Invandrade arter - inte alltid välkomna 

Invandrande arter som lätt etablerar sig på en plats, så kallade invasiva arter, ställer ofta till problem i naturen. De konkurrerar med inhemska arter och har negativ inverkan på miljöer, växt- och djurliv.

Sverige har skrivit på konventionen om biologisk mångfald som bland annat innebär att vi förpliktar oss till att förhindra införsel av främmande arter som kan störa inhemska arter, livsmiljöer och ekosystem. 

Mårdhund

Mårdhunden är ett hunddjur som kommer ursprungligen från östra Asien. Det är art som kan orsaka stor skada på till exempel fågellivet om den etablerar sig i Sverige. Mårdhunden kan också sprida sjukdomar som rabies och dvärbandmask. 

I Norrbotten och Västerbotten genomförs Mårdhundsprojektet sedan 2007. Projektet syftar till att bland annat bygga upp kunskap om arten för att kunna stoppa dess spridning. Projektet finansieras av Naturvårdsverket, SLU, Svenska Jägareförbundet, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbottens län. Även i Jämtland bör de mårdhundar som dyker upp avlivas för att förhindra spridning.