinär, peta inte med pincett eller motsvarande i ögat

==> Främmande föremål i Öra
Enda möjligheten är att du ser något i 'ytterörat' som går att ta bort, annars besök veterinär

==> Munhåla
här kan det vara bra om husse/matte vänjer hunden vid att man får titta i mun och in i svalget, det skall vara lätt att kunna plocka ut förmålet ur munnen, använd inte 'våld' på att få bort förmålet, annars besök veterinär



Bra att ha med på jakten för hundens 'bästa'


==> Engångshandskar
==> GPS på hunden
==> Febertermometer för anus (ej mun/öron)
==> Fästingplockare
==> Gasbinda
==> Munkorg/snara
==> Plastpåsar
==> Plåstertejp på rulle
==> Reflexer
==> Ren handduk
==> Rena kompresser
==> Riklig mängd koksaltlösning (gärna i form av engångsspolflaskor)
==> Sax
==> Självhäftande stödförband
==> Skyddssko
==> Skyddsväst som är väl anpassad för hunden
==> Sårtejp/kirurgtejp
==> Telefonnummer till veterinärer och djursjukhus
==> Tryckförband
==> Värmande filt, till exempel aluminiumfilt


Då var föreläsning av AniCura slut och AniCura och Jaktia tackade för sig ......

doggybeg
När vi sedan gick därifrån så delade AniCura och Jaktia ut en liten 'doggybag' till varje deltagare .... den innehåll två påsar med hundmat och en liten vattenflaska i plast att ha med sig på jakten .....


Alla måste städa efter sig i naturen !!! ......


gravlingiplatburk

Debatt i Svensk Jakt publicerad 24 febr 2020 Foto: Privat .... Det är straffbart att slänga sopor i naturen .... Det kan få katastrofala följder för viltet .... som för den här grävlingen som i jakt på något gott fastnat med huvudet i en plåtburk .... det här gäller nog inte bara viltet utan också våra kära och ovärderliga kompisar i skogen JAKTHUNDEN också .... om inte hunden fastnar i plåtburken så kanske hunden kan skära sig i tungan eller trampa på något vasst .....


barplockarlager

Den här bilden innehåller två saker 'boende' och 'nedskräpning' .... det är för det första ovärdigt att låta bärplockare bo på detta sätt .... och det är också så att det blir mycket som lämnas kvar på en sådan här plats när bärplockningen är avslutad i form av 'skräp' som är både farligt och fult .... den här bilden kommer från Tingsnäs viltvårdsområde i Dalarna Foto: Katarina Charm/DT publicerad 15 aug 2013 .... nu är ju detta några år sedan och jag tror i min 'naivitet/blåögdhet' att det blivit något bättre .....


skrapinaturen

Det är tråkigt när en jakträttsinnehavare får sina marker nerskräpade på detta sätt .... Lagstiftningen kring vem som ansvarar för att ta hand om andras skräp som hamnar i privat skog och mark är inte helt tydlig .... men i många fall är det markägarens ansvar att städa upp och hantera avfallet .... men vi som jägare har alltså en skyldighet att 'plocka upp efter oss' för allas trevnad och för våra djur så inga skador och olyckor inträffar .....


SORTERA PÅ PLATS
Vi har plast, glas, papper, metall, matrester och brännbart .... dessa 'sex' grupper är de stora och har en naturlig indelning precis som vi gör i vårt hem .... men de finns också miljöfarligt 'gods/avfall' som inte hör hemma i någon av de 'sex' grupperna
Vi behöver ha möjligheten att redan vid jaktstugan kunna källsortera våra sopor .... matrester går att kompostera redan vid jaktstugan men detta skall i så fall läggas i en komposttunna .... det blir några fler sopsäckar och sortera i .... men hur enkelt är det inte sedan att tömma detta i rätt container på återvinningscentralen
Det blir lite mer jobb initialt för oss i jaktstugan och det blir mycket enkelt för den som tar med sig detta till återvinningscentralen .... med återvinning bidrager vi till en hållbar framtid

MYCKET KAN ÅTERVINNAS
Enligt miljöbalken är det förbjudet att slänga skräp i naturen. Den som gör det kan få böter eller fängelse upp till ett år
Är det större mängder sopor som dumpas på en jaktmark ska markägaren anmäla det till polisen eller miljökontoret i sin kommun.
Sedan årsskiftet 2020 tar vissa återvinningscentraler inte emot säckar med blandat avfall!! Anledningen är att man vill minska felsorteringen.
Analyserna visar nämligen att hela 70 procent av innehållet i blandade säckar är sådant som kan återvinnas i stället för att eldas upp


atervinning2020


Utbildning i eftersök - distansutbildning via Cuorsio.com på nätet ......


eftersokinledning

Blev erbjuden denna 'rabatterade' utbildning från Svenska Jägarförbundet då jag har gått utbildningen till Jaktledare tidigare .... har därmed gått Jaktledarutbildningen två gånger och detta beror på att man från Jägarförbundet annonserade att man skulle ha en jaktledarutbildning med fördjupad juridik på innehållet i Rättvik 2007 och jag anmälde mig på direkten .... väl framme på kursorten så fick jag veta att det inte skulle bli så .... tyvärr så hade det blivit fel i upplägget enligt kursledaren .... men-men när man ändå var på plats och betalningen var gjord så var det bara att deltaga i utbildning även nu .... jag gick min första jaktledarutbildning i Leksand 2005 .... har nu även kursen Älgförvaltning på gång på distans via Cursio .....


kursintygeftersok

Efter ganska många intressanta timmar framför bildskärmen har jag nu gått igenom alla 11 kapitel i kursen 'Teoretiskt Eftersök' .... den var mycket lärorik och nyttig även för den som normalt inte går eller har hund .... den riktar sig till alla i ett jaktlag .... kostnaden med att läsa den på nätet var 199 kr och då hade jag rabatt på 50 kr .....


Klartecken från Mark- och miljööverdomstolen om Hocksjön ......


hocksjon20200416-1

Då blev det klart med igångsättningstillståndet för JP Vind i Hocksjön .... då återstår och se vad detta innebär för området Kronparken och Lillmyrkilens Jaktlag och den framtida jakten och jaktstugan .....


hocksjon20200416-2

Det blir 45 stycken vindkraftverk på området .... exakt var dessa skall stå tror jag inte att vi riktigt vet ännu .... det finns ju en viss oro för hur det går med våran jaktstuga i framtiden .....


hocksjon20200416-3

Att döma av tidsschemat så ser det ut att bli helt stopp under 2021 för jakt .... bygget planeras att påbörjas under 2021 och anläggningen beräknas vara klar under 2022 .... 2020 ser ju ut att vara räddat för jakt då man kommer att hålla informationsträffar och göra upphandling av entrepenörer .... 2022 kan ju ligga på gränsen för att få jaga .....


Är vindkraften en hot mot JAKT - MILJÖ - MÄNNISKAN ......


miljohot-1

Debatt: "Skogen du jagat i är förbjudet område"
Du och jag, alla som har en elräkning i Sverige, betalar för stolleriet med vindkraft och har så gjort i flera år.
Alla djur far illa av vindkraften och där kraftverk etableras kan man glömma jakt och svampplockning.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se Publicerad den 27 april 2020 - Foto: Olle Olsson -


Riktig jaktjournalistik gör skillnad

Vindkraften är inte miljövänlig. Den dödar miljontals insekter, de som det börjar bli brist på. Vindkraftverken dödar även fåglar, företrädesvis rovfåglar som dör i hundratusentals i kollisioner med kraftverken. Samtidigt får vi knappt bygga en väg för att det finns ett rovfågelbo i närheten.
Alla djur far illa av vindkraftverken, så även vi människor. Det är ljudet vi inte hör som är farligt. Ljudet från kraftverken stör vår sömn och det vet ju alla att störd sömn under lång tid orsakar hjärtfel.

