Kräftfikse i Ramsnäs 29 aug 2007 hos Jan-Olof

Våra kräftor - Flodkräftan och Signalkräftan

Flodkräftan

Flodkräftan (Astacus astacus) är ett av Europas största kräftdjur, och kan bli upp till 18 centimeter lång och väga 350 gram. (Störst är kungskrabba.)
Flodkräftan förekommer i sötvatten i sjöar och strömmande vattendrag. Kräftor förflyttar sig vanligtvis gåendes över botten. För att undkomma fiender kan de snabbt förflytta sig baklänges genom slag med sin kraftiga stjärt. De kan emellertid inte simma högre upp i vattenmassan än någon decimeter ovan bottensedimentet, och endast korta sträckor.
Flodkräftan är allätare, och äter också gärna as. Den är revirhävdande, och företrädesvis skymnings- och nattaktiv. I Sverige är flodkräftan starkt hotad av kräftpesten. Kräftpesten kom till Sverige med inplanteringen av signalkräftan under tidigt 1900-tal. Signalkräftan kan vara smittbärare av kräftpest utan att själv insjukna, medan en smittad flodkräfta däremot är dödsdömd.
Många vattendrag i Sverige och andra länder där man inte har planterat signalkräftor är därför fridlysta så att man inte får plantera signalkräftor där. Försurningen av vattendrag är ett annat hot mot kräftor

Signalkräftan

Signalkräftan (Pacifastacus leniusculus) är den vanligaste typen av kräfta i Sverige. Den har en vit fläck på framklorna.
Signalkräftor är ofta smittobärare av kräftpest och bär pesten i skalet, men de är själva mer tåliga mot pesten än europeiska kräftor. Därför infekteras flodkräftebestånd om signalkräftor införs i samma vatten.
Många vatten där man inte har planterat signalkräftor är därför fridlysta så att det inte är tillåtet att sätta ut signalkräftor i dessa vatten.
Signalkräftor dör av den kräftpest den bär med sig i skalet om den utsätts för någon form av stress.
Under senare år har många signalkräftbestånd minskat och även om orsaken inte är klarlagd i detalj visar undersökningar att det kan orsakas av andra infektioner i kombination med kräftpest.
Obekräftade uppgifter talar om en kräfta som fångats i Vättern som vägde 330 gr. I Stångån i Östergötland lär 20 cm längd, mätt från hornspets till stjärtspets, vara rekord.
Storleksrekord på Signalkräfta, 15cm * 29cm, klo 10cm, vikt 166gr

Djupfrysta kräftor

Om du köpt djupfrysta kräftor lönar det sig att ta upp dem ur frysen i god tid (gärna 2 dagar innan) och låta dem tina långsamt i kylskåpet så hinner de suga åt sig av lagen ordentligt. Vill du själv förhöja smaken på färdigkokta djupfrysta kräftor kan du enkelt koka en nya lag till dem, där du kokar upp 2 liter vatten med rikligt med salt (0,25-0,5 dl) och krondill, samt 0,5-1 dl porter/mörkt öl och ca 1 msk socker (proportionerna varierar du som du önskar). När lagen svalnat något lägger du ner hela innehållet i kräftpaketet och låter det stå och suga åt sig av lagen över natten.

Sjön Toftan

Toftan hade fina flodkräftor, i vattensystemets nedre del som består av en serie större sjöar såsom Toftan, så även Sundbornsån hade före kräftpesten på 1960-talet ett av Faluns tätaste bestånd av flodkräftor. På major Schröders fastighet vid Toftan inte långt från Jan-Olof s hus fiskades mycket kräftor på sin tid. Toftan var även en flottled för timmer.


Flodkräfta


Detta är en vanlig flodkräfta, den är lite knottrigare i ryggskölden än en signalkräfta.........


Hos Jan-Olof i Ramnsnäs 29 aug 2007

midsommarafton 2007 krondiket_1 (143K)

Alla burar och håvar är utlagda i vattnet så nu är det bara att vänta på fångsten och koppla av en stund....... Pia och Jan-Olof väntar på rapport....av Lången



Lången kollar in om det kommit någon krypande in i håven.....



Lången meddelar min kusin Jan-Olof att det inte var något på gång ännu.......



Pia gillar Lången.......



Lången tar upp Pia och pratar lite med henne...då blev hon lite överraskad...


Här spanar Pia in korven...det är väl lukten kan man tro...



Grillningen bestod av Gustafskorv.....



Detta var den största kräftan vi fick upp inte dåligt....


Tillbaka till första sidan
WEBB-sidan är skapad av LG Berg och uppdaterad

Valid XHTML 1.0 Transitional