Stora inskränkningar

Nu ska vi titta på vad som krävs för att dessa vindkraftverk ska kunna sättas upp. Det krävs mycket breda vägar i skogen, skog avverkas med två-tre hektar per vindkraftverk. Man får inte vistas inom de områden de är uppsatta för det är ett industriområde, där som du tidigare vandrat med dina barn och barnbarn.
Kanske har du sett skogen som något mycket värdefullt, det kan du glömma nu för det är en industripark. Den skog som du jagat i den får du inte tillträde till. Och allt i miljöns namn eftersom någon fått för sig att dessa kraftverk är så miljövänliga.

Vindkraftsbolagen säger att verken håller i 20 år.

De brukar vara slut efter max 15 år, då de ska skrotas.
Skogsägaren är enligt lag skyldig att sanera markerna från dessa verk och det gäller även cementklumpen i marken.
Har du tänkt att arrendera ut dina marker så tänk efter en gång till. Det är du som får stå för kostnaderna när dessa verk ska bort.


Oseriösa företag

Dessa vindkraftsbolag är det mest oseriösa jag kan tänka mig. Tyska bolagen har startat upp företag i Sverige. Ett företag som jag kontrollerat har inte gått med vinst de senaste sju åren.
Bolagen påstår att kommunen kommer att bli så rik, för när kraftverken går med vinst ska de betala si och så mycket till kommunen. De kommer aldrig att gå med vinst, för de första sju åren ska intäkter betalas tillbaka till bolaget i Tyskland, det bolag som hållit dessa chefer som stått för företagen i Sverige med lön.
Ingen ska inbilla mig att någon gör något gratis. De har naturligtvis lånat ut pengar till det bolag som upprättats i Sverige, och när detta bolag börjar tjäna pengar kommer det tyska företaget att börja inkassera.

Fler lögner

Utöver det ljuger dessa vindkraftsbolag än mer, för de säger att det ska bli så många jobb för svenska företag tack vare vindkraften. Men vi minns hur det gick i Viksjö, där ingen av de som arbetade med kraftverken fick betalt. Nu har visst Skanska tagit över det bygget, men jag tror inte att det blir några svenskar som får arbetstillfällen. Hur det går för dem som redan gjort jobbet står väl i stjärnorna.
Men det blir väl som alltid. Den lilla människan blir alltid blåst.

Inga-Lill
Debatt:
Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.
debatt@svenskjakt.se


miljohot-2

Debatt: "Huvudet på spiken om vindkraften"
De som får ta emot den värsta smällen av denna vindkraft är, utöver naturens växt- och djurliv, kommande generationer som måste sanera efter härjningarna.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se Publicerad 29 april 2020 - - Foto: Olle Olsson


Riktig jaktjournalistik gör skillnad

Signaturen Inga-Lill har verkligen träffat huvudet på spiken.
I en debattartikel om vindkraft på Svenskjakt.se klär hon informativt och effektivt av bluffen som våra översittare gått på.
Hon avslutar också att det är den lilla människan som får stå för notan. All ekonomi bygger ju på att det är de minst kapitalstarka som ska stå för fiolerna.
Massmedia, industrin, kommuner och andra verkställande organ vill varken se eller höra sanningen och man struntar blankt i dem som på ett eller annat sätt blir drabbade.
De som får ta emot den värsta snytingen är, förutom naturens växt- och djurliv i alla dess former, de kommande generationerna som blir de som tvingas städa och sanera efter dårskapens härjningar.
Beslut utan föregående konsekvensanalyser borde inte få tas.

Lagen om tjänstemannaansvar som togs bort av riksdagen den 1 januari 1976, borde återinföras för att skydda samhället och dess rättslösa medborgare mot dåliga beslut.

Per Sjöswärd
Rimforsa
Debatt:
Detta är ett debattinlägg. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.
debatt@svenskjakt.se


Riksdagen har beslutat att tjänstemannaansvaret ska återinföras


riksdagshuset

Riksdagen har skickat till regeringen att tjänstemannaansvaret ska återinföras fullt ut.
Det så kallade tjänstemannaansvaret ska återinföras enligt ett beslut taget av riksdagen i våras(2018). Det innebär att även mindre tjänstefel kommer bli straffbara och inte som de senaste dryga fyrtio åren endast grova tjänstefel. Nu återstår att vårens antagna motion ska förvandlas till lag. Artikeln är från 2018-11-08 10:05


Ofta får man höra om att tjänstemannaansvaret avskaffats och borde återinföras.
Ofta har de som skriver detta dålig koll på vad det handlar om.

Moderaten Ida Drougge har i en motion från förra året(2017) summerat vad tjänstemannaansvar handlar om rätt väl. Undantaget grova tjänstefel i myndighetsutövning så var det tänkt att tjänstefel skulle hanteras som personalärenden och inte straffrättsligt av domstol.

Nu återinförs dock fullt straffrättsligt ansvar för offentliganställda tjänstefel.
Drougges motion anger följande, min fetstil:
"1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidga brottet tjänstefel så att även annan myndighetsverksamhet än myndighetsutövning innefattas och exempelvis hantering av offentliga medel är inkluderat, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa de straffrättsliga påföljderna suspension och avsättning vid myndighetsutövning och tillkännager detta för regeringen.
3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidga brottet tjänstefel så att även ringa tjänstefel följs av straffansvar och påföljd och tillkännager detta för regeringen."
Motionens yrkanden 1-3 antogs i våras, tillsammans med huvudmotionen och en lång rad andra motioner från övriga partier i ärendet.

Fullt tjänstemannansvar återinförs alltså, men det är upp till regeringen att lägga fram det lagförslag som gör detta. Så har ännu inte skett, men en enig riksdag står alltså bakom återinförandet.

Detta innebär också att du som statlig eller kommunal tjänsteman framöver kommer kunna åtalas för tjänstefel även i ringare fall.

Men först ska väl ärendet begravas av en framtida regering i ett antal år av utredningar.

Kan vi nu sluta tjata om tjänstemannaansvaret borde återinföras. Ligg istället på regeringen om att tillsätta de utredningar och andra åtgärder som krävs för att riksdagens tydligen enhälliga beslut ska verkställas. Frågan är bara vad det ska tjatas om istället?

Det blir alltså ett personligt ansvar för tjänstemän även vid ringa tjänstefel, inklusive hanteringen av offentliga medel ("slöserier") och inte bara myndighetsutövning mot enskilda medborgare.
Detta är förstås mycket positivt, då det inte bara återupprättar förtroendet för offentliganställda, utan rimligtvis även kommer leda till ansvarsfullare bruk av skattemedel, och att lagar följs.
Bryter en offentlig tjänsteman mot lagen framöver, så kan vederbörande åtalas även i mindre allvarliga fall.


Björkhöjden och Kilen våren 2020 - saltsten och rovdjur


bjorkis20200505-2

Mats och Sören inne på området Björkhöjden/Kronparken för avlastning - tankning - uppsittning .... här fyller Sören på med bensin åt Mats .... parkering vid Betongvägen .... verkar finnas en hel del med snö kvar i marken .....


bjorkis20200505-1

Lite tillsyn och vila i stugan på Björkhöjden/Kronparken .... brasan är tänd och säkert är det lite fika också .... Sören kollar in en bild i Iphonen .... ser ut som golvet behöver 'skuras' till höstens? jakt .....


Björn och Järv spår på Kilen och Gessjön ......

bjorkis20200505-31

Björn/ursa spåret är uppe på Lillmyrkilen är cirka 17 cm brett .... en ung björn/unge är spåret 4-7 cm .... överåring 8-11 cm .... vuxen 12-19 cm .... detta innebär att spåret tillhör en vuxen björn .....


bjorkis20200505-4

Järv/filfrasen spåret uppe på Lillmyrkilen .... Spåren efter en järv är ganska avslöjande med avtryck efter stora framtassar och mindre baktassar. Tassarnas placering i förhållande till varandra kan se lite olika ut, men det är nästan alltid galopp som gäller. Under bra spårförhållanden kan man se tydliga avtryck efter fem tår, både på fram- och baktassarna. Järven är delvis en hälgångare vilket avslöjas av märken efter häldynorna från framtassarna. Baktassarna, där emot, har inga häldynor. I förhållande till sin storlek har järven riktigt stora fötter, framtassarna mäter ungefär 12-15 cm och baktassarna 8-10 cm .....


Förberedelser jakt 2020


SCA-prov2020

Som alltid på Nagasjön/Lillmyrkilen måste det finnas ett godkänt genomfört prov i Skog och Klövvilt .... men nu menar Jaktledare Sören att man inte behöver göra detta varje år .... tydligen lite beroende på om det tillförts något nytt i detta prov .... på mötet med ÄSO-t hade man informerat om detta säger Sören .... men jag har nu gjort detta i alla fall och kan inte säga om det tillförts något nytt i detta prov 2020 .... 20 frågor och 90 % av dessa skall vara rätt dvs 18 frågor skall vara rätt besvarade .... man utför provet genom uppkoppling didgitalt mot 'webbsidan/siten' där de flesta skogsbolagen finns representerade .....


Statligtjaktkort20202021

Det har skrivits mycket om det statliga jaktkortet och att många 'skippar' att lösa denna avgift .... jag har som alltid löst detta jaktkort .... nuvarande avgiften är 300 kr för jakten 2020-2021 .....


medlemsochforsakring

Alla jägare måste ha en försäkring under jakten .... i och med medlems avgiften i Jägarnas Riksförbund har jag betalt en försäkring .... har även medlemsskap i Jägarförbundet .....


intyg20200611

Intyg och skjutningen på hemmabanan i Främsbacka är avklarad den 11 juni (det blev tyvärr infört fel datum på intyget) .... 20 (5`,5,5,5`) 19 (5`,4,5,5) 17 (5,4,5´,3) det här visar att stillastående älg har gått bäst som är första och tredje avlossade skottet i serien .... det brukar vara så oftast men resultatet är helt OK .... det blev skjut-intyg och nu är alla krav därmed tillgodosedda inför jakten 2020-2021 .....


Skjutstatistik på Främsbacka den 11 juni 2020 .....

Skjutningen den 11 juni gick bra, tittar jag på skjutregisteringen så blev det bäst i början av skjutningen och där presterade jag godkänt med intyg och mot slutet blev det åter en fullträff och Guldet blev 'mitt' också, det var riktigt trevligt .... man är inte helt borta i skjutningen trots 'mogen' ålder

Det blev 5 skjutomgångar med 3 serier i varje omgång alltså 12 skott i varje skjutomgång
Totalt blev det 60 skott och gevärspipan var riktigt varm kan jag intyga

8 st godkända serier

7 st icke godkända som säkert hade med skytten att göra

Kostnaden för dessa 60 skott ligger väl på så där närmare 600 kr .... använde i år en 6,5 SAKO kula normalt brukar använda NORMA, jag kan säga att SAKO var minst lika bra och den brände inte fast tack och lov

32 st 5-or vilket är bra då detta är övervägande träffar och av dessa är 13 st 'fem-ettor'
8 st 4-or
7 st 3-or
4 st T 'träff'
9 st 'BOM' (utanför träffområdet)


4 serier med 20-17 poäng, vilket blir 'Guldskyttemärke'
4 serier med 16-10 poäng, vilket blir 'Bronsskyttemärke'
6 serier med 1 bom i varje serie blir 'Träningsmärke'
1 st serie med 2 bom blir 'dubbelt' 'Träningsmärke'


framsbacka20200611-1

Här står Helena Tiborsdotter i rosa tröja med sin dotter .... alla håller avståndet så gott det går .... Helena har vapenverkstad 'Helenasvapenverkstad' på orten Ryggen strax utanför Falun mot Gävle .... Helena var också en av skjutledarna för kvällen .....


framsbacka20200611-2

Väldigt lite folk på kvällen .... men första skjutkvällen brukar det vara lite 'tunt' med folk .... har varit och skjutit någon gång i augusti också och då är det 'knökfullt' man hinner med 1-2 skjutomgångar på kvällen mellan 17:30 - 19:30 .....


Krav vid skjutning för godkänt av skyttemärke

skyttemarke-2

Minst Brons gäller som godkänt för att jaga på Skogsbolagens mark och för oss på Kilen som är SCA bland annat.... Brons är att minst samtliga skott skall vara inom träffområdet .... vårt jaktlag Lillmyrkilen/Kronparken kräver dock att minst 30-40 skott skall avfyras på en jaktskyttebana alternativt godkänt skjutprov med lägst brons .... det finns regler som säger att banan måste vara godkänd av 'myndigheten' för att man skall få skjuta på banan .... påträffas man på en skjutbana som inte är godkänd kan vapenlicensen därmed dragas in !något att tänka på! .....


Jakttider 2020 i Jämtland och Västernorrland .....

jakttid2020

Så blir 2020 års älgjakts tider - beslut för Jämtland och Västernorrland .... samt även fällavgifter .....


Iordningställande av stugan på Björkhöjden 2020


bjorkhojden20200620-1

Den 20 juni bestämde sig Lasse och Elisabeth för att ta en tur till jaktstugan på Björkhöjden för att kolla in läget .... hur ser det ut där och hur 'mår' solcellsbelysningen med batterier .... här har vi har precis kommit fram .... utvändigt ser det bra ut .... hur ser det ut invändigt ? .....


bjorkhojden20200620-2

Lasse kollar hur det ser ut med växtligheten på gaveln där solcellspanelen sitter uppskruvad på väggen .... det ser bra ut inget som skymmer solcellen .....


bjorkhojden20200620-3

Parkeringen och vändplanen har inte växt igen ännu .... vägen upp till stugan är helt OK att åka på .....


bjorkhojden20200620-4

Gräset framför ingången till stugan börjar att växa och här behövs det en röjning senare i sommar närmare jakten .... men nu är det dags att åka hemmåt med fyra tunga batterier som skall laddas i Rossön .....


bjorkhojden20200620-5

Dessa fyra batterier togs hem för underhåll och laddning .... tre stycken var helt OK men ett av dessa var på 'upphällningen' och måste ersättas med ett nytt batteri .....


Fyra dagar senare på Björkhöjden 2020-06-24

bjorkisstugan20200624-1

Lasse åkte upp den 24 juni för att städa, iordningställa vattentankar, återställa de laddade batterierna och ta hem två trasiga stolar och byta sits och ryggstöd på .... här är det sopning av golvet i köket som nu tagit fart .... 'lite' lortigt är det nog på golvet .... i grund och botten tycker jag denna plats är ett ställe där själen får lugn och ro .... det är mycket som är primitivt men vi har ändå med enkla medel lyckats skapa acceptabla bekvämligheter som går att stå ut med under vistelsen här .....


bjorkisstugan20200624-2

Det blir 'ganska' lortigt vid öppna spisen i stugan och så blir det under hösten när det är blött och regningt ute .... finns inget annat att göra än att städa upp detta till våren/sommaren .... att ta av skor och stövlar 'funkar' inte riktigt vi måste kunna röra oss relativt fritt under jakten .... möjligen behöver kanske golvet en ny omgång färg för då blir det lättare att hålla rent .....


bjorkisstugan20200624-3

Det går att få det rent .... det är acceptabelt med tanke på den slitna golvytan .... 2-3 omgångar med varmvatten och rengöringsmedel så blir det hyfsat rent på golvet .....


bjorkisstugan20200624-4

I köket är det svårast att få det rent .... men med tanke på hur det såg ut när jag kom så är jag nöjd med insatsen .....


bjorkisstugan20200624-5

Köket i en annan vinkel .....


bjorkisstugan20200624-6

Här i soffan sover 'Grönkniven' dvs Tomas Höglund .... jag var lite 'extra' noga med att göra rent hos honom .... vi måste sätta in ett 'innanfönster' dvs ett plastglas i nedersta 'rutan' .... det behövs på flera ställen i stugan .....


bjorkisstugan20200624-7

Här är stora 'sovhallen' med plats för 8 stycken jägare och intresserade .....


bjorkisstugan20200624-8

Då var det klart i stugan för denna gång .... batterier på plats och inkopplade .... varav ett batteri står ute i duschrummet och detta batteri skall senare bytas ut mot ett nytt .... nu är det dags att åka till Rossön igen .... det blir en heldags aktivitet från kl: nio till kl: halv fyra inkl resa på totalt 17 mil .... lastade även in 'stolstommarna' för att 'uppdatera' till riktiga stolar .....


Renovering av stolar

bjorkisstolar-1

Stolarnas dyna och ryggstöd var totalt förstörda av vätan när det varit placerade utomhus .....


bjorkisstolar-2

Med nya dynor och ryggstöd så blir dom som 'nya' .....


bjorkisstolar-3

Med lite färg av typ hammarlack på stomme, dynor och ryggstöd så ser det riktigt bra ut .... vi får försöka att hålla dessa under 'tak' så håller dom bättre .....


Jakt i Corona tider på Björkhöjden 2020


jaktcorona2020

Hur kommer jakten bli 2020-2021 med avseende på Corona och Covid19 .... vissa åtgärder är bara ett måste .... i stugan kommer det att få plats max 4 stycken som kan sova och det skall då vara personer som normalt har ett umgänge .... maten skall alltid om möjligt endast serveras utomhus .... dom som kan sova hemma och åka mellan Rossön och Björkhöjden bör göra detta .... alternativt dom som kan bo och sova i husvagn skall med fördel göra detta och husvagn/-arna kanske inte skall vara placerade uppe vid jaktstugan utan hellre kanske vid exempelvis Isbilån .... jaktgäster generellt på Björkhöjden kräver stora restriktioner .... urtagning av fält vilt skall om möjligt göras av i princip samma personer som också bär munskydd och handskar .... handsprit och tvättning är mycket viktigt i all kontakt med viltet .....


jakt2020-corona-1

I Svensk Jakt nnummer 8 Augusti 2020 .....


jakt2020-corona-2

I Svensk Jakt nnummer 8 Augusti 2020 .....


Thomas Björklund är avliden


thomasbjorklund

Med Thomas Björklunds bortgång har Jägareförbundet i Dalarna förlorat en mångkunnig medarbetare .... Thomas avled den 14 maj 2020 och blev 72 år gammal .... har personligen träffat Thomas ett antal gånger i samband med hans engagemang i Jägareförbundet och som Bjursåsbygdens ordförande i hembygdsföreningen, Thomas var en trevlig och behaglig person .... visste vad han ville och stred verkligen för detta .....


Thomas Björklund har gjort förbundet och därmed Dalarnas jägare stora tjänster. Med sin breda kunskap om jakt, markägande och viltförvaltning har han under en lång följd av år medverkat till ett gott debattklimat och ökat samförstånd mellan olika intressen.
Under sina år som länsordförande i Jägarförbundet Dalarna, 2008-2017 och fram till sin bortgång, ledamot av styrelsen, har Björklund poängterat vikten av att nå samförståndslösningar.
Som medlem i Svenska jägareförbundets rovdjursråd och med ordförandeuppdraget i Dalarnas jägareförbund som plattform tog Thomas Björklund samtidigt tydlig ställning i rovdjursfrågan.
Björklund var aktad i sin ordförandegärning också på det nationella planet. Han delade generöst med sig av erfarenhet och kunskap, vilket uppskattades bland övriga länsordföranden och av förbundets ledning.
Medveten om konflikten mellan olika intressen, underlät han aldrig att torgföra jägareförbundets inställning.
Med pragmatisk varsamhet och goda relationer till politiker och myndighetspersoner, både regionalt och nationellt, fick han också uppleva ett påtagligt resultat av sina strävanden - bland annat licensjakt på varg.

I ett utskick från Falu jaktvårdskrets 2015, där Thomas Björklund höll i ordförandeklubban under 24 år, konstaterade han:

Rovdjursfrågan kommer att kräva fortsatt intensiva insatser, då det hela tiden kommer påtryckningar från andra intresseorganisationer som vill förvalta vargen på sitt vis.
Dessa organisationer ser inte ut att minska, snarare tvärtom!
Som skogs- och markägare har Thomas Björklund bidragit med stor kunskap också i jakträttsliga frågor, vilket varit en stor tillgång i hans tidigare ordförandeuppdrag i skogsägareföreningen Mellanskog.

Björklunds arbetskapacitet och samhällsbyggare framstår i all sin tydlighet inför kunskapen om hans insatser också som företagare och mångåriga engagemang i Bjursåsbygdens föreningsliv, exempelvis ordförandeuppdraget i hembygdsföreningen.

Thomas Björklund har lagt ned sin vandringsstav. Hans insatser för jägarkåren lever vidare!

Christer Gruhs Kommunikatör, Jägareförbundet Dalarna .....


Mästerkockarnas hemligheter tillgängliga för alla - Sous Vide


sousvide

Sous Vide omdefinierar hemlagad mat .... detta är den dyrare varianten för att laga mat med Sous Vide .... Sous vide betyder 'i vakuum' och med en sous vide-maskin lagar du vakuumförpackad mat i ett tempererat vattenbad .....


Bli en mästerkock med Sous Vide
Mästerkockarnas hemligheter finns nu lättillgängliga för alla - och det är enkelt att få ett perfekt resultat.
Sous Vide omdefinierar hemlagad mat.
Den lär dig laga mat som proffsen så att du kan imponera på familj och vänner utan att behöva lägga en hel kväll framför spisen.
Sous vide betyder 'i vakuum' och med en sous vide-maskin lagar du vakuumförpackad mat i ett tempererat vattenbad.
Vatten leder värme 23 gånger snabbare än luft, därför tränger tränger värmen snabbt in i maten som du tillreder.
Utnyttja råvarorna maximalt och laga till smakrika köttstycken som smälter som smör i munnen.
Du kan även tillreda fisk och grönsaker i vattenbad och alla näringsämnen stannar i påsen.
Sous vide gör gourmetmat tillgänglig för alla - allt du behöver göra är att krydda, vakuumförpacka, lägga i vattenbad och servera när maten är klar!


sousvide

En cirkulator är ett bra alternativ om du tycker att en Sous Vide-maskin tar för stor plats i köket eller om du bara sporadiskt använder denna teknik .... börja i en mindre skala och känn dig för.
Principen är i stort sett den samma, med den enda skillnaden att en cirkulator måste kombineras med en traditionell gryta med en volym på minimum 10 liter .... täck gärna grytan med någon form av 'lock' för att bevara värmen
Med en stor gryta för exempelvis soppa kan du därmed få en Sous Vide - utan den extra platsen som maskinen tar. Dessutom kan du ställa in temperatur med en imponerande precision. Du kan välja mellan 5°C och 99 °C med otroliga 0,1 °C precision.
Priset för en cirkulator är mellan 700 kr och uppåt, men för 1000 kr får du en bra cirkulator .... men men glöm inte bort att du måste krydda, vakuumförpacka och lägga i vattenbad innan processen 'sou vide' tar fart .... lycka till ....
Jag inhandlade en Sous Vide stav för ca: 800 kr .....


vkuumforpackare

En Vakuumförpackare måste man ha för att laga mat med Sous Vide vattenbad, vakuumförpacka maten i förväg.
Den lufttäta förpackningen förhindrar bakteriebildning, vilket förlänger hållbarheten på maten.
Många hushåll kastar onödigt mycket mat idag, ofta på grund av dålig planering.
Ett TIPS
Storhandla och vakuumförpacka maten redan när du kommer hem!
Du kommer alltid ha tillgång till färska och läckra råvaror oavsett om du väljer att förvara dem i kylskåpet eller frysen. .....


hurgorjag

Bara att följa de föreslagna tiderna som finns för respektive mat produkt .... men exprimentera gärna och notera de tider du använt för att få rätt i framtiden .... har provat lite och jag tycker personligen att man kan öka vissa tider .... körde ett älgkalv-ytterlår på 58 grader och konstaterade att det skulle nog varit 1/2 timme ytterligare ....
köttet blev supermört men kanske lite-lite för 'blodigt' ....
BLODIG 54 °C MEDIUM 56 °C VÄLSTEKT 68 °C detta enligt SCAN ....
YTTER- & INNANLÅR
Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk ....
Benfri kotlettrad = Ytterfilé .... Innerfilé = den finaste biten i ryggraden .....


sundaremat

Med SOU VIDE får du en sundare mathållning utan olja och fett .....


Värt att veta om Sous Vide:

Är det säkert/tryggt att äta mat som inte har varit utsatt för temperatur högre än 55 grader?

När man lagar på en lägre temperatur än normalt ska maten tillredas under en längre tid, beroende på vad man lagar.

Både temperatur och tid kan variera stort. De flesta bakterier börjar dö vid 55 °C, men alla dör inte samtidigt.
Vid traditionell matlagning i ugnen, där man tar ut steken så fort som kärntemperaturen är 55 °C - är det inte länge som temperaturen i kärnan tillåts att vara 55 °C.
Därför kan man inte vara säker på att alla bakterier dör.
Vi har till exempel fått veta att kyckling ska vara mellan 70-75 °C i mitten. Grunden till att vi fått lära oss att kärntemperaturen i kyckling bör vara så hög är att salmonella dör efter bara en sekund vid denna temperatur.
Med Sous Vide behålls temperaturen konstant i flera timmar och man kan därför vara säker på att bakterierna dör, trots den låga temperaturen. Faktiskt kan en temperatur på bara 57 °C ta död på salmonella och det tar bara 28 minuter. !


tempgris-1 tempgris-1 tempgris-1

Tre tabeller med temperatur och tid .... ta dessa som 'rekommendationer' prova gärna .... Googla även på nätet så finner du fler recept .... jag provade receptet Älgstek med 58 grader och körde i 2 timmar men borde lagt till minst 0,5 timmar trots att kalvsteken var riktigt 'tunn' .....


Gräsröjning mm vid jaktstugan den 6 augusti 2020

fjoling20200806

På vägen upp till jaktstugan den 6 aug 2020 passerade en fjoling över vägen en bit framför bilen i höjd med vägen ner mot 'ratvändplan' .... den stannade en bit in i skogen och tittade på mig då jag tittade på den .... hann med och ta ett kort på fjolingen .....


jaktstugan20200806-1

Väl uppe vid stugan är det bara att konstatera att gräset har hunnit bli rejält långt ute på vändplanen .....


jaktstugan20200806-2

Gräset vid soldäcket är ännu tjockare och frodigare .... här syns även hur mycket vatten vi har i tanken vid husgaveln ca: 600 liter är det i denna tank .....


jaktstugan20200806-4

Börjar med att plocka ur bilen på verktyg, mattpiska, hörselskydd och stolar .....


jaktstugan20200806-3

Plockar i ordning i köket så att man kan sitta och ta en 'fika' innan 'grovjobbet' med gräset tar vid .... i hörnet står de 'nya' stolarna nu på plats .....


jaktstugan20200806-6

Då var gräset vid soldäcket röjt 'grovt' .... rejäla tuvor var det .... troligen behövs det en omgång till innan jakten börjar .... men det är bortkrattat och kastat ner i slänten det som är röjt i detta läge .....


jaktstugan20200806-8

Vändplanen är nu röjd också .....


jaktstugan20200806-7

Här vid slaktplatsen börjar ryggen säga i från och jag har ju kvar mattor att piska och lägga in i stugan också .... vid slaktplatsen och containern är det inte riktigt klart men detta får göras vid ett senare tillfälle samt lite 'finlir' på sina ställen .....


jaktstugan20200806-9

Nu är möbler återplacerade och mattorna börjar komma på plats också .....


jaktstugan20200806-10

Då är det dags att börja plocka ihop alla saker för hemfärd och en yttre runda för en sista koll .....


jaktstugan20200806-11

En sista koll ute innan verktyg och allt plockas in i bilen före avfärd .....


jaktstugan20200806-12

Känner mig ganska nöjd efter dagens arbete .....


jaktstugan20200806-5

Vattentanken vid 'bastudelen' är fylld till 'bristningsgränsen' så då har vi minst 1600 liter vatten att ta av när jakten börjar .....


jaktstugan20200806-13

Vid strax ovan Isbilån fanns denna 'björnrusa' på vägen .... då är man på väg hemmåt efter att totalt tillbringat ca: 7 timmar inkl bilfärd med stugan .....


Snart är det jakt hösten 2020

Till alla i Jaktlaget Lillmyrkilen att tänka på inför jakten!

Årets älgjakt närmar sig med stormsteg, några rader information angående årets älgjakt.
Först lite om coronasmittan, vi kommer inte i år som vi tidigare år gjort att bjuda in gäster.
De brukar oftast ge ett visst ekonomiskt påslag till kassan men men....
Vi får och bör därmed skjuta minst tilldelad kvot. Och om det blir tillåtet att skjuta på hela tilldelningen så gärna några till.
Jaktlaget som helhet hoppas att alla deltar så ofta som möjligt i årets jakt.

Eftersom det blir svårt att undvika trängsel om alla skall sova i stugan dvs på Björkhöjden så är det önskvärt/krav att de som har tillgång till andra sovmöjligheter såsom sovplats i husvagn, husbil, annat säkert boende, kanske någon kan sova hemmavid om färden inte blir för lång, vi måste på alla sätt ta vårt ansvar och nyttja det alternativ som står till buds och samtidigt måste vi acceptera att det råder en Corona pandemi!.
När det gäller kompisar osv. som brukar vara med på våra jakter så gör vi som vanligt, men OBS vi skall följa det som FHM rekommenderar.

Angående mat i första veckan så står Lillmyrkilen jaktlag för ingredienserna såsom kött, soppor, smör och bröd och pålägg mm som då ingår i den årliga jaktavgiften.
Dryck med tillbehör och annat smått och gott tar varje deltagare med sig efter sina egna behov samt tycke och smak.

Har ni några frågor eller synpunkter så hör gärna av er till någon i jaktlaget. För övrigt hoppas vi som vanligt att det blir en trevlig och givande jakt som det alltid brukar vara!


kartakronparken

Kronparken 29 - Höglandssågens mark .... jaktområde för Lillmyrkilens Jaktlag .....


SCA-20200818-1

Meddelande från SCA Skog Ledning .... gäller vår jakt på Nagasjön .....


SCA-20200818-2

Meddelande från SCA-skog .... Innehål-1 .....


SCA-20200818-3

Meddelande från SCA-skog .... Innehål-2 .....


Hej! Klargörande om skogfallande avskjutning

Med anledning av det mejl som vi på SCA skickade ut igår(20200825) daterat 20200818. Vet ej, om de som inte har SCAmark fick mejlet i går, men alla inom ÄSOT får detta nu.
Ett förtydligande där det står 'skogfallande' avskjutning från blivande chefen för jakt Roland SAITZKOFF:
Det är ytterst avskjutningsmål eller skötselplan som sätter de yttre ramarna. Det som åsyftas är att lagen inte ska ha egna avskjutningsrestriktioner såsom att spara kalvar till oktober, taggrestriktioner eller koförbud etc.
Är en älg lovlig enligt avskjutningsmålen så ska inga hinder genom egna restriktioner hindra jägaren från att fälla älgen.

----------------------------- Mottagare: Lillmyrkilen (Jaktlag, jaktledare och medlemmar) Skickades: 2020-08-25 13:08:08

--------------------------- Skickades: 2020-08-25 13:08:08 Obs! Detta meddelande är skickat från Jaktrapport.se och går inte att svara på. Eventuella svar ska istället skickas till: christer.eriksson@sca.com .....


Älg- och Rovdjursobs

algobs-1

Det är viktigt att alla i jaktlaget bekantar sig med denna blankett .... vi måste rapportera till www.jaktrapport.se alla observationer vi gjort då jakt bedrives .....


algobs-2

Läs igenom anvisningarna så blir du bekant med hur du skall rapportera till den som är ansvarig i jaktlaget för att sammanställa Älg- och Rovdjursobs blanketten .....


Tilldelning Kronparken jaktåret 2020 för september


Kronparken på Björkhöjden (83-15-067-1) inom Hocksjö ÄSO

Jaktlag Kronparken Nummer 29

Areal 2200 ha

Tilldelningen blir 2 Oxar, 3 Kor, 3 kalvar

Summa i ett utgångsläge är totalt 8 stycken älgar


Allemansrätten

Vad gäller vid Jakt och fiske

Varken jakt eller fiske ingår i allemansrätten.
Men allemansrätten har ändå stor betydelse för både jakten och fritidsfisket. De hör till våra vanligaste fritidsaktiviteter.

Omkring en miljon svenskar fiskar och fler än 320 000 jagar på sin fritid.

Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov.
Du får gå över någon annans mark när du ska till ditt fiskevatten.

I övrigt gäller allemansrättens grundregel att visa hänsyn och inte störa eller förstöra. Att med flit hindra, försvåra och störa jakt eller fiske är förbjudet. Likaså är det förbjudet att avsiktligt störa villebråd. Att använda naturen på vanligt sätt för till exempel svamp- eller bärplockning räknas inte som störande.

Regler för jakt
Skyltar med texten "Jakt pågår" eller liknande betyder inte att det är förbjudet att vara i skogen, men man ska vara medveten om att jakt pågår och visa hänsyn till jägarna.

Om du har med dig vapen eller fångstredskap i naturen krävs i de allra flesta fall att du har fått tillåtelse av markägaren eller jakträttsinnehavaren. Kontakta polisen för mer information om transport och övrig hantering av vapen


Jakt på Björkhöjden september 2020

engangsartiklardollarstore

Med tanke på Covid-19 gäller det att vara extra försiktig .... så få som möjligt bör sova över i jaktkojan .... använda så mycket engångsartiklar som det bara går och helst bara papper som går att bränna .... Lasse var och handlade lite på Dollar Store för att fylla på förrådet i jaktkojan ......


sept2020-07-0856

Förtsta såtet måndagen den 7 september var vid Fågelvinvägen och området där .... Lasse har åkt från Rossön strax före 6 på morgonen och intar platsen 'rödsten-blå stolen' .... valde att bo 'hemma' i Rossön med tanke på Corona och 'Covid-19' .... uppstigning 04.45 varje morgon och en bilfärd på ca: 8,5 mil varje morgon samt åter samma sträcka på eftermiddagen .... resan tar dryga timmen att avverka .....


sept2020-07-1226

Andra såtet måndagen den 7 september var 'bak bonden' .... Lasse har passet Oxen .... på högsta punkten där man avverkat för vindkraften .... har gjort i ordning en liten sittplats med två 'stubbar' och här får man bra översikt på området som är avverkat på toppen .... kännetecknet för passplatsen är den stora stenen .....


sept2020-08-bilresa

Måndagen den 7 september gav ingen jaktlycka vi var 8 stycken jägare och jagade i 7,5 timmar .... vi såg ingen älg på hela dagen .... nu har Lasse kommit tillbaka till Rossön och parkerat 'Nisse-Terrano' på gården .....


sept2020-08-0745

Ny dag tisdagen den 8 september och såtet blir 'fjället' .... Lasse är på plats 07:45 vid 'långrakan' och det är lite 'blöta' i luften .... verkar som dagen blir lite bättre .... själv hade jag ingen älg i sikte på passet .....


sept2020-08-1125

Vi gör omtag och drar oss ner mot Isbilån .... Lasse tar passet 'piercingen' .... här ser man ända bort mot infarten till Fågelvinvägen .... och nu framåt '2-tiden' så smäller det ner mot Isbilån .... skytten är Henke Bolinder.... så nu är det bara att göra patron ur och ta bilen till skjutplatsen .....


generalen8sept

Passet 'Generalen' efter Kullmyrvägen var i detta såt tagit av Helena .... inte långt från skottplatsen .....


sept2020-08-1403

Skjutplatsen var vid det ställe där 'römåla-sten' fanns tidigare .... Henke gick genast iväg och hämtade bil och hund efter att han konstaterat att älgen var 'död' .... vid den skjutna kvigan sitter nu Micke Flodin och poserar .... älgen hade kommit upp ur diket och farit fram och åter på vägen .... till slut lyckades Henke få på ett skott (eller två) .....


sept2020-08-1408

Micke Flodin har hämtat sin sex månaders hundvalp Jessi .... han vill gärna se hur den 'lille' reagerar på älgen .... lite avvaktande i början men mycket nyfiken .... det kan nog bli bra med tiden .....


sept2020-08-1450

Per har som vanligt första 'tjing' på att flå och dela upp älgen i hanterabara delar för att hängas upp till mörning i Rossön inne i 'Kokhuset' .... Helena övervakar så Per gör 'rätt' .....


henkeoper8sept

Skytten Henke känner ett visst ansvar och är snabbt framme och hjälper till .....


sept2020-08-1455

Lasse har kopplat på släpet till Nisse-Terrano för transport av köttet och hemfärd till Rossön .... Per jobbar på bra tycker jag .... många som är nyfikna på att lära sig hur man gör 'kanske' .... kontaktar Tomas Höglund på jobbet i Rossön för att få hjälp att hänga upp köttet i 'kokhuset' .....


sept2020-09-1504

Onsdagen den 9 sept på eftermiddagen skjuts det och nu får Micke Flodin åter testa sin hundvalp på spårning .... Per skjuter en kviga vid ån/bäcken inne brevid vägen som går genom området mellan jaktstugan och stora vägen vid Björkhöjden .... valpen spårade riktigt duktigt fram till skottplatsen vilket var tur för vi själva såg nästan inga spår .... vi kunde konstatera att valpen gick på blodspåren .....


sept2020-09-1509

Här ligger kvigan .... hundvalpen kollar nyfiket in älgen .... och till höger syns bäckfåran .....


hallflon8sept

Helena bestämde sig för att gå vidare med hunden en bit upp mot Hällflon .....


sept2020-09-kalv-3

Det var inget dumt beslut då hon kunde skjuta denna kalv .... den var lite 'röd' i pälsen en så kallade 'rötuss' .... troligen lite sent född kalv .....


sept2020-09-kalv-6

Kalven är hämtad på Hällflon och nu återstår lite jobb för Per igen .... nu är det Ide som är nyfiken på älgen .... två djur i backen på samma dag den 9 sept .... Micke, Helena och Henke vilar/andas ut efter en bra jaktdag .... Lasse väntar på att djuren blir lastade på släpvagnen så att djuren kan köras till Rossön för hängning i Kokhuset .....


sept2020-10-1637

Vi jagar torsdagen den 10 sept från 'Bakposten' upp mot Fjället .... längst upp på krönet smiter en älg över vägen .... tyvärr så har jag inte 100% koll på den platsen för tillfället utan ser bara 'bakdelen' på älgen passera över vägen .... men sådan är älgjakten .....


sept2020-11-0746

Vi jagar på förmiddagen torsdagen den 11 sept tillsammans med Sveja jaktlag och då blir det Hemberget och 'kilen' samt deras mark .... Lasse står en bit nedanför 'Bakposten' på en parkeringsficka/mötesplats .... Sveja skjuter en kalv .... det gäller att ha fri skjutgata så bilen placeras nere i diket .....


sept2020-11-1314

Nu var det dags för gemensam sopplunch .... snillen spekulerar Per, Tomas och Micke .... så pass varmt att det gick att sitta på soldäcket .....


sept2020-11-1315

Mats och Helena lyssnar och ler .....


sept2020-11-1316

Lasse lutar sig bakåt och låter soppan får göra sitt .... det var gott med lite mat .....


sept2020-11-1318

Sören i siluett .... tuggar i sig en macka av tunnbröd .....


sept2020-11-tjur

Det blev en älg till en pinntjur och den sköt Micke F .... Per och Helena tar den med sig hem och delar den mellan Per, Helena, Thomas S och Henke .... Lasse far hem på fredag eftermiddag för att ställa i ordning i morgon lördag för styckning på söndag .... fick tyvärr problem med bakljus och skyltbelysning på bilen Nisse-Terrano så jag var tvungen att åka hem i 'dagsljus' .... släpvagnens belysning var inte riktigt OK heller ena blinkers var fel och ett bromsljus .... kanske bara en säkring ?? .... skall till Ivars Bilservice den 15 sept för oljeservice så dom får kolla detta .....


sept2020-11-potatis

Sören och Helena njuter av att kunna sitta ute i solen en stund .... Helena skalar potatis till middagen på kvällen och Sören tittar på .... nu är det bara en dag kvar på den första periodens jakt på Björkhöjden och de blir lördagen den 12 september .....


sept2020-12-1247

Lördag förmiddag den 12 september på Ön .... köttbackar på torkning efter rengöring .... har nyss varit till ICA och handlat lite tillbehör för att göra smörgåsar till gänget för söndagens styckning .....


sept2020-12-1246

Golvet är sopat och grov-dammsugit .... styckbänken ställd på plats och den vita plasten på golvet är för att lägga köttandelarna på .... är väl rengjord med ättikssprit så och styckbänken .... plasthandskar, förkläden, handsprit och knivar är på plats .... kvar är att fixa och iordningställa 25-talet mackor med skinka och grönt för sugna jägare men det blir i morgon bitti den 13 sept .....


sept2020-12-kott-1

Här hänger nu köttet i Kokhuset som skall styckas i morgon .... Micke Modin är förste styckare .... två kvigor och en kalv skall delas på 8 andelar .... 2 andelar kommer att säljas och övriga 6 går till jaktmedlemmar .... en kviga var ganska så sargad i bogarna så vi beslutade att lägga till den lilla kalven i den totala köttmängden .... Micke M, Sören, Mats, Micke F, Tomas H och Lasse var gänget som styckade köttet .....


sept2020-kvallssol

Så vackert kan det vara i kvällssolen .....


sept2020-07-12-djur

Veckans 5 första jaktdagar blev som syns i Älg-OBS en .... Lasse är utsedd att föra anteckningar på OBS-en .... Sören för sedan in dessa i de centrala registren .... den 12/9 var Lasse hemma och gjorde i ordning på Ön för styckning den 13/9 .... den 12/9 fanns det inget att notera i Älg-OBS-en annat än att man var 7 st jägare .....


Avskjutningen under september jakten på Björkhöjden blev
1 tjur
3 kor/kviga
2 kalv

Kvar att skjuta är
1 tjur
1 kalv
därmed är det skjutit 75 % av tilldelningen


Tilldelning och avskjutning på Nagasjön under september jakten

Tilldelning
1 tjur
2 kor/kviga
1 kalv

Avskjutningen är
1 tjur

Kvar att skjuta är
2 kor
1 kalv

därmed är det skjutit 25 % av tilldelningen


Värt att känna till om Jaktförordningens paragraf 40C

paragraf40c

Viktigt att ha i minnet .... skulle ett skadat frilevande djur påträffas har man rätt att avliva detta av djurskyddsskäl .... man skall använda sitt sunda förnuft i detta sammanhang som jägare .....


Jakt på Björkhöjden och Nagasjön oktober 2020

Nagasjön 12 oktober 2020

nagasjon20201012-2

Jakten på Nagasjöm den 12 oktober inleds på ytan ner mot Gesjön och en bit innanför Brunne-vägen .... här är passet Stortallen .... de är också viktigt att vi visar vår närvaro på Nagasjön för 'bröderna Persson' som har sin jaktmark som granne till oss .... vi var bara 5 jägare vid starten i oktober .... det var Mats med hunden Mayya, Sören, Johanna och Micke Flodin samt Lasse .... Lasse har tagit passet Stortallen .....


nagasjon20201012-1

Strax intill jakttornet som står lutat och faktiskt är 'fastspikat' i 'Stortallen' fanns en rejäl 'björnrusa' .... Mats och Sören hade tagit prov på denna och skickat till SLU för statistik och DNA .....


nagasjon20201012-3

Efter att 'besiktat' jakttornet som står mot 'Stortallen' så vågade jag klättra upp .... detta torn har varit med i många, många år .... som vanligt i oktober så kan det vara lite blåsigt och kallt så det gäller att ha bra med kläder på sig .....


nagasjon20201012-4

Det har avverkats på marken .... här kan man nu se och ha bra sikt 'norrut' från jakttornet .... vi hade tyvärr ingen lyckad jakt denna dag den 12 oktober .....


Björkhöjden 13 oktober 2020

bjorkhojden20201014-01

Vi fortsätter jakten på Björkhöjden den 13 okt .... här är passet 'Långrakan' .... vägarna som vindkraftbolagets servicbilar åker på är nu 'nysladdade' så det går bra att se spåren efter älg som passerat över vägen .... 'Långrakan' brukar alltid vara ett säkert pass kanske inte alla gånger som man kan skjuta men ofta går det älg över vägen här .... Mats, Micke och Johanna åker upp på kvällen den 12 okt till jaktstugan och Lasse samt Sören ansluter på morgonen den 13 okt .....


Björkhöjden 14 oktober 2020

bjorkhojden20201014-1

Nu är vi inne på den 14 okt och jagar området från Fågelvinvägen ner mot Kullmyrvägen .... här är passet och tornet 'Generalen' på Kullmyrvägen .... bra sikt åt båda hållen vid passet och här är sikten söderut mot 'Skjutkäppen' .....


bjorkhojden20201014-2

In mot vägkorset Kullmyrvägen och 'Genomfarten' vilket blir norrut .... bra sikt även här .... tyvärr var det lite för blåsigt för att man skulle kunna höra och följa eventuella ljud från skogen .....


bjorkhojden20201014-21

Nu var det 'älgkänning' .... vid den röda pilen till höger i bild kom en älg rusande ut på vägen nästan parallellt för att fortsätta cirka 120 meter och sedan vika av ner till vänster i skogen .... tyvärr så kunde man bara skymta dess bakdel vilket gjorde att skott uteblev från Lasse .....


Lunchrast på Björkhöjden 14 oktober 2020

bjorkhojden20201014-3

Dags för lite lunch och en liten vila .... Micke har släppt ut Jessi för att vädra sina lungor lite .....


bjorkhojden20201014-5

Porslin och bestik saknas .... Micke tar tag i disken .... blev nog kvar sedan gårdagen .... Johanna kollar Micke så att allt går rätt till .....


bjorkhojden20201014-51

Det blir korv på 'tvären' och potatisgratäng sedan i går kväll .....


bjorkhojden20201014-52

Måste hälla lite vatten potatisgratängen innan vi värmer den säger Sören .....


bjorkhojden20201014-7

Maten ser onekligen ut att smaka gott .... alla är i färd med att 'stoppa' in korv och potatisgratäng i munnen .... det brukar alltid sitta bra med lite varm mat efter ett 'såt' .....


Den 15 oktober tar vi 'kompledigt' så att även hunden Mayya får lite vila

Den 16 okt är vi åter med lite jakt på Nagasjön och med jaktgäster

nagasjon20201016-01

Vi samlas som vanligt i 'Gapakojan' .... jaktledarna Mats och Sören diskuterar var vi skall jaga och vilka pass vi skall besätta med skyttar .... såtet blir Stora vägen ner mot Häbbersnäset .....


nagasjon20201016-3

Jaktgästerna är Anders Rinzen óch hans granne Jonas .... Anders är ju son till Gerd som är syster till Sören .....


nagasjon20201016-6

Anders fick ta passet vid korset ner mot Häbbersnäset .... tornet där nere är nog in-växt i grönskan så det blir nog att placera sig på vägen .... Anders ser lite frågande ut .... men det kommer nog att gå bra .....


nagasjon20201016-7

Jonas kommer att sitta upp på Mulltrobacken och det blir ett vägpass vid 'stora vägen' - Nagasjövägen/Näsvägen .....


nagasjon20201016-3

Lasse sitter på pass 'Eckoloken' .... ligger inte så långt från 'Runes yta' .... Sören själv åker ner mot Häbbersnäset .... det är alla 'gamla' pass som vi har .....


Den 17-18 okt fortsätter vi med jakt på Björkhöjden

bjorkhojden20201017-1

Den 17 okt på morgonen och vi kommer att jaga uppe på fjället .... Anders har fått på sig kläder och är redo för jakt på passet Långrakan .... Jonas får ta Ratvändplan .... Sören åker till Bananytan och Lasse åker till Twin-tower .... Mats går med Mayya .....


bjorkhojden20201017-2

Lite eftersnack efter såtet på Fjället .... Anders fick 'älgkänning' på Låpngrakan men på för långt håll .... Jonas fick också 'älgkänning' på Ratvändplan .... så var det älgko med kalv som kom men tyvärr så blev det inte läge för Jonas att skjuta .....


bjorkhojden20201018-3

Den 18 okt jagar vi mellan Kullmyrvägen och Fågelvinvägen .... lite snö hade det kommit på natten .... Lasse går ut till Hattbandet .... Mats går med Mayya från vändplan 'Tallen' vid Kullmyrvägen .....


bjorkhojden20201018-4

Sådan är sikten från tornet in mot myren och mot gamla Hattbandspasset .... det var lugnt, lugnt en bra stund .....


bjorkhojden20201018-5

Men så plötsligt händer det något .... har uppsikt mot Rensjölinan dvs i motsatt riktning .... men vänder mig om och ser en älg smita ut .... ser älgen när den är vid det gula strecket men tyvärr bara en liten bit av bakdelen .... när jag sedan går tillbaka då vi avslutat jakten så ser jag att älgen har stannat till vid det lodräta röda strecket och där är det parallellt 2+2 klövar i myren och där går även mina steg i myrens nedsänkta dragarspår .... älgen har säkert fått 'väderkorn' på mig där .... sedan är det långa kliv in i träd och sly .... avståndet är bara så där 75 meter bort .... vilket hade varit ypperligt skjutavstånd .....


Helgen 24-25 okt på Björkhöjden

bjorkhojden20201025.jpg

Helgen 24-25 oktober jagas det åter på Björkhöjden .... här har det skjutits en kviga på pass Generalen efter Kullmyrvägen .... Micke Flodin har kompisar med sig, Stefan och 'Polisen' .... hunden som jagat och spårat är Saga .... Stefan och Micke köper älgköttet av jaktlaget .... älgen hamnade strax intill vägen så passning och transport blev ganska enkelt .....


Jägarna skall inte betala byråkratin - Mikael Hultnäs JRF

mikael_hultnas_kronika

Förslaget att älgförvaltningen ska finansieras med områdesavgifter leder till att jägarna får betala mer för byråkratin säger Mikael Hultnäs .... flerartsförvaltning kanske innebär att jägare får betala extra för att få fälla vildsvin......


JÄGARNA SKALL INTE BETALA BYRÅKRATIN

KRÖNIKA PUBLICERAD: 2020-10-31 07:00
Förslaget att älgförvaltningen ska finansieras med områdesavgifter leder till att jägarna får betala mer för byråkratin. Dessutom innebär Naturvårdsverkets planer på att införa flerartsförvaltning att jägare kanske även får betala extra för att få fälla vildsvin, varnar JRF-konsulenten Mikael Hultnäs.

DEN NUVARANDE MODELLEN för älgförvaltning infördes på bred front 2012. Ett av syftena med modellen var att den skulle vara självfinansierande av jägarna som för varje skjuten älg betalade en fällavgift till respektive länsstyrelse. Det stod ganska snart klart att man hade underskattat den mängd byråkrati man hade lyckats skapa kring älgjakten, varpå kostnaderna för att underhålla detta system på många håll vida översteg de intäkter man fick in. Detta trots att fällavgifterna på sina håll höjdes till skyarna.

FÖR ATT RÅDA BOT på detta tillsattes en utredning som nu har överlämnats till regeringen. Utredningen konstaterar tyvärr inte det uppenbara - att vi har för mycket byråkrati kring älgjakten, utan att vi skjuter för få älgar. I praktiken innebär det att länsstyrelserna inte får täckning för sina byråkratiska kostnader. Lösningen på problemet är enligt Naturvårdsverket att införa årliga avgifter för de marker som är registrerade som älgskötsel- eller licensområden, så kallad områdesfinansiering. Denna avgift ska betalas i förskott och av markägarna istället för som nu i efterskott av jägarna.

MED TANKE PÅ ATT utredningen har initierats på grund av att systemet är underfinansierat kan vi kallt räkna med en höjning av avgifterna. Det finns dessutom ganska mycket som talar för att markägarna inte kommer nöja sig med att bli tilldelade en ny kostnad, utan kommer skicka denna faktura med vändande post till jägarna. Tyvärr tar det inte slut här. Nästa steg enligt Naturvårdsverket är att införa liknande avgifter för kronhjort. Naturvårdsverket öppnar dörren för att även avgiftsbelägga övrigt klövvilt i framtiden om det blir en så kallad flerartsförvaltning. Det ska bli spännande att se hur verket motiverar framtida fällavgifter på till exempel vildsvin.




DET ÄR VÄLDIGT LÄTT ATT sitta bakom en skärm med ett tangentbord och ha åsikter. Det är betydligt svårare att ha konstruktiva förslag till lösningar, men vi gör ett försök! Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få en opinion idag för att införa licensjakt på vildsvin. Vi jägare hävdar, med rätta, att vi börjar bli ganska duktiga på att förvalta dem, i alla fall i de områden som under längre tid har haft en vildsvinsstam. Det är likadant med rådjuren. Men när det gäller älgen så är vi jägare inte lika duktiga. Här måste vi ha någon som talar om för oss hur vi ska göra.

NATURLIGTVIS ÄR DETTA INTE sant. Vi är precis lika duktiga på att förvalta älgen som rådjuren, vilket jag tror att de allra flesta jägare håller med om. Därmed blir den logiska slutsatsen att skala bort den onödiga byråkratin som finns just kring älgen och låta oss jägare ta det ansvar som vi har visat att vi är kapabla till att ta. När byråkratin försvinner, försvinner även kostnaderna. Man kan också fråga sig om det verkligen är jägarnas eller markägarnas ansvar att betala för sin hobby att jaga älg? Så länge viltet lever, tillhör det ingen, eller alla om man så vill.

VILTET PEKAS OCKSÅ UT SOM en nationell resurs. Är det då inte rimligt att denna finansieras via skattsedeln? Det finns inget annat särintresse som på samma sätt får betala för sin hobby till staten. En närliggande verksamhet är sportfisket. Där finns inget statligt fiskekort som alla måste lösa varje år för att få fiska. Jag tror att det är dags för en total översyn av älgförvaltningen, dess byråkrati och kostnader. Tills det är gjort borde den finansieras genom skattsedeln.

MIKAEL HULTNÄS riksviltvårdskonsulent, Jägarnas Riksförbund








Gå Tillbaka
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